Ana Sayfa Danışman Fren Balatalarınızın Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

Fren Balatalarınızın Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?

1
1615

Fren balataları, sürüş alışkanlıklarınıza ve diğer birçok faktöre bağlı olarak genellikle 60.000-150.000 km arasında dayanır. Fren balatasının değiştirilmesi genellikle aks başına 100 ila 500 lira arasındadır. Bu nedenle, balatalarınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirseniz, epey tasarruf edebilirsiniz. Bu makalede, fren balatalarınızın ömrünü uzatmanın en iyi 6 yoluna bir göz atacağız. Balatalarınız “gıcırdamaya” başlarlarsa veya performansın düştüğünü fark ederseniz her zaman değiştirmeniz gerekse de, bu ipuçları paradan ve zamandan tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Başlayalım.

1. Hız Balata Düşmanıdır

Frenleme söz konusu olduğunda, yüksek hızdan, sert duruşlar, erken fren balatası aşınmasının 1 numaralı nedenidir. Hız, fren balatalarında üstel olarak aşınmaya neden olur. Yani 85 km yerine 115 km’den tam olarak durmak, frenleri % 33 daha fazla enerji dağıtmaya zorlar. Balatalar enerjiyi ısıya dönüştürerek çalışır ve bu, daha fazla enerji harcamak zorunda kaldıkça daha çabuk yıpranmaları anlamına gelir. Biraz yavaşlarsanız, fren balatalarınızda epeyce aşınma ve yıpranmadan kurtulabilirsiniz.

2. Fren Pedallarınızı Asla “İki Ayakla” Kullanmayınız

Pedallarınızı “iki ayakla kullanmaktan” kaçınmalısınız. Sağ ayağınızı gaz pedalında tutarken sol ayağınızla fren pedalına dokunma eğilimindeyseniz, bu kötü bir alışkanlıktır. Arabanızı durdurmak için gerçekten hiçbir şey yapmayan ve erken aşınmaya neden olan daha fazla “pedal vuruşuna” yol açar.

3. Aracınızı Sakin Kullanın

Frenlemenin aksine, trafik akışına ve önünüzde duran veya yavaşlatılan arabalara daha fazla dikkat edin ve hızınızı düşürmek için elinizden geldiğince kenara çekin. Yokuş yukarı çıkmak bunun harika bir örneğidir. Durmuş arabalara doğru yokuş yukarı sürüyorsanız, tepeye tırmanmadan önce neden fren yapmalısınız? Sadece durun ve biraz hız kaybedin, ardından gerçekten ihtiyacınız olduğunda fren yapın ya da, bir otoyolda rampa dışında gidiyorsanız, 120 km / s’den 80 km / saate düşün ve ardından yolun geri kalanını yavaşlatmak için frene basın. Bunu yapmak, fren balatalarınızın ömrünü ciddi şekilde uzatacaktır.

4. “Durmak için Acele Etmeyin”

Bu tavsiye, hem gazdan hem de balata aşınması ve yıpranmasından tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Kırmızı ışık veya bir dur işareti geliyor mu? Sakince yavaşlayın! Önünüzdeki arabalar açıkça hareket etmediğinde gaza basmanız ve “durmak için acele etmeniz” için kesinlikle hiçbir neden yok. Yapacağınız tek şey yakıt israfıdır ve durmanız gerektiğinde, balatalarınızda aşırı aşınma ve yıpranmaya neden olursunuz.

5. Arabanızı Olabildiğince Hafif Tutun

Çoğu insan arabasında ağır nesneler bulundurmaz, ancak arabanızda çok fazla eşya bulundurma eğilimindeyseniz, bu durum ağırlığı artırır ve durduğunuzda balataların durması gereken daha büyük bir kinetik yüke yol açabilir. Bu sadece arabanızdaki nesneler için de geçerli değildir. Satış sonrası stereo sistemler, gövde panelleri, tekerlekler ve diğer özelleştirmeler arabanızı çok daha ağır hale getirerek daha kısa balata ömrüne neden olur.

6. Frenlerinizi 2 Yılda Bir Temizletin

Özellikle daha eski bir arabanız varsa, her 2 yılda bir frenlerinizin havası alınmalı ve temizlenmelidir. Bu, frenlerinizin daha verimli çalışmasına yardımcı olacak ve dahili bileşenlerinizin daha uzun süre çalışmasını sağlayacaktır. Bunun nedeni, abs hidroliğinin doğal olarak suyu çekmesidir. Acil frenleme veya tekrarlanan fren kullanımı sırasında, bu nem “kaynayarak” frenleme etkinliğini azaltabilir. Nem ayrıca dahili korozyona neden olarak lastik contalar gibi fren bileşenlerinin ömrünü kısaltabilir.

1 YORUM

  1. Cenk Burak
    yakıt ekonomisi ve fren balataları için en önemli kural ne kadar az gaza basarsanız o kadar az frene basarsınız .. ne kadar az frene basarsanız o kadar da az gaza basarsınız.