Formula 1 Macaristan GP 2021 Esteban Ocon Kazanan

Formula 1 2021 sezonunda yaz arasına girmeden önceki son yarış olan, sezonun on birinci yarışı Formula 1 Macaristan GP tamamlandı. Budapeşte’de Hungaroring pistinde gerçekleşen yarış büyük heyecana ve olaylara sahne oldu. Sürprizlerle dolu yarışın kazananı, kariyerinin ilk zaferine ulaşan, 24 yaşındaki Alpine pilotu, Esteban Ocon oldu. Bu galibiyetle birlikte Ocon, kariyerinin sadece ikinci podyumunda zaferle tanıştı. Bu zafer Alpine adına da oldukça uzun bir bekleyişin ardından geldi. Aslında Alpine’den ziyade Renault motorlu araçlar demek gerekiyor. Bundan önceki son Renault motorlu araç galibiyeti, 2013 yılında Kimi Raikkonen’in Lotus’u tarafından alınmıştı. Ancak yarışta Ocon’un galibiyetinden öne çıkabilecek bir olay da yaşandı. Start anında Bottas ve Stroll’ün sebebiyet verdiği iki kaza, Verstappen, Perez, Norris, Leclerc gibi gridin üst sıralarında olması beklenen pek çok ismin önemli hasarlar almasına neden oldu.

Podyuma göz atmak gerekirse, orada da beklenmedik bir üçlü yer aldı. Sebastian Vettel yarış boyu Ocon’u takip etmesine rağmen geçemedi ve ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise Hamilton vardı. İngiliz pilotun podyumda olması çok da şaşırtıcı olmasa da yarışın gidişatı düşünüldüğünde, bu sonuç da beklentilerin üzerindeydi.Formula 1 Macaristan GP 2021 Podyum

6 farklı takımdan, 6 pilotun yarış dışı kaldığı olaylı Macaristan GP’sinden çift haneli puan çıkaran diğer isimler; sırasıyla Carlos Sainz ve Fernando Alonso oldu. Özellikle Alonso yarışın kaderine önemli etki yaptı. Alpha Tauri pilotları altı ve yedinci sırayı aldı. Bu olaylı yarışın diğer sürprizleri ise Williams’lar oldu. Williams yaklaşık 2 senedir tek puanı hayal ederken; Latifi’nin sekizinci, Russell’ın dokuzuncu olmasıyla bir anda 6 puan kazandı. Günün son puanı ise ilk virajda aracı hasar alan Verstappen’e gitti.

Şampiyonada Son Durum

Pilotlar Klasmanı

Formula 1 Macaristan GP’deki sonuçlar geçtiğimiz hafta olduğu gibi Mercedes ve Lewis Hamilton’un istediği gibi oldu. Britanya’ya toplam 32 puan geride giren Lewis Hamilton için, ‘’Acaba şampiyonadan kopuyor mu?’’ sorusu sorulmaya başlamıştı. Ancak, orada farkı 8 puana kadar düşüren 7 kez dünya şampiyonu; Macaristan’da hanesine yazdırdığı 15 puan ile bir anda 6 puan öne geçti. Böylece Hamilton, kendisi için uzun sayılabilecek bir aranın ardından şampiyonada tekrar zirveye çıktı. Verstappen, hasarlı aracı ile buradan 1 puan çıkarak, Hamilton’un arkasındaki 5 isim arasında puan alan tek pilot oldu. Norris, Bottas, Perez ve Leclerc Macaristan’ı puansız kapattılar. Bu haftaya takım arkadaşının 12 puan gerisinde giren Sainz ise, son turlarda podyumu Hamilton’a kaptırsa da aldığı puanlarla Leclerc’le aynı puana ulaştı.

Orta alt sıralara baktığımızda, Ricciardo’nun buradan zararlı çıktığını söyleyebiliriz. Avustralyalı pilot haftayı puansız kapattı. Böylece Macaristan’dan 18 puan çıkaran Vettel ve 10 puan çıkaran Gasly; 48 puanla, McLaren pilotunun 2 puan gerisine yerleşti. Yarış galibi Ocon, buraya 14 puanla gelmişti. Fransız pilot tek yarışta aldığı 25 puanla birlikte 2 basamak yükselmiş ve 36 puanlı Alonso’yu 3 puan geçmiş oldu.

