Fren sisteminin en temel parçalarından biri fren diskidir. Fren sistemi sürücü ve yolcular için hayati bir önem taşımaktadır. Sürüş esnasında ani durma gerektirecek bir olay yaşandığında fren diskinizin iyi durumda olması önemlidir. Araçlarda çeşitli faktörlere dayalı olarak fren diski aşınması görülür. Fren diski zamanla paslanıp yoğun bir aşınmaya yaşayabilir. Ayrıca zaman zaman fren diskinden kaynaklı olarak jant ve tekerlek yüzeylerinde de fren tozu görülebilir.
Fren Diskindeki Aşınma ve Yoğun Aşınma
Belirli bir kullanım sonrasında fren diskleri aşınmaya uğrar. Fren diski aşınması, balata ile denk düşen yüzeyin aşınmasıyla meydana gelir. Bu aşınma, çökme veya dış kenarlarında ofset diş oluşumuna sebebiyet verir. Aşınmalar ilerledikçe yoğunlaşır ve fren diskinin kullanım ömrünü kısaltır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında aracın fren kuvveti azalırken sürüş sırasında titreme meydana gelir.
Fren Diskindeki Paslanma
Fren balatalarının durmak adına sürtündüğü fren diskine aynı zamanda fren rotoru da denir. Genel olarak karbon-seramik ya da silikon karbür frenlere sahip bir aracınız yoksa fren rotorları muhtemelen dökme demirdir. Fren diski, bir araç için oldukça önemli bir parçadır. Bu yüzden güçlü bir yapıda üretilir. Fren diski paslanması uzun süre dışarıda park halinde olan araçlarda daha sık görülür. Ayrıca şiddetli yağmur sonrası da birtakım paslar ortaya çıkar. Bunlarla birlikte yüksek nem içeren yerlerde pas oluşma ihtimali daha da yüksektir. Ayrıca araç, sürekli yağmur ve güneşe maruz kalırsa bu paslar çok kısa bir süre içinde de oluşabilir. Fakat günlük sürüş rutininizde siz frenlere bastıkça bu paslar azalacaktır. Buradaki önemli olan fren diskinin ve balatanın aynı ölçülerde olmasıdır. Aynı boyutlarda olmadığı durumlarda fren diskinin çevresindeki dış kenarlarda hala pas olması muhtemel olacaktır.
Fren Diskindeki Çizilme
Bu durumun sebebi aslında oldukça basittir. Balatalar, sert şekilde diske baskı yapar ve fren diskinde çizilme oluşur. Ayrıca fren diskindeki sorunlar kısa vadede sorun teşkil etmezken uzun vadede sorunlara yol açabilir. Zamanla parçanın çeşitli yerlerinde çukurlar oluşabilir. Uzun süre kullanılmamış araçlarda da bu sorunlar meydana gelir. Bu durumda aracın fren performansını etkileyecektir. Hatta bazen fren yapıldığı esnada birtakım sesler gelebilir. Eğer paslı olan parçanın araç performansını azalttığını düşünüyorsanız alanında uzman personele göstermenizde fayda var. Fakat paslanma sürecini yavaşlatmak istiyorsanız aracınızı daha çok kapalı alanlarda tutmayı değerlendirebilirsiniz.
Fren Diskindeki Eğilme ve Yamulma
Fren diskinin yamulması ve eğilmesi aşağı yukarı aynı sebeplerden ötürüdür. Disklere aşırı bir baskı uygulandığından dolayı burada yoğun bir ısınma söz konusudur. Eğer fren balataları gibi sistem parçaları yanlış monte edilirse burada daha fazla ısınma oluşur. Bunun sonucunda da fren diskinde yamulmalar ve eğilmeler meydana gelir. Ayrıca yamulmanın diğer sebepleri arasında; uygun olmayan lastik boyutları, doğru çalışmayan amortisörler ya da gevşek bijonlar yer alır.
Fren Tozu Neden Oluşur?
Balatalar, frenin pervanesine değdiğinde birtakım tozlar ortaya çıkar. Fren tozu ise genel olarak, her sürüş sonrası araçların tekerlek ve jantlarında beliren toz ve lekelerdir. Bu leke ve tozlar, daha çok kırmızı ve kahverenginde ince tanelidir. Sebebi ise bu leke ve tozların fren diskinden geliyor olmasıdır. Leke ve tozlar tekerleğinize gelen diğer tozlardan daha farklı göründüğü için anlaşılması bir nebze daha kolaydır. Uzun süre bu durum devam ederse fren tozu jantlarda kalıcı yer edinebilir. Daha güvenli bir sürüş için bu durumun takip edilmesinde fayda vardır.
Fren Diski Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Fren diskinin görevi, hidrolik sıvı ve fren balatayla birlikte aracı yavaşlatmaktır. Genel anlamda fren diskleri oldukça yoğun bir baskı altında çalışır. Bunun sebebi ise aracın yavaşlaması esnasında yoğun stresin meydana gelmesidir. Tabi, bu noktada birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin; paslanma, eğilme, yamulma ve çizilme. Bu süreç içerisinde aracınıza iyi bakar ve düzenli kontrollerini yaparsanız bahsi seçen sorunlarla daha az karşılaşırsınız. Zamanla sürücü, araç kullanım anında fren performansındaki düşüşü fark ederse uzman personele göstermelidir. Alanında uzman personel ise gerekli gördüğü durumlarda fren diskini değiştirecektir. Ayrıca araç, belirli bir kilometreyi aştıktan sonra da diski değiştirmekte fayda vardır.