Hızlı arabaların babası olan Ferrari 1.Dünya savaşında ailesini kaybeden ve hayata erken atılmak zorunda kalan Enzo Ferrari tarafından 1939 yılında kurulmuştur.

İlk zamanlar 18 yaşındayken bir süre Alfa Romeo ekibinde yarış pilotu olarak hayatını sürdüren Enzo Ferrari, yıllar sonra kuracağı ve iyi otomobil algısını yerle bir edecek boyutta bir kaliteye sahip Ferrari S.p.A’nın sinyallerini yavaş yavaş hissettiriyordu.

 

Yarıştığı otomobilin ergonomisinden, motor aksamına kadar her şeyiyle özel olarak ilgilenmesi ve iyileştirmeler yapması onun bir otomobili en iyi yapmak adına ne kadar azimli ve kararlı olduğunu gösteriyordu.

Ferrari, kuruluş aşamasına büyük yeri olan bir diğer İtalyan marka Alfa Romeo ile başlamıştır. 1933 yılında dönemin yarış organizasyonlarından geri çekilmesi Enzo Ferrari için bu alana bir şeyleri değiştirme düşüncesiyle girmesini sağladı.

Yaptığı yeni atılımlarla Alfa Romeo firmasını tekrar yarışlara sokmuş ve kurduğu Scuderia Ferrari takımı ile Alfa Romeo yarış takımının yöneticilik vasfına sahip olmuştur.

Bir süre sonra Ferrari adında yarışlara giren Alfa Romeo Enzo Ferrari tarafından tepkiyle karşılanmış ve ikili arasındaki anlaşmanın bozulmasını sağlamıştır.

Kendi şirketinin temellerini o dönemlerde atan Enzo Ferrari Alfa Romeodan ayrıldıktan hemen sonra kurduğu Ferrari Auto Avio Costruzioni isimli fabrikasında uçak parçaları üreterek 2.Dünya savaşında yardımcı olmaya çalışıyordu. Daha sonra 1945 yılında V12 motorun doğuşuyla Ferrarinin üretim bandına girmesini sağlamıştır.

Enzo Ferrari

Ferrari geçmişten günümüze üretildiği yıldan beri hayatın her dönemine gerek yaşadığı olaylar, gerekse rakip firmalar ile girdiği kıyasıya rekabet sonucu ürettiği stratejiler ile damga vurmuştur.

Bugünkü yazımızda Ferrari hakkında geçmişle alakalı ilginç bilgilere yer verdik. Aşağı kaydırarak okumaya başlayabilirsiniz.

Üretilen İlk Otomobil Ferrari 125 S

Enzo Ferrari

Ferrari şirketinin kurulmasından sonra üretim bandına giren ilk araç olma özelliğini taşıyan Ferrari 125 S 1947 yılında sadece 2 adet üretilmiştir.

Yarış otomobil olarak kullanılan 125 S 100Hp gücünde V12 bir motora sahipti ve o dönem yarıştığı 14 yarışın altısını kazanma başarısı elde etti.

Binek Otomobil Üretim Hikayesi

Enzo Ferrari

Alfa Romeo ile bağlantısını kopardıktan sonra 1943 yılında fabrikasını maranello’ya taşıyan Enzo Ferrari Savaş uçaklarına yönelik yaptığı üretim nedeniyle düşman kuvvetleri tarafından ağır bir bombardımana maruz kalmıştır.

1946 yılında inşası biten yeni fabrika üretim hayatına bir süre binek otomobiller üreterek devam etmiştir ve yarış takımı için gelir fonu elde etmiştir.

Ford ve Ferrari Arasında Ne Oldu?

Enzo Ferrari

Ford bir dönem Ferrari’nin yarış konusunda büyük başarı sahibi olmasını kıskanmış ve o alanda kendisine yer bulmak adına Enzo Ferrari ile bir ortaklık konuşması yapmaya gitmişti.

Evrakları eline alan Enzo Ferrari Ford’un şirketin büyük bir bölümüne sahip olmasına yönelik ifadeler içeren sözleşme maddelerini görünce çok sinirlenmiş ve Ford yetkililerini azarlayarak toplantıyı bitirmiştir.

Yaşanan bu olay sonrası iki firma arasında ebedi rekabet ve düşmanlık başlamıştır.

