Ülkemizde bir otomobilin performansı son hız olarak kaç gördüğü ile paralellik gösteriyor. 0-100, son hız gibi unsurlar elbette otomobillerin performansları ile ilgili kısmen bilgi verseler bile otomobillin spor bir karakteristiğe sahip olduğu anlamına gelmiyor bu durum. Bir otomobilin gittiği kadar durması da gerekiyor. Genellikle modifiye sever otomobil kullanıcıları öncelikle yapılması gereken hamleleri aracın motoruna yapıyor ve frenleme sistemi es geçiliyor. Ancak mükemmel koşullarda bile düz yolda yüksek hızda yapılan frenlemeler fren diski ve balata sıcaklığını çok yüksek sıcaklıklara aniden çıkardıkları için frenleme sisteminde hasarlar meydana gelebiliyor. Bu hareket birden fazla tekrarlandığında ise çevrimli yükleme sebebi ile fren sistemi görevini yapamayabiliyor. Bunun önüne geçmek için bazı firmalar delikli fren diski kullanıyor. Gelin birlikte fren diskleri üzerindeki deliklerin ne işe yaradıklarına bakalım.
Fren Diski Nedir?
Fren diskleri tekerleklerin içinde bulunan, fren balatalarının çoğunlukla hidrolik destek ile beraber frenleme için yakaladığı parçalardır. Dairesel bir yapıya sahiptir ve jantın iç kısmında görülebilirler. Frene basıldığında kaliper içindeki fren balataları diski iki taraftan sıkmaya başlar. Bisikletleri düşünün. Tamamen mekanik destekli V-Fren adı verilen sistemle çalışsalar dahi bir fren telinin arka tekerleri yanlardan sıkması ile yavaşlayabilirler. Burada fren diski doğrudan janttır. Çünkü tekerlekler düşük hızdan dolayı aşırı ısıya maruz kalmazlar. Ancak otomobillerde kullanılan kaliper sistemi sayesinde jant ve balatalar birbirinden soyutlanır. Bu sayede aşınan parça değiştirmesi kolay bir parça olan fren diski olur.
Delikli Fren Diski Ne Avantaj Sağlar?
Fren diskleri malzeme olarak çoğunlukla metalleri ve alaşımları kullanırlar. Binek otomobillerde perlitik gri dökme demir kullanılırken spor otomobillerde seramik frenlere yer verilebilmektedir. Ancak durum bu kadarla kalmıyor ve fren diskinin fiziksel yapısını da değiştirmek gerekebiliyor. Metaller çabuk ısınan ve çabuk soğuyan yapılara sahiptirler. Çabuk soğuması istenen fren performansı için önemli bir durum olsa bile, ısınan fren diskleri fren balatalarının görevini yapmasının önüne geçebilir. Bu yüzden fren diskleri üzerinde açılan delikler ve kanal benzeri yapılar metalin çabuk ısınıp daha da çabuk soğumasını sağlar. Bununla beraber hava akışkanının delik çevrelerinde türbülans benzeri etki yaratması bu işi kolaylaştırır.
Spor Arabam Yok Delikli Fren Diskim Var?
Disk üzerinde bulunan kanallar ve delikler aynı zamanda üzerinde bulunan akışkanın anlık olarak depolanması ve sistemden uzaklaştırılması amacı ile de kullanılır. Bu sayede yağışlı havalarda fren performansınız daha az olumsuz etkilenir.