Geleceğin elektrikli araç şarj istasyonları neye benzeyecek? Bir benzin istasyonuna mı benzeyecek yoksa geniş bir park alanına mı? Geçtiğimiz ay gerçekleşen “Geleceğin Elektrikli Akaryakıt İstasyonu” adlı bir yarışmanın sonuçlarına göre cevap ikisi de değil.
Electric Autonomy Canada Geleceğin şarj istasyonları tasarımları üzerine olan yarışma düzenledi. Yarışmaya başta mimarlar ve tasarımcılar olmak üzere dünyanın dört bir yanından başvurular gerçekleşti. 100’ün üzerinde başvuru alan yarışmanın sponsoru da Cadillac oldu. otomotiv sponsoruydu, Ayrıca CIBC, Dentons, AVÉQ ve EV topluluğunun da sponsorluğunda gerçekleşen yarışma özel bir jüriye sahipti. Jürinin içerisinde mimari topluluk, EV sürücüleri ve altyapı üzerine uzmanlaşmış kişiler bulunuyordu.
İşte Geleceğin Şarj İstasyonları
James Silvester yarışmaya İskoçya’nın Edinburgh kentinden başvurdu. Tasarımı jüriden tam not aldı ve yarışmada derece kazandı. “Daha azla daha çok” isimli tasarım, bir kafe, market, tuvaletler ve duşları içeriyor. Ancak hepsi sürdürülebilir, modüler bir yapı içeriyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak perakende satış ve oyun alanları da içerecek. Yine isteğe bağlı olarak daha büyük yerlerde, sanat sergileri, spor salonu, barbekü noktaları bile bulunabilir. Böylece geleceğin şarj istasyonları sakin ve doğal bir alan olan duyusal bir bahçe olabilir. Geceleri ise dışarıdan hoş bir görünüme sahip olacak şarj istasyonları. Tasarıma göre her bölmeden dışarı doğru bir LED aydınlatması olacak. Üstelik dinamik işaretler ile ışıklar birleşecek. Böylece sürdürülebilir ışıklar yol gösterici nitelikte olacak. Bir rehber gibi mevcut şarj alanlarına yönlendirecek.
Yarışmada ikincilik ödülü ise İstanbul’a geliyor. Selçuk Kişmir geleceğin şarj istasyonları üzerine bir tasarım yaptı. Sonrasında tasarımı “The Circle” jürinin dikkatini çekmeyi başardı. Bu tasarım, yeşil bir gölgelik güneş panelleri içeriyor. Bununla birlikte şarj alanları açık bir çerçeveyi çevreliyor. Böylece açık havada yemek yeme, alışveriş alanları ve sanat alanı olacak.
Üçüncülük ise Almanya’ya gitti. Yarışmaya Berlin’den karılan Pavlo Babiienko bir dinlenme alanı olarak tasarladı. “Tak ve Çalıştır” adlı tasarım, yeşil alan, çeşitli olanaklar ve daha fazla ışık içeriyor. Bununla birlikte şarj istasyonunu bir yaşam alanı olarak lanse ediyor.
Sonuç olarak jüriye göre aslında bu üç tasarımın birleşimi olacak geleceğin şarj istasyonları. Yani hepsi tek çatı altında birlikte olacak. Yani küçük bir yapıda şarj, dinlenme ve diğer kolaylıkları barındırabilen bir merkez gibi olması öngörüler arasında. Ayrıca, gerekli durumlarda büyütülebilen veya küçültülebilen modüler bir konsept olacak.