Lamborghini’nin Ferrariye Olan Nefreti

Enzo Ferrari

Ferruccio Lamborghini dönemin en gözde olan spor otomobillerinden biri olan Ferrariye olan hayranlığı ile tanınan bir traktör üreticisiydi ve bu hayranlığını bir Ferrari alarak göstermiş oldu.

Aldığı Ferrari debriyaj hatası nedeniyle Ferruccio Lamborghini’ye sorun yaratıyordu. Bu sorun için Enzo Ferrari ile bizzat görüşmek istedi ancak görüşemedi.

Yetkililer tarafından alay edilerek konuşulan ve ciddiye alınmayan Ferruccio Lamborghini bu durum karşısında kendisine olan tavır ve küçümseme nedeniyle debriyaj sorununu kendine has yöntemlerle çözdü.

Sonrasında traktör ile spor otomobil yapısının birbirinden çokta uzak olmadığını fark ederek büyük bir radikal değişiklik ile kendisini küçümseyen Ferrariye Rakip oldu.

Enzo Ferrari ve Aerodinamik Ön Yargısı

Enzo Ferrari

Enzo Ferrari ürettiği araba motorları ile adından söz ettiren ve döneme damga vuran bir kişilikti.

Ancak Egoist ve önyargılı bir insan olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ürettiği güçlü motorlar ile göğsü kabaran Enzo Ferrari aracın hızlı olması konusunda yeterli olan tek şeyin motor olduğuna inanıyordu.

Daha sonra aerodinamik tasarımın arabanın hızına olan olumlu etkisinin saçmalık olduğunu ve bunun güçlü motor üretemeyen otomobil firmalarının ortaya attığı bir teori olduğunu düşünüyordu. Ancak bu ön yargısını parçalar nitelikte bir tasarım yaparak Ferrari F40 modelinde zamanın en iyi aerodinamik yapısını kullandı.

İlk F1 Vites Tasarımı

Enzo Ferrari

Direksiyonun altında yer alan ve vites artırmak veya düşürmek için yarı otomatik bir kullanım sağlayan F1 vites sistemi 1989 yılında John Barnard Tarafından Tasarlanmıştır.

Ferrarinin Efsane Kırmızısı Rosso Corsa

Enzo Ferrari

O dönemin yarış komitesi olan The Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus (AIACR) tarafından belirlenen kurallar sonrası her ülke ülkesini temsil edecek bir renk seçmek zorundaydı.

Ferrari arabalarına yakışan bu rengi kendisinden önce kullanılan Alfa Romeo, Maserati, Lancia gibi modellerinde İtalyan markaları olması nedeniyle ülkeyi temsil açısından sürecin devam etmesine yönelik karar verdi ve bu rengi kullandı. Ancak bu renk en çok Ferrari ile özdeşleşti.

Ferrari Açık Sözlü Çalışanlara Sahipti

Ferrari tasarım ekibinin başkanlığını yapmış olan bir kişi tarafından söylenen bir cümlenin ekip arasında birbirine olan güven ve bağlılık konusunda sağlam adımlar atıldığını gösteriyor.

Bu tasarımcı Enzo Ferrarinin iş adamı olarak çok profesyonel ve strateji yeteneği üst seviye biri olduğunu ancak insanlık olarak çok yetersiz biri olduğundan söz etmişti.

Ferrari En Çok Hangi Modeli Sattı?

Enzo Ferrari

Ferrari bugüne kadar en yüksek satış grafiğine 17.500 adet satış gerçekleştirerek Modenna 360 spider modeliyle ulaştı.

Ferrari Logosu Neyi Temsil Ediyor?

Enzo Ferrari

Ferrari logosu 1. Dünya savaşında hayatını kaybeden İtalyan pilot Francesco Barraca’nın kullandığı uçağın üzerinde yer alana At figürü ile temelleri atıldı.

Ölen pilotun annesi Ferrariye bu at figürünün kullanılması yönünde bir öneride bulundu ve bu fikir Enzo Ferrari tarafından beğenildi.

İlk başta uçak üzerinde kırmızı renkte olan bu at Ferrari logosu halini siyah renkte aldı. Bunun nedeni Ferrarinin, ölen pilota yas sembolü değeri taşımasını istemesiydi.

Enzo Ferrari

İkinci El Ferrari İlanları

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here