F TİPİ EHLİYET NEDİR ?
F tipi ehliyetin kapsamı oldukça sınırlıdır. Lastik tekerli traktör kullanmaya izin veren ehliyet türü F tipi ehliyet olarak adlandırılmaktadır. F tipi ehliyet sahibi kişiler traktör haricinde, motorlu bisiklet yani moped kullanma hakkına da sahiptir. Ancak belirtmemiz gerekir ki F sınıfı ehliyet ile bu araçlar haricinde kalan araçları kullanmak mümkün değil. F sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır ? Fiyatı nedir ?
Ehliyet Nedir ?
Resmi adı ile sürücü belgesi adı ile bilinen ehliyet, yetkili kurumlar tarafından karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu, veya motorsuz kara taşıtlarının bireyler tarafından kullanılmasını sağlan belgedir. 01/01/2016 tarihinde yapılan düzenleme ile birlikte, eski tip sürücü belgeleri yeni tip sürücü belgelerine çevrilmiştir. Yenilenen sürücü belgesi sınıfları ise 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. Bunlar:
- M Sınıfı Ehliyet: 2,3 ya da tekerlekli motorlu bisiklet (MOPED) kullanma yetkisi verir.
- A2 Sınıfı Ehliyet: 2 tekerlekli motosikletlerde 35 kW, 3 tekerlekli motosikletlerde ise 15 kW aşmayacak araç kullanma yetkisini veren ehliyet türüdür. Aynı zamanda 2 tekerlekli motosikletlerde kW/kg oranı 0,2’yi geçmemelidir.
- A Sınıfı Ehliyet: 35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi veren ehliyet türüdür. Aynı zamanda 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2’yi geçiyor ise A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilmektedirler.
- B1 Sınıfı Ehliyet: Motor gücü 15 kW’ı ve ağırlığı 400 kg’ı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanma yetkisi veren ehliyettir. Ancak eğer yük taşımacılığı söz konusu ise aracın net ağırlığı 550 kg olabilir.
- B Sınıfı Ehliyet: Bilindiği gibi otomobil ve kamyonet kullanma yetkisini veren ehliyettir.
- BE Sınıfı Ehliyet: Otomobil ve beraberinde römorklu yük taşımacılığı yapan kişilere verilen ehliyet türüdür.
- C1 Sınıfı Ehliyet 3.500 kg ile 7.500 kg arasındaki kamyon ve çekicileri kullanma yetkisi veren ehliyet türüdür.
- C1E Sınıfı Ehliyet: Ağırlığı 12.000 kg’ı geçmeyen römorklu kamyon ve çekici kullanma yetkisi veren ehliyet türüdür.
- C Sınıfı Ehliyet: Kamyon ve çekici kullanma yetkisi verir.
- CE Sınıfı Ehliyet: C sınıfı ehliyet ile birlikte kullanılan araçlara takılan ve yüklü azami ağırlığı 750 kg’yi geçen römork, yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanma yetkisi verir. Yeni tır ehliyeti olarak da bilinmektedir.
- D1 Sınıfı Ehliyet: Maksimum 16+1 kişi kapasitesi olan minibüsleri kullanma yetkisi verir.
- D1E Sınıfı Ehliyet: Maksimum 16+1 kişilik, 750 kg’ı geçen römorklü minibüsleri kullanma imkânı verir.
- D Sınıfı Ehliyet: Otobüs sürücülerinin alması gereken ehliyet türüdür.
- DE Sınıfı Ehliyet :Römorklu otobüs kullanma yetkisi verir.
- F Sınıfı Ehliyet: Traktör kullanma yetkisi verir.
- G Sınıfı Ehliyet: İş makinesi kullanacak kişilerin alması gereken ehliyettir.
F SINIFI EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANIR ?
F sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır sorusuna verebileceğimiz cevap sınırlı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi , F tipi ehliyet ile kullanılabilecek araçların sayısı oldukça sınırlı. F tipi ehliyet sahipleri bu ehliyet ile sadece bu sınıfa özel ve M sınıfına özel araçlar kullanabilirler. Yani F sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araçlar:
- Traktör,
- Motorlu bisiklet.
F Sınıfı Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır ?
Çoğu ehliyette olduğu gibi F sınıfı ehliyet içinde kişinin 17 yaşını bitirmiş olması ve 18 yaşından gün almış olması gerekmektedir.
F Sınıfı Ehliyet Alma Şartları Nelerdir ?
18 yaşından gün alan birey eğer aşağıdaki şartları tamamlıyorsa F tipi ehliyet alabilir. F sınıfı ehliyet almak için sahip olunması gereken şartlar aşağıdaki şekildedir:
- En az ilkokul mezunu olmak.
- Sürücü evrakı müddetsiz olarak geri alınmamış olmak.
Direkt olarak F sınıfı sürücü evrakı alacak olan kişiler; 20 saat Trafik ve Etraf Balakası Dersi, 12 saat İlkyardım Dersi, 10 saat Motor ve Vasıta Tekniği Balakası Dersi, 10 saat Direksiyon Eğitimi Derslerini tamamlamalıdır.
F SINIFI EHLİYET NASIL ALINIR?
Her ehliyet sınıfında olduğu gibi F sınıfı ehliyet almak için de öncelikle ehliyet sınavlarını başarı ile geçmek gerekmektedir. Bunların dışında ise F sınıfı ehliyeti almak için bazı evrakları toplayıp hazır etmek gerekmektedir. F sınıfı ehliyet için gerekli olan evraklar:
- “Sürücü olur” isimli sağlık raporu,
- Kan grubu kartı,
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Adli sicil kaydı,
- Öğrenim durumunu gösterir belge,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi.
F SINIFI EHLİYET FİYATLARI
Ehliyet sahibi olmak için öncelikle herhangi bir sürücü kursuna kaydolmak gerekmektedir. Sürücü kursu ücretleri genel olarak değişkenlik gösterse de, ortalama olarak F sınıfı ehliyeti sürücü kursu fiyatları 2021 yılı için 2.300 TL civarındadır. Ayrıca F sınıfı ehliyet almak için yatırılması gereken bazı harçlar da vardır. F sınıfı ehliyet harç ücretleri toplamda 543 TL tutmaktadır.
Sıfır km araba fiyatları