Elektro Hidrolik Direksiyon Nedir?
Bir dönemin çığır açan, en çok aranan özelliği olan “Hidrolik Direksiyon” uzun süredir hayatlarımızda. Onun sayesinde otomobil kullanmak artık kas gücü gerektiren bir eylem değil. Bugün trafikte sıkıştığımız bir an sağa sola baktığımız zaman hidrolik direksiyona sahip olmayan bir otomobil görmek çok zor. Hayat kolaylaştıran bu teknolojinin bir üst basamağında ise Elektro Hidrolik Direksiyon sistemleri bulunuyor.
Giderek artan şehir içi dar sokaklarda otomobil kullanımı sürücülerin çoğunda ortak bir istek doğurdu, daha yumuşak bir direksiyon. Bu ihtiyacı karşılamak üzere çok yumuşak direksiyonlu ufak şehir arabaları da üretildi. Fakat bu yumuşaklıkta bir direksiyon da görece daha uzun yol kullanımlarında, yüksek süratlerde istenilen güven hissini veremedi. Park manevra durumlarında ve düşük süratlerde yumuşak, yüksek hızlarda sert ve güven veren direksiyon arayışında çare elektrik desteğinde bulundu.
Nasıl Çalışır?
Elektro Hidrolik Direksiyon Sistemi, yüksek basınçta hidrolik sıvısının bir elektrik motoru yardımıyla sisteme basar. Çalışma prensibi ve bir çok devre elemanı da hidrolik direksiyon ile aynıdır. Bu bağlamda elektrikli ve hidrolik direksiyon sistemlerinin bir birleşimi olarak görülebilir. Elektro Hidrolik direksiyon sistemi 4 ana parçadan oluşur, bunlar;
- Direksiyon açı sensörü
- Direksiyon dönüş hızı sensörü
- Araç hızı bilgisi (Tekerlek hız sensörlerinden, Can-bus hattından sağlanır.)
- Motor devri bilgisi (Krank sensöründen, Can-bus hattından sağlanır.)
Bu sensörler Direksiyon simidini destekleme kuvvetinin belirlenmesinde, yani direksiyonu çevirirken ne simit ne kadar sert ne kadar yumuşak olacak, sisteme uygulanacak destek miktarının belirlenmesinde sensörler kullanılır. Sensörlerden gelen veri direksiyon kontrol ünitesinde işlenir, buna göre elektrikli motora gönderilen akım artırılır veya azaltılır. Buna göre de pompanın bastığı yağ miktarı artış veya azalış gösterir. Bu sayede direksiyonun düşük hızlar ve park manevra durumlarında yumuşak, yüksek hızlarda sert olması sağlanır.
Avantajları nelerdir?
- Direksiyon Hissi Kaybolmaz: Sistemde direksiyon ve yürüyen aksam arasında bulunan hidrolik sıvı sayesinde fiziksel temas kaybolmaz. Elektrikli direksiyonlarda yaşanan sürücü ve tekerlekler arasındaki kopukluk hissi bu sistemde yaşanmaz.
- Hem Sert Hem Yumuşak Direksiyon : İlk kalkış veya park manevra durumlarında maksimum direksiyon simidi yumuşaklığı sağlanır. Araç hakimiyetinin zorlaştığı yüksek hızlarda ise direksiyon simidi sertleşir. Konfor ve güvenlik bu sayede bir aradadır.
- Motordan Güç Çalmaz: Klasik hidrolik direksiyon sistemlerindeki geleneksel pompa çalışma enerjisini motordan çalar. Bu sistemde pompa elektrikli motora bağlı olduğundan motorda güç kaybı yaşanmaz.