Fiat Tempra
Fiat Tempra 1990-1999 yılları arasında satışa sunulmuş yerli ve İtalyan modelleri olan ülkemizde çok sevilmiş ve günümüzde de kullanılan Fiat markasının bugünlere gelmesini sağlayan zamanının ötesinde üretilmiş araçlardan birisidir. Bu yazımızda 90’lı yıllara gidip Fiat Tempra ‘dan bunlardan bahsedeceğiz.
Fiat Tempra Reklam Filmi
Reklam filminden de anlaşılabileceği gibi Fiat Tempra Motor seçenekleriyle ve donanım seçenekleriyle birçok farklı kişiye hitap edebiliyor. Bu aracın biraz da tarihinden bahsedelim.
Fiat Tempra Dijital Göstergesi ile Özellikle Gece Sürüşlerinizi Fazlasıyla Keyifli Hale Getirir
Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi Ülkemizde Fiat Tempra, 1990-1999 yılları arasında Tofaş (Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş) tarafından üretilmiştir. Tempra ‘da kullanılan altyapı aynı zamanda Alfa Romeo 155 ve Lancia Dedra ‘da da kullanılmıştı. Bildiğimiz gibi 1980-1990 yıllarının araçları genel anlamda dümdüz hatlara sahipken Tempra tıpkı çağının ötesinden gelmişçesine modern bir tasarımla ortaya çıkmıştır. Şunu unutmadan geçmeyelim Tempra’da kullanılan dijital gösterge paneli birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Hatta 90 ‘lı yılların çocukları, araçların kaç bastığını görmek için (tabiki göstergedeki değer max hız değildir.) camından aracın göstergesine bakarlardı. Bu aracın göstergesi o çocukların da ep ey bi ilgisini çekmiştir. Araçta bulunan donanım çeşitliliği ve fiyatının da cazipliği birçok insanı bu araca yönlendirmiştir.
başlangıç paketinde insanları 1.6 litrelik karbüratörlü motor karşılıyordu. Sonrasında 2.0 8 valf 115 hp’lik motorla satışa sunulan Tempra Yeni motor ve donanım seçenekleriyle bir reklam filmi daha yayınladı. Hadi bir göz atalım.
2. Nesil Tempra
2. Reklam filmi ile Airbag, Abs, 4 teker disk fren gibi güvenlik donanımlarının yanı sıra yeni geliştirilmiş olan 2.0 litre 16 valf 148 beygir gücüne sahip motoru ve 1.6 litre enjeksiyon sistemine sahip mpi motorunun geldiğinden bahsedilmiştir. 2.0 litrelik 16 valf’e sahip motor, Tempra 2.0 8 valf motorunun silindir kapağı geliştirilerek elde edilmiştir. Yapılan bu değişiklik sonucunda Tempra 2.0 16 valf 0 dan 100km/h ‘a sadece 8.6 saniyede çıkabiliyordu. ve maksimum hızı 210 km/h ‘tır.
Donanım paketleri ilk versiyonlarda SX, SXA , SX AK gibi harflerden anlaşılabiliyordu. SX sert direksiyonken, SXA hidrolik direksiyona sahipti. SX AK nin farkı ise klima olmasıydı. Sonrasında çıkan Tempra ‘lar S SLX olarak adlandırıldı. S versiyonlarda diğerlerinden farklı olarak dijital yerine analog gösterge kullanıldı. Son olarak ise SW isiyle station kasaya sahip bir Tempra satışa sunulmuştu. Bu arada ülkemizde ilk nesil Tempra ‘lar İtalyan olarak bilinirken son nesil Tempra ‘lar yerli olarak bilinmektedir.