Ana Sayfa Genel Gelenekselleşmiş BMW Böbreklerinin Tarihi

Gelenekselleşmiş BMW Böbreklerinin Tarihi

0
2162

Alman otomobil devlerinden biri olan BMW’nin her yeni modelinde dikkat çeken BMW böbrek ızgaralarının tarihine bir de bizim gözümüzden bakın. BMW ikonik böbrek ızgaraları ile neredeyse 90 yıldır ön planda. Gerek konsept otomobil olsun gerekse seri üretim modeli olsun, BMW tarafından üretilen her model otomobilin öne çıkan özelliklerinden biri oldu. Markanın böbrek ızgaraları ilk bakışta bile modelin ne olduğunu anlatıyor.

BMW Böbrek Izgaralarının Tarihi

BMW markası ilk olarak 1916 yılında kuruldu. Ancak ilk otomobilini üretmesi uzun yıllar aldı. İlk başta otomobil üretecek bir lisansı olmadığı için İngiliz Austin markası lisansı ile 1928 yılında üretti. Bir diğer yandan BMW böbrek ızgaralarının tarihine baktığımızda ise üretilen ilk modelde bu böbrekler bulunmuyordu. Sadece siyah dikdörtgen ve düz bir panjur vardı. Gelenekselleşmiş bu böbrek tasarımları ilk olarak 1933 yılında satışa sunulan 303 modeliyle ortaya çıktı. Bundan sonra yarışlardaki başarılarıyla adından çokça söz ettiren 328 modeli ile bu tasarım resmen markanın imzası haline geldi. Üstelik bu böbrek tasarımlarının nasıl ortaya çıktığı konusunda bilinen bilgiler olsa da birçok dedikodu vardı.

Almanya’nın 1933 yılında yapmış olduğu seçim sonucunda Adolf Hitler Başbakan oldu. Bilindiği üzere Hitler’in kendine özgü bir bıyığı vardı. Bu bıyıklar BMW’nin böbrek ızgaraları kadar dikkat çekiciydi. BMW’nin 1933 de ürettiği bu modelin bu bıyıklara benzerliği oldukça ses getirdi. Bu her iki olayın da 1933 yılında olması aralarında bir bağlantı olup olmadığı dedikodularını doğurmuştu. İşin aslı bu böbrek tasarımları Almanya’da Mercedes ve Porsche’nin merkezi olan Stuttgart’ın yakınlarında Bruchsal şehrindeki Ihle Brothers stüdyosunda doğmuştu. BMW tasarımcısı olan Fritz Fiedler tarafından geliştirilerek en son halini almıştı. Ancak yeni teknolojiler ve soğutma fonksiyonunun ortadan kalkması ile otomobilin ön kısmına yönelik yeni tasarım şekillerine olanak sundu. Bakalım gelecekte ne çeşit ızgaralar göreceğiz.

Gelin birlikte BMW böbrek ızgaralarının değişimini inceleyelim.

1 BMW 507

İlk olarak BMW’nin 507 modeliyle başlayalım. Bu model 1956 yılında üretimi gerçekleşti. 503 modeli ile aynı anda satışa çıkan bu model yeni görünen tasarımıyla kardeş modelinin önüne geçmiştir. BMW 507 modeli yatay olarak tasarlanmış iki büyük hava girişi olan ilk BMW modeliydi. Böyle güzel böbrek ızgaralarının yanı sıra roadster olması da dikkat çekmişti. Otomobilin tasarımcısı olan Kont Albrecht von Goertz öyle cesur bir tasarım yapmıştı ki BMW tasarımcıları bu şekilde tasarımları yapmaya ancak 1990’larda cesaret edebilmişlerdi. Böbrek ızgaralarının yaratmış olduğu hava girişleri düz olan motor kaputunun altında yer alan V8 motorunu soğutmak için BMW 507’de gerekliydi. BMW 507, şirketin “Shark nose” olarak da bilinen ve aerodinamik bir açıyla tasarlanmış ön kısma sahip ilk otomobiliydi. Bu tasarım o zamanlar 1960’ların “Yeni Sınıfı’nı oluşturdu. BMW 3, BMW 5 ve BMW 7 Serisi otomobillerin karakterinin temelleri atıldı. Bu gelişim 1990’lı yıllara kadar sürdü.

2 BMW M1

BMW’nin 1978 yılında üretmiş olduğu efsanevi model olan BMW M1. Ortadan motorlu bir spor otomobildi. Bu otomobilin böbrek ızgaralarının tasarımı ikonik bir yapıya sahip olan özel bir modeldi. Aracın ortadan motorlu olması nedeniyle ızgaraların o kadar işlevi yoktu. Bu nedenle uzun ön böbrek ızgaraları yerine son derece ince hava girişleri vardı. Ancak markanın gelenekselleşmiş olan böbrek ızgaralarını göz ardı etmek mümkün değildi. Bu otomobilin tasarlanmasında 1972 model BMW Turbo konsept otomobilinin büyük rolü vardı. BMW’nin M1 modelindeki böbrek ızgaralarının tasarımı,1988 ve 1989 yılında üretilmiş olan BMW Z1 (1988) ve BMW 8 Serisi (1989) otomobillerinin tasarımına yardımcı oldu.

