Günlük hayatın büyük bir bölümünde yer alan arabalar, hayatı kolaylaştıran hizmet aracıdır. Araçlar kullanıldıkça da bakım ihtiyacı artar. Bunun yanında birtakım manuel şanzıman arızası da meydana gelebilir. Arızalar sonucunda aracın veriminde düşüş meydana gelebilir. Aracınızı tam performansında kullanabilmek için manuel şanzıman arıza belirtilerine dikkat etmenizde fayda var.
Manuel Şanzıman Arızası Belirtileri
Aracınızda herhangi bir manuel şanzıman arızası meydana gelirse oluşan bu arıza, sizi genelde yolda bırakmaz. Fakat manuel şanzımanı arızalı olarak kullanmamanızda fayda vardır. En yaygın 5 manuel şanzıman arıza belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
Şanzıman İçerisindeki Diferansiyel Arızası
Önden çekişli araçlarda manuel şanzımanın içerisinde diferansiyel sistemi de var. Eğer araç, kalkışlarda ya da vites değişim esnasında vuruyorsa arıza buradan kaynaklı olabilir. Ayrıca halk arasında virajlı yollarda da yaşanan bu durum için “diferansiyel ağlaması” denir.
Şanzımanın Hasar Alması
Aracın altında yer almasından dolayı şanzıman, zaman zaman hasar alabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında şanzımanda kırık ya da çatlama meydana gelebilir. Ayrıca yağ kaçırma gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Vites Değiştirirken Tepki Gecikmesi
Zaman zaman arızalardan kaynaklı olarak vites değiştirirken araçtan geç tepki alınır. Örneğin araç park yerinden çıkarken şanzımanın “geri” konumundan “drive” moduna geçmesi bir kaç saniye sürüyor olabilir. Gaza basılıyor fakat şanzıman devreye girmiyorsa güç birkaç saniyeliğine tekerleklere gitmiyor demektir. Bu durum debriyaj sorunlarına işaret olabilir. Eğer debriyaj tamir edilmezse aracın şanzımanına veya volantına zarar verebilir. Ayrıca sıvı sızıntıları, düşük sıvı seviyeleri, aşınan dişliler ve selenoid sorunları şanzımanda kayma yapabilir.
-
Vites Atması
Bu sorun aracın kalkış anında ortaya çıkar. Sorunlu vites geçişleri yaşanabilir. Kalkış için araç vitese atılır ama arızadan kaynaklı olarak araç, vitesi tekrar boşa alır. Yani bu durumda vites atmış olur.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Normal zamanlarda vites geçişleri kolay ve nispeten yumuşak olmalıdır. Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur. Bu şekilde aracınızı kullanıyorsanız dişliler bir süre sonra yanmaya başlar.
-
Vites Değiştirirken Ses Gelmesi
Vites atarken ya da vites değiştirirken aracınızdan birtakım sesler gelebilir. Bunun sebebi ise vites senkromeç arızası olabilir. Aynı zamanda araç hareket halinde sabit viteste giderken sürücü, ayağını gazdan çektiğinde bir ses geliyorsa bu da arızaya işarettir.
Şanzıman Sıvı Sızıntıları
Sıvı sızıntıları durumunda yapılması gereken en basit ve temel hareket, aracın altına bakmak olacaktır. Araçta bir sıvı sızıntısı varsa muhtemelen aracın altında belli olacaktır. Bu arıza sonucunda şanzıman kayması ya da zayıf genel iletim performansına yaşanabilir. Eğer aracın altında parlak kırmızı, berrak ve biraz hoş koku varsa bu transmisyon sıvı sızıntısı olabilir. Bir diğer sıvı sızıntısının ise yağ kaynaklı olması mümkündür. Şanzıman yağ kaçırıyorsa bu durumunun düzeltilmesi gerekir. Çünkü düzeltilmediği durumlarda yağ belirli bir süre sonra azalacak ve dişliler zarar görecektir.
-
Şanzımanla Motor Birleşim Noktasında Yağ Kaçağı
Şanzıman içinde yağ bulunduran aktarma organlarındır. Bu yağın dışarı sızmaması için keçe ve conta gibi parçalar kullanılır. Bu parçaların zarar gördüğü durumlarda yağ azalır ve şanzıman hasar görmeye başlar. Ayrıca vites komuta mil keçesinde de yağ kaçağı meydana gelir.
Arıza Fark Edildiğinde Ne Yapılmalı?
Manuel şanzıman arızaları fark edildiğinde ne yapılmalı diye düşünüyorsanız cevap, alanında uzman bir personele danışmak. Uzman personel, manuel şanzımanın arızasını tespit ederek gerekli işlemleri yapacaktır. Aracınızı arızalı bir şanzıman ile kullanmak pek çok soruna yol açabilir.
-
“Motoru Kontrol Et” Işığı
Eğer aracınızda motorunuzu kontrol etmeniz için uyarı ışığı yanıyorsa pek çok nedeni olabilir. Örneğin hatalı bujiler ya da aşınmış hava filtrelerinden kaynaklı olma ihtimali var. Yukarıda bahsi geçen sorunlardan biri veya birkaçı varsa şanzıman sorununa işarettir.
Bu içeriğimizi beğendiyseniz “En Yaygın Otomatik Şanzıman Arızaları Nedir?” başlığımızda dikkatinizi çekebilir.