Alt tarafta ise Tsunoda’nın hanesine yazdırdığı 6 puan dışında önemli bir Williams sıçraması oldu. Puan durumunda 17 ve 19.sırada bulunan Williams pilotlarından Latifi, aldığı 4 puanla 15.sıraya; Russell ise takım arkadaşı gibi ilk kez Williams koltuğunda puan alarak, 2 puanla 16.sıraya yükseldi. En dipte ise 1’er puanlı Alfa Romeo pilotları ve henüz puanla tanışamayan Haas pilotları yer alıyor.

Takımlar Klasmanı

Takımlar klasmanında aslında 1, 3 ve 5.lik savaşı kaldığı yerden devam ediyor. Ancak sıralamada bazı değişimler oldu. Haftaya 4 puan geride giren Mercedes, buradan çıkardığı 15 puanla, Red Bull’un 10 puan önüne geçti. Red Bull ise 5 yarışlık galibiyet serisi ile yarattığı 44 puanlık farkı, 2 yarış sonunda kaybetti. Hatta şampiyonada geri düştü. Üçüncülük savaşında ise McLaren’lerin sıfır çektiği hafta sonu, Ferrari için çok karlı bitmese de fark 12 puan azaldı. Esas değişimler ise beşincilik yarışında oldu. Yarış öncesi Alpha Tauri 49, Aston Martin 48, Alpine 40 puana sahipti. Bu üçlüde Aston Martin, hanesine 18 puan yazdırarak yerini korudu. Ancak Alpine, hanesine tam 35 puan yazdırdı ve beşinci sırayı 9 puan farkla ele geçirdi. AlphaTauri ise Aston Martin’i 2 puan geriden takip ediyor. Alt tarafta tek puanın hayalini kuran Williams, bir yarıştan çıkardığı 6 puanla sekizinci sıraya yükseldi. Onları, 2 puanlı Alfa Romeo ve henüz puanı olmayan Haas takip ediyor.

SEBASTİAN VETTEL YARIŞ SONU DİSKALİFİYE EDİLDİ!

(Aşağıdaki puan tablosu, Vettel diskalifiye edildikten sonra güncellenmiştir.)

Formula 1 Dünya Şampiyonası Sürücüler Klasmanı:
Formula 1 Dünya Şampiyonası Takımlar Klasmanı:

Yarış Özeti ve Önemli Anlar

Formula 1 Macaristan GP 2021 Hava Durumu

Formula 1 Macaristan GP öncesi, yarış gecesinde yağan ve yarışın hemen öncesinde yağan yağmur pilotların yeşil logolu yağmur lastiği takmasına neden oldu. Böylece sıralama turlarında yapılan strateji farklılıklarının bir önemi kalmadı. Start verilmeden önceki hava sıcaklığı 26 dereceydi. Hafta sonu boyunca 50 derecelerin üzerinde seyreden pist sıcaklığı ise sadece 32 derece olarak gösterildi. Rüzgar da görece etkisini arttırmış gibi gözüküyordu. Yağmur lastikleri ile atılan formasyon turu sonunda Giovinazzi, pite gelerek orta hamura geçiş yaptı.

Olaylı Start

Yağmurla havalarda ve ıslak zeminde yapılan startlar her zaman heyecana sahne olmuştur. Ancak böyle bir startı pek fazla görmezsiniz. Kırmızı ışıklar söndüğünde araçların patinajda kalmadan kalması bu havalar için start anının en önemli belirleyicisi. Geçtiğimiz sene Türkiye’de yapılan yarıştan da hatırlayabilirsiniz.Starttaki Kaotik Durum

