Otomobilleri en estetik gösteren olmazsa olmaz donanımların başında farlar gelir. Farlar, özellikle akşam sürüşlerinde kullanılan, otomobillerde zorunlu olarak bulunması gereken bir donanımdır. Otomobillerin donanım paketlerine farlarında çeşitlilik oluşabilir. Baz paket araçların farlarında genelde mercek bulunmaz. Mercek bulunmayan farlara Xenon uygulaması sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. Mercek ışığı dağıtmadan bir araya topladığı için net ve temiz bir görüntü sağladığı gibi karşıdan gelen sürücülerin görüş açısını ve konforunu olumsuz etkilemez. Peki farlara sonradan mercek eklenebilir mi? Bu yazımızda sizlere; Halojen farlara mercek ekleme uygulamasından bahsedeceğiz.
Halojen Farlara Mercek Eklenir mi?
Mercek farlar genelde üst sınıf veya üst donanım paketlerine sahip araçlarda fabrikasyon olarak bulunur. Ancak sonradan yapılan işlem ile farlarınıza mercek özelliği kazandırabilirsiniz. Bu işlem temiz bir işçilikle yapıldığı takdirde sağlıklı bir şekilde kullanıma olanak sağlar.
Halojen Farlara Mercek Ekleme İşlemi
Yapılması gereken ilk işlem far camlarının açılmasıdır. Farların birleşim noktaları fön makinesi ile ısıtılarak yapışkan yumuşatılır. Farların içerisinde bulunan reflektör görevi gören taslar çıkarılır. Araca takılacak olan far merceği, reflektöre oturtulur. Reflektörde bir takım değişiklik yapılabilir.(delik büyütülebilir) Mercek oturtulmadan önce reflektör, ısıya dayanıklı boya ile boyanır. Far tasına ampul bağlanır ve ışık deseni ayarlanır. İnce ayardan sonra mercek çerçeveli ise çerçevesi takılır. Far camları şeffaf silikon ile kapatılır. İşlem tamamlanmış olur. Artık aracınızın farları ışığı dağıtmaz ve tek bir çizgide toplar. Bu işlemleri eliniz yatkınsa amatör bir şekilde yapabilirsiniz. Kullandığınız malzemelerin kaliteli olması oldukça önemlidir. Ancak eliniz yatkın değilse bu iş ile uğraşan bir servise yaptırabilirsiniz.
Mercekli Far Nedir?
Otomobillerde aydınlatmayı sağlayan en önemli parçalardan biri fardır. Mercekli far, içerisinde bulunan projektör ile ışık dağılımının stabil ve keskin olmasını sağlamaktadır. Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır. Xenon ampülünün ısınma süresi uzun olduğu için uzun farlarda mercek kullanılmaz. Halojen ampül ve halojen far reflektörü kullanılır.
Merceğin Görevi Nedir?
Halojen mercek ve xenon mercek olarak adlandırılan mercek çeşitlerinin temel amacı, elde edilen ışığı toplamak, dağılmasını önlemek ve yola iletmektir. xenon mercekler ayrıca iki türe ayrılır. Normal xenon ve Bi-xenon. Normal farlar özellikle de sonradan xenon takılmış merceksiz farlar karşıdan gelenin görüş açısını engellerken, mercekli farlarda sınırlandırılmış bir alana gönderilen ışıkla daha uzun bir menzili görerek, karşıdan geleni rahatsız etmeden yolunuza devam edebilirsiniz.