3 BMW 3 Serisi (1990)

Böbrek ızgaralarının değişiminde yeni dönüm noktası 1990’da BMW’nin üçüncü neslini çıkardığı 3 Serisi ile gerçekleşti. Bu otomobilde kullanılan böbrek ızgaraları yatay bir şekilde, ancak çok geniş olmayacak bir şekildeydi. Bu otomobilin böbrek ızgaraları kenarlarından hafifçe oval olan köşeleriyle dikdörtgen şekline yakın bir tasarıma sahipti. Bu otomobilde dikkat çekmesi gereken tasarım ise bu böbrek ızgaralarının farlarla arasına gövde rengindeki alanla birbirinden ayırıyordu. Bu dönüm noktası olan tasarım 1990’lardan itibaren birçok modelin tasarımında öncü olmuştur. Bu modeller ise BMW 7 Serisi (1994), BMW 5 Serisi (1995), BMW Z3(1995) ve BMW X5’in ilk iki nesline (1999) kadar daha birçok modelinde ortaya çıkmıştır.

4 BMW 3 Serisi (2011)

BMW 3 Serisi’nin üçüncü neslinin gerçekleştirdiği değişimden sonra en büyük değişim 2011 yılında gerçekleşti. Yeni 3 Serisi’nin birbirinden ayrı, geniş böbrek ızgaraları uzun aradan sonra ilk kez farlarla buluştu. Farlar ile ızgaralar arasında gövde renginde yüzeylerle ayrılmadı. Bu modelin böbrek ızgaralarına benzer tasarımlar 2015 model BMW 7 Serisi’nde, BMW 5 Serisi’nde ve BMW 6 Serisi’nde görülmüştür. 2015 model BMW 7 serisi görünür hava klapesi kontrolüne sahip ilk modeldir.

5 BMW i3

BMW’nin böbrek ızgaralarının tasarıma büyük etkisi olsa da teknik fonksiyonu her zaman daha önemliydi. Ortadan motorlu olan BMW M1 modelinde bu teknik fonksiyonu yitirdiğini görmüştük. Bir başka bu fonksiyonu yitirdiği yer ise elektrikli otomobilleriydi. Tamamen elektrikli olan BMW i3’teki ızgaralar tamamen kapalıydı. Burada BMW tasarımcıları böbrek ızgaralarının kapalı olduğu halde de ne kadar estetik olacağını bize gösteriyordu. Burada gözüken düz, geniş çift böbrek ızgaraları bilinçli olarak kapatılmıştı. Böbrek tasarımını kaybetmemek için siyah parlak yüzeyler eklenmişti. Aynı zamanda elektrikli araç olduğunu belirtmek için mavi renkli detaylarla bezenmişti. i3’te kullanılan çift böbrek ızgarası tasarımının bir benzeri, BMW i8’in tasarımında da kullanılmıştı. BMW’nin bu modeli ile birlikte ileride sunulacak tamamen elektrikli BMW modelleri için bize fikir vermişti.

6 BMW 8 Serisi ve Z4 Modeli

BMW’nin çift böbrek ızgara tasarımı 2018’de ürettiği son iki otomobiliyle özgün karakter kazandı. Geometrik açıdan bakıldığında, BMW 8 Serisi’nde birbiriyle bağlantılı böbrekler gözüküyor. Ancak Z4’te birbiriyle bağlantısı olmayan ızgara tasarımları yer alıyor. Bu iki otomobilde yatay konumlu böbrek ızgaraları çok geniş beşgenlere benziyordu. Aynı zamanda bu ızgaralar, açılabilen ve hava direncini azaltmak üzere kapanan aktif hava klapesi kontrolüyle ikinci bir hava girişi görevi görüyor. Aynı zamanda BMW böbrek ızgaralarının iki yarısını birbirine bağlayan ara parçanın ortasında sürüş asistan sistemlerine ait bir kamera yer alıyor.

7 BMW 3 Serisi (2018)

Yeni 3 serisinin böbrek ızgaralarında modern tasarım kullandı. Bu tasarım birleşik ızgara, birbiriyle bağlantılı far yüzeyleri ve beşgen tasarımını bu modelde ortaya çıkardı. Modeldeki böbrek ızgaraları farların üst kısmından gözle görülebilecek şekilde çok daha yükseğe uzanıyor. Böylece motorun bulunduğu kaput kısmına doğru bükülüyor. Serinin özel versiyonu M Performance ’da ise klasik dikey böbrek ızgaraları yerine “külçe” denilen tasarımı kullanmıştır. Bu külçe tasarımı örülerek kafes yapısını oluşturan küçük, kama biçimindeki öğeleri ağ yapısı oluşturdu.

8 BMW X7 ve Yeni 7 Serisi

Alışıla gelmiş böbrek tasarımlarının aksine BMW dönüm noktalarından birine imza attı. BMW X7 ve BMW 7 Serisi’nde BMW 3 Serisi tasarımına benzeyen çift böbrek ızgaralarını kullandı. Ancak bu iki modelde yer alan BMW ızgarası çok daha büyük ve oldukça dikkat çekmektedir. Bu sebeple adından çok fazla söz ettiriyor.

9 Yeni BMW 4 Serisi

BMW X7 ve yenilenen 7 serisinden sonra bu ızgaralar ne kadar büyüyebilir dersiniz? İşte karşınızda yeni BMW 4 Serisi Coupé. Otomobilin ön kısmındaki büyük, dik ve öne doğru eğimli olan ızgaralar öne çıkıyor. Bu ızgara benzersiz bir tasarım oluşturuyor.

Sıfır KM BMW Modelleri

HENÜZ YORUM YOK