Bottas’ın Yarattığı Domino Etkisi

Valtteri Bottas

Ancak Macaristan’da Bottas’ın çok kötü start alması tam anlamıyla bir kaosa neden oldu. Pilotlar genel olarak 6 saniyede 200 km/sa sürate ulaşırken, Bottas bu sürate ulaşmak için 6.6 saniye harcadı. Tabii ki bu sırada iyi bir çekiş yakalayan Verstappen, Perez ve Norris; Fin pilotu geride bıraktı. İlk viraja gelinirken Verstappen, Hamilton’un arkasında ikinci sırada; Norris virajın iç kısmında üçüncü sırada yer alıyordu. Perez ise hemen Verstappen’in arkasındaydı. Belki Norris’in aracından gelen sprey etkisi, belki soğuk frenler, belki de tamamen bir pilotaj hatası ile Bottas frenajı tamamen kaçırdı. Sonrasında Norris’e arkadan sert şekilde çarptı. Norris, arkadan aldığı darbenin etkisi ile tamamen kontrolsüz şekilde Verstappen’e sağ taraftan çarptı. Bu ikilinin temasında Norris’in aracının ön kanadı ve tabanı hasar alırken; Verstappen’in bargeboard adı verilen, aracın yan taraflarında bulunan, aerodinamik parçası ve tabanı hasar aldı. Ayrıca sonrasında Verstappen’in aracının şasisinde de delik oluştuğu görüldü.

Ancak, Bottas’ın tetiklediği olaylar bununla sınırlı kalmadı. Norris’e arkadan vuruduğu an sol ön süspansiyonu kıralan Fin pilot, tamamen kontrolsüz şekilde bir de Perez’e çarptı. Bu şiddetli çarpmanın sonucunda Perez’in aracının aldığı hasar, Meksikalı’nın yola devam etmesini engelleyecek boyuttaydı.

Stroll’den İmkansız Hamle

Startta yaşanan kaos bununla sınırlı kalmadı. Ön tarafta yaşanan olaylar sonucu pek çok pilot pist dışına çıktı ve her yer araç parçası oldu. Ancak arkadan gelen Stroll, viraja geldiğinde bir insan bile sığmacak bir boşluğa doğru kendini attı. Bu imkansız hamle sonucu sosis kerblerden seken Aston Martin, tam sağ taraftan Leclerc’e deyim yerindeyse saplandı. Aldığı darbe sonucu aracı bir anlamda delinen Leclerc de istemsiz şekilde Ricciardo’ya sağ arkadan çarptı. Bu çarpma sonrası Ricciardo da spin attı. Stroll hafif kırık bir sol ön süspansiyonla yola devam ederken, Alonso’yla yaşadığı ufak temas sol ön tarafın sonunu getirdi. Leclerc ise yaklaşık 100 metre kadar yoluna devam etse de delik aracıyla ikinci virajda attığı spin sonrası yarışı yarıda bıraktı.

Kaotik Startta Yaşananlar:

Kırmızı Bayrak

Tüm bu yaşananlar ortada karbon fiber parçaların yarattığı bir çöplük oluşturdu. Güvenlik aracı ardında geçilen 2 turun ardından, hem pistin temizlenmesi hem de yolda kalan 4 aracın pist kenarına taşınması için kırmızı bayrakla seans durduruldu. Tabii ki bu kadar fazla ismin dahil olduğu, 4 pilotun yarış dışı kaldığı olaylı startın kazananları da vardı. En çok yükselen isimler; 12 sıra ile Latifi, 11’er sıra ile Sainz ve Tsunoda, 10 sıra ile Mick Schumacher ve 9 sıra ile George Russell oldu. 6 sıra yükselen Esteban Ocon, Hamilton’un arkasında ikinci sıraya yerleşti. Fransız pilotu ise Sebastian Vettel takip etti. Tüm bu karmaşa sonucu, pite de girip çıkan Max Verstappen 13. sıraya gerilerken; pistte kalabilen isimlerden Norris, 9 sıra kaybederek 15’e düştü.

