Ana Sayfa Danışman GDI Motor Nasıl Çalışır? Kronik Sorunları Nelerdir?

GDI Motor Nasıl Çalışır? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
15620

Otomobillerin hayatımızın bir parçası olması, belki de tahmin edilenden daha eski zamanlara gider. 1700’lü yıllarda buhar enerjisinin kullanımıyla başlayan ilk motor denemeleri, devamında benzinli otomobiller, dizel otomobiller, turbo beslemeye sahip otomobiller şeklinde, teknolojinin otomobiller üzerinde oluşturduğu değişim olarak devam etmiştir. Otomobillerde kullanılan mühendislikteki temel amaç verimi maksimum hale getirmektir. Bu sebeple otomobil üreticileri birçok motor seçeneği üzerinde durmuştur. Bu yazımızda genelde Uzakdoğu firmalarının kullanmış olduğu GDI motor hakkında konuşacağız ve “GDI Motor Nasıl Çalışır?” sorusunun cevabını vereceğiz.

GDI Motor Nasıl Çalışır?

GDI kısaltmasının açılımı “Gasoline Direct Injection- Direk benzin enjeksiyonu” şeklindedir. Bu motora ismini veren firma Mitsubishi’dir. İlk olarak 1996 yılında Mitsubishi Carisma modelinde kullanılmıştır. GDI motorun yakıt tüketimi ve egzoz emisyon değerleri %20 daha az ve motor gücü de %10 kadar daha yüksektir. Bu motorun çalışma prensibi dizel motorlara benzemektedir.

GDI Motorun Mühendisliği

Mitsubishi firmasının bu motoru geliştirmesindeki temel amaç, kendi sınıfındaki en iyi yakıt tüketim değerlerine ve standart çalışma değerlerinde daha düz tork eğrisine sahip olmaktır. Bu durum da verimliliğin yüksek olmasını gerektiriyor.

Teknik Detaylar

Verimliliği arttırıcı unsurlar;

  • Silindirlere giren hava akışını kontrol eden, emme portları.
  • Piston kafasının eğimli oluşu yanmayı kontrol altına alıyor.
  • Bu motorun sonrasında çıkan FSİ motordan tek belirgin farkı yakıtın daha yüksek basınçla yanma odasına ulaşmasıdır. Yüksek basınçlı yakıt pompası, olması gereken basınçta direkt olarak silindirin içine yakıtı püskürtüyor.
  • Motor üzerinde bulunan enjektörler, gelen yakıtı verimli bir şekilde atomize ederek, silindirin içinde dönme hareketiyle yayılmasını sağlıyor.

Bu motor tipi ilk olarak Mistsubishi tarafından kullanıldı. Sonrasında Hyundai, Toyota ve birçok firma tarafından kullanılmaya devam etti. Zamanının en gelişmiş motor tiplerinden biriydi. Günümüz şartlarında ise bu motorun turbo beslemeli versiyonu olan T-GDI birçok araç tarafından kullanılıyor. Elde edilen güç ve tüketilen yakıt miktarı ele alındığında verimliliğin çok başarılı olduğu görülebiliyor. Bu motor çalışma prensibi gereği dizel motoru taklit ediyor. Normal şartlarda benzinli otomobillerde yakıt, subap arkasından verilirken, bu motorda direkt olarak silindirin içerisine yani pistonun tepesine veriliyor. Bu motorun verimliliğinin yüksek olmasını sağlayan temel unsur yakıtın direkt olarak silindir içerisine verilmesidir.

GDI Motor Kronik Sorunları Nelerdir?

GDi motorlu araçlar genelde arızaları ile değil de lpg uyumu ile konuşulur. GDi motorlara her lpg sistemi uyum sağlamaz. Bu araçlar için geliştirilen özel lpg sistemleri bulunmaktadır. Lpg dönüşümü iyi bir firma tarafından yapılıyorsa sorunsuz kullanılır. Ancak dönüşüm iyi yapılmazsa çok uğraştırır.

GDi motorlu araçlarda en sık karşılaşılan sorun devir dalgalanmasıdır. Genelde yakıt sistemi kirlendiğinde karşılaşılır. Yakıt sistemi temizlenir ve sorun çözülür.

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK