Ana Sayfa Akaryakıt Haberleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Nedir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Nedir?

0
2143

Enerji Piyasası ve Düzenleme Kurumu‘nu petrol fiyatları güncellenirken çok fazla duyuyoruz. Elektrik piyasasını düzenlemek için 2001 yılında kurulan kurum daha sonrasında akaryakıt fiyatlarını düzenlemek için yetkilendirilmiştir. Son zamanlarda adını çok fazla duyduğumuz Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘nu sizler için detaylıca açıkladık. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Nedir?

EPDK Hakkında

Kurum, 4628 sayılı kanun ile verilen yetkilerle enerji piyasaları hakkında temsil ve karar organıdır. Dokuz üyesi bulunmasıyla birlikte bu üyeler bakanlık tarafından atanır. Bağımsız nitelikteki üst kuruluş tarafsız üyeler tarafından kurallar dikkate alarak yönetmeyi hedefliyor.

2001 yılında kurulan, enerji piyasalarını düzenleyen ve denetleyen kurum; enerjinin sürekliliği ve kalitesini hakkında düzenlemeler yapar. Elektrik piyasasından daha sonra ise doğal gaz, petrol ve LPG’yi düzenlemesi için yetkilendirildi. Yani elektrik ve akaryakıt fiyatları hakkındaki her tülü düzenlemeyi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yapıyor. Ankara’da faaliyetlerini sürdüren kurum Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na bağlıdır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Görevleri Nelerdir?

Kuruluşundan itibaren verilen yetkilerle birlikte elektrik, doğal gaz, petrol ve LPG piyasaları ile ilgili her türlü düzenleme ve faaliyetlerinden sorumlu olmuştur. Ana amacı kalite standartlarına uygun ve düşük maliyetli olarak düzenlemektir. Sektördeki özelleşmeyle birlikte sorumlulukları artan EPDK’nın temel görevleri şu şekildedir;

  • Piyasada belirlenen fiyatlara uyulmasını sağlar.
  • Fiyatlandırma temellerini günceller ve fiyatları güncel kur ve enflasyona göre formüllerle belirler.
  • Kalite ve performans standartlarından sorumludur.
  • Enerji piyasasında yetkileri bulunan şirketlerin haklarına göre çeşitli lisanslar verir.

EPDK ve Enerji Piyasalarının Rekabete Açılması

Yıllardır kamu tekelinde yönetilen kurum, bağımsız bir otorite olarak kurulmuştur. Avrupa Birliği’ne uyum sürecimizde 1996 ve 1998 yıllarında yayınlanan direktiflerle birlikte yetkileri belirlenmiştir. Bu sayede yalnızca düzenleyici rol ile tam rekabetçi bir tutum öngörülmüştür. Bu direktifin içerisinde tedarikçisini seçme hakkı ve adil olarak faydalanma gibi önemli maddeler yer almaktadır. 2001 yılında ise rekabete açılması adına ilk adımlar atıldı ve devlet güvencesi altına alınmış oldu. 2003’de petrol, 2005’de LPG, 2013’de ise yenilenen elektrik piyasası kanunlarına uygun yetkilerini kullanarak sürdürüyor.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

HENÜZ YORUM YOK