Kırmızı bayrak sürecinde geçen yaklaşık 25 dakikada, mekanikerler ciddi bir çalışma sonucu araçları toparlamaya çalıştı. Red Bull mekanikerleri Vertappen’in aracını en azından yarışa devam edebilir hale getirdi. Ancak McLaren mekanikerleri, Norris’in aracını tamir etmeleri için yeterli vakit olmadığını dile getirdi. Böylece İngiliz pilot 15 yarışlık puan serisine Macaristan’da nokta koydu.

Tarihte İlk: Hamilton Tek Başına Start Aldı

Güvenlik aracının ardında piste çıkan araçlar formasyon turunu atmaya başladığında, yağmur durmuş ve pist kurumaya başlamıştı. Atılan formasyon turu sonunda Hamilton dışında tüm isimler pite geldi ve orta hamur lastiklere geçiş yaptı. Lewis Hamilton ise yağmur lastikleri ile ilk çizgiye yerleşti ve tarihte ilk kez bir startta tek araç yer almış oldu. Diğer isimler ise Hamilton pit yolu çıkış çizgisini geçtikten sonra yarışa başladı.

Russell’dan İkinci Sıraya Kaynak Var

Bu start sırasında oldukça da ilginç bir olay yaşandı. Bütün pilotlar sırasıyla lastikleri değişip pit yolunda sıralanmaya başladı. Ancak pit yolunun sonunda olan Williams garajına giren Russell için lastikler değiştikten sonra, pit yoluna dönebileceği bir yer yoktu. Russell da Hamilton çizgiyi geçtikten sonra, çabuk bir hamle ile kendini Ocon’un önüne attı ve ikinci sırayı almış oldu.

Pit Yolunda Temas: Mazepin Yarış Dışı

Yarışta neredeyse olaylar bitmedi. Tüm pilotlar lastik değişimi için pite geldiğinde, en arkada Mazepin vardı. Rus pilot kendi pitine girmek isterken pit yoluna kontrolsüz çıkan Raikkonen ile ufak bir temas yaşadı. Bu temas sonrası sağ ön süspansiyonu hasar alan Mazepin, attığı tek turun ardından yarıştan çekildi. Bu olay sonucu inceleme altına giren Raikkonen’e 10 saniye ceza verildi. Ceza alan diğer isimse, bir başka Alfa Romeo pilotu Giovanazzi oldu. İtalyan pilot, pit yolu hız limitini aştığı için 10 saniye ceza aldı.Mazepin Raikkonen Olayı

Hamilton Hemen Pitte

Yeniden Startın ardından pistte atılan ilk tur sonrası, Lewis Hamilton hemen pite girdi. Bu strateji hatası İngiliz pilot için belki de kolay bir galibiyete mâl oldu. Hamilton pitten 14.sırada (son sıra) çıktı. Böylece İngiliz pilotun önünde uzun bir yarış belirmiş oldu.

İkinci start sonrası atılan ilk turda yaşanan diğer olay ise Russell’ın tek turda 5 sıra kaybetmesiydi. İngiliz pilot ikinci sırada, gizli liderken devam ettirdiği yarışta; muhtemel bir motor sorunu nedeni ile yedinci sıraya kadar gerilemiş oldu. Hamilton’un piti ve Russell’ın sıra kaybetmesi sonucu yarışın ilk üçü Ocon, Vettel ve Latifi sırasıyla oluştu.

Hamilton Tırmanışa Başladı – Ocon/Vettel İkilisi Farkı Açıyor

Yaşanan tüm olayların ardından son sıraya düşen Hamilton, birer birer önündeki isimleri geçmeye başladı. 20.tura gelindiğinde Hamilton on birinci sıraya, Verstappen ve Gasly’nin arkasına yerleşmişti. Bu süreçte atılan turlar sonucu, yaklaşık 1 saniye farkla ilerleyen Ocon/Vettel ikilisi arka tarafla farkı 15 saniyeye kadar çıkarmıştı. Latifi ise geçişin zor olduğu Hungaroring’de yerini kaybetmedi. Ancak arkasında tuttuğu pek çok pilotun çok önemli zamanlar kaybetmesine neden oldu.

