Euro NCAP, otomobil endüstrisinin önde gelen otonom sürüş sistemleri hakkında bir rapor yayınladı. Aslında Thatcham Research ile ortak bir proje olan rapor, türünün ilk örneği ve bugün yollarda popüler sürüş yardımının sunduğu güvenlik seviyesini değerlendiriyor.
Euro NCAP: Otonom seviyeleri açıkladı
En popüler otomobil markalarının yarı otonom sistemleri, genel bir hiyerarşi oluşturan birkaç faktörle birlikte sıralanmıştır. Aşağıda oldukça ilginç sonuçları okuyabilirsiniz.
Günümüzde çoğu yeni otomobilde her yerde bulunmasına rağmen, piyasadaki yarı otonom kalite arasında bir uçurum olduğu açık. Bu, aynı zamanda normal otomobil testlerinde de gördüğümüz bir şey.
Mercedes‘in sistemi (GLE’de test edildi) en mükemmel sistem oldu, 3-Serisi’ndeki BMW sistemi ikinci oldu ve ardından Audi Q8 üçüncülüğü aldı. İlk üç “çok iyi” olarak derecelendirildi, Ford 4. sırada “iyi” olarak derecelendirildi – Tesla ise 6. oldu.
Nasıl derecelendirildi?
Euro NCAP, her markadan yalnızca bir temsili aracı test etti ve üç kritik faktörü değerlendirdi: araç yardımı, sürücü güvenliği ve güvenlik desteği.
Araç yardımı, virajlar, sabit arabalara yaklaşma ve adaptif seyir gibi senaryolarla kontrollü bir ortamda sistemlerin gerçek performansı ağırlıklı bir puanla ölçüldü.
Güvenlik yedekleme kategorisi, sistemlerin engellenen sensörlere nasıl tepki verdiğini ve her sistemin izin verdiği sürücünün “hands off” süresini değerlendirdi. Ve ayrıca sistemin acil bir durumda yolcuları nasıl korumaya çalıştığına bakıldı.
Son olarak, sürücü katılım faktörü, sistemin özellikleri ve sınırlamaları hakkında verilen eğitim ve sistemin nasıl çalıştırılacağına dair talimatları analiz etti. İlginç bir şekilde, hem sistem performansı hem de güvenlik yedeklemelerinde en etkileyici puanlara sahip olmasına rağmen Tesla en kötü puana sahip oldu.