Hamilton Pit Stratejisiyle 2 Sıra Kazandı

Yarışın bu bölümünde istediği performansı yakalayamayan Hamilton, pite gelerek sert lastiklere geçiş yaptı. Çünkü bu süreçte İngiliz pilot Ancak Giovinazzi ve Mick Schumacher’i zorlanarak geçebilmişti. Ancak bu erken pit tercihi İngiliz pilota 2 sıra kazandırdı. Hamilton’dan bir tur sonra pite gelen Verstappen ve Ricciardo, pitten Hamilton’un arkasında çıktı. Böylece Hamilton hem geçmekte zorlanacağı 2 rakibini kolay geçti hem de önünde 8 saniyelik bir boşluk yakalamış oldu.Hamilton Verstappen Ricciardo

Pitler Başladı

Bu 3 ismin pitinin ardından, ön tarafta Latifi’yi geçmekte zorlanan Tsunoda, 23.turda pite girdi. Bir tur sonra da Latifi cevap olarak pite geldi. Ancak erken pit Tsunoda’yı, Kanadalı’nın önüne taşıdı. Bu sırada Hamilton da Russell’ı pist üzerinde geçerek dokuzuncu sıraya yükseldi. Bu iki ismin pite gelmesinin ardından önü açılan Sainz, ilk iki sıradaki isimlerden yaklaşık 1.5 saniye daha hızlı turlar atmaya başladı.

Hamilton 10 Turda 4 Sıra Kazandı

Pitler de başlamışken, Hamilton sert lastikle tempoyu arttırdı. Pite giren Schumaher’i geçen İngiliz pilot, 27.turda Latifi’yi geride bıraktı ve yedinci sıraya yükseldi. Ardından Gasly’nin yaptığı pit, Hamilton için altıncı sıra anlamına geliyordu. 33.tura geldiğimizde ise Hamilton’dan korkusuz bir atak gördük. İngiliz pilot DRS’nin olmadığı düzlükte Tsunoda’nın yanına geldi ve oldukça hızlı dönülen 4.virajda; Japon pilota dışarıdan çılgın bir atak yaptı. Viraj çıkışında da pist limitleri içinde kalmayı başarak Hamilton, bu mükemmel geçişle beşinci sırayı aldı.

Bu geçişlerden sonra arka tarafta Mick Schumacher’in rakiplerine direnmeye çalıştığı ancak başarılı olamadığı bir sekans gördük. Mick önce 34.turda Russell’a geçildi. Ardından 35.turun ilk virajında Ricciardo’ya geçilen Alman pilot, bir sonraki virajda da tüm çabasına rağmen Verstappen’e geçilmekten kurtulamadı.

Vettel Liderliği Pitte Kaybetti

Yarışın neredeyse başından itibaren Ocon kaçıyor, Vettel kovalıyordu. İkili arasındaki fark 0.5-2.5 saniye aralığı değişiyordu. Yarışın 36.turunda Vettel, rakibinden önce pite girdi ve sert lastiklere geçti. Vettel’in lastik değişim süresi 3.3 saniye sürdü. Bir sonraki tur ise Ocon pite geldi. Fransız pilot için lastik değişiminde tam 1 saniyelik kazanç vardı. Ocon pitten çıkarken, Vettel rakibinin neredeyse yanındaydı. Ancak bir şekilde Ocon önde kalmayı başardı. Lastik değişiminde kaybedilen 1 saniye, belki de Vettel’in 54. yarış galibiyetini kaçırmasına neden oldu. Bu isimlerden 4 tur önce Sainz pite gelerek sert hamur takmıştı. 2 tur sonra sonra da Alonso, uzun süre sonra lider olarak attığı turların ardından pite geldi. Alonso’dan 1 tur sonra da Verstappen pite geldi ve orta hamur lastiklere geçti.

Ocon Pitten Çıkış
Ocon’un pitten çıktığında Vettel’le arasındaki fark.

Hamilton Bir Kez Daha Pitte

Herkesten yeni lastiklere sahip olan Alonso, en hızlı tur zamanlarını elde ederek Sainz ile arayı kapamaya başladı. Daha eski lastiklere sahip olan Hamilton için durum iyiye gitmiyordu ve İngiliz pilot dördüncü sırada sürdürdüğü yarışta; geriden her tur yarım saniyenin üzerinde fark kapatarak gelen Alonso’dan dolayı, 47.turda pite girdi ve orta hamurlara geçti. İngiliz pilot piste Alonso’nun 16 saniye gerisinde beşinci sırada döndü.

Vettel’den Güzel Deneme

49 tura girildiğinde öndeki ikili, start düzlüğünde aynı anda Giovinazzi’ye tur bindirirken; Vettel bir anda kendini içeri attı. Ancak Ocon iç çizgiyi kapattı ve Vettel’e geçiş yapacak alan bırakmadı.Vettel Deneme

Hamilton ve Alonso Arasında Mükemmel Kapışma

Pite geldikten sonra hızlanan İngiliz pilot, tur başına 3 saniye civarında fark kapatmaya başladı. 54.tura gelindiğinde Hamilton, Alonso/Sainz ikilisinin arkasına DRS mesafesine girmişti bile. Bu andan itibaren pist üzerinde mükemmel bir kapışma başladı. Hamilton, Alonso’nun ensesinde ilk 4 virajın hepsinde atak yapmaya çalıştı. Yaklaşık 10 tur boyunca bu ikili büyük savaş verdi. Hamilton’un her denemesinde Alonso’nun mükemmel savunmalarını gördük. Gerçekten genç pilotlar için ders niteliğinde savunmalardı. Ancak 65.tura girildiğinde Alonso ilk virajda frenajı kaçırdı. Yaşanan blokaj sonrası Hamilton için kolay bir geçiş oldu. Alonso Hamilton’a geçilse de bu savaşı, hem Hamilton için potansiyel galibiyete hem de Alonso’nun günün pilotu seçilmesine neden oldu.

Yarışın 61.turunda Verstappen’in de Ricciardo’ya bir atağı oldu ve Hollandalı pilot, eski takım arkadaşını geride bırakarak; son puanı alma hakkını kazanmış oldu.

Hamilton Çok Hızlı Ama Turlar Bitti

Alonso’yu geride bıraktıktan sonra Sainz’ın arkasına takılan Hamilton, 67.turda da Sainz’ı geride bıraktı. Start düzlüğündeki tur bindirme esnasında ilk virajın en iç kısmına kendini atmayı başaran Hamilton böylece podyuma yükselmiş oldu. İngiliz pilot Sainz’ı geçtikten sonra önündeki Vettel’le arasında 9 saniye vardı. 7 kez Dünya Şampiyonu, 3 tur içerisinde bu farkı eritti. Ancak son turda farkı 1 saniyenin altına indirebilen Hamilton için turlar bitmişti.Formula 1 Macaristan GP 2021 Hamilton Sai Geçiş

Bu sırada Ocon’u takibi sürdüren ve farkı azaltan Vettel de bir türlü istediği geçişi yapamadı. Böylece Esteban Ocon, Formula 1 Macaristan GP ’de kariyerinin ilk yarış zaferine ulaşırken; Sebastian Vettel, sezonun ikinci yarış zaferine ulaşmış oldu. Lewis Hamilton ise çok rahat geçirebileceği olaylı yarışta, son sıraya düşmesine rağmen üçüncü sıraya kadar tırmanarak; podyumu tamamlayan isim oldu.

SEBASTİAN VETTEL YARIŞ SONU DİSKALİFİYE EDİLDİ!

Ocon’un Yarışı Tamamladıktan Sonraki Sevinci:

Ocon/Alonso İkilisinin Sevinci:

Formula 1 Macaristan GP 2021 Yarış Sonucu:

Formula 1 Macaristan GP 2021 Yarış Sonucu

Formula 1 Macaristan GP kazananları ve kaybedenleri, Formula 1 Macaristan GP sonrası pilotların ve yöneticilerin açıklamaları ve daha birçok Formula 1 içeriği için bizi takip etmeye devam edin 🙂

Motor Sporları Haberleri

Formula 1 ERS Teknolojisi Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here