C Segmenti bir otomobil alırken aynı otomobilin Sedan versiyonu mu hatchback versiyonu mu sorusu akıllara gelir. İkisi arasında türlü farklılıklar olsa da akıllara bir diğer soru olan hangisinin yol tutuşu daha iyi sorusu gelir. Bu iki kasa tipinin dünya çapında oldukça yaygındır. Bizler bu yazımızda sizler için hatchback vs sedan daha iyi yol tutuşa sahip onu inceledik. Gelin birlikte bakalım.
Hatchback vs Sedan
Ağırlık Dağılımı (Yatayda)
Yol tutuşunu etkileyen en önemli etkenlerden birisi ağırlık dağılımıdır. Ağırlık dağılımının iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunların ilki yataydaki ağırlık dağılımıdır. Aynı modelin iki versiyonu aynı platforma sahip olsalar bile eklenen bagaj nedeniyle sedan versiyonu daha uzundur. İki versiyonu bulunan araçlardan birine örnek vermek gerekirse bu Mazda 3 modeli olur. Mazda 3’ün iki versiyonunun da dingil mesafesi aynı olmasına rağmen sedan modeli hatchback modelinden 15 cm daha uzundur. Ancak bu iki modelin ağırlıkları aynıdır. İki versiyonu olan araçlardan bir diğeri ise Audi A3’tür. Audi A3’ün sedan modeli hatchback modelinden 5kg daha ağırdır. Elimizde olan bilgiler üzerinden ilerlersek daha net bir sonuç elde edebiliriz.
Mazda 3’ün sedan modelinin hatchbackten 150mm daha uzun olması yatayda daha da dengeli bir ağırlık dağılımı olmasını sağlar. Bunun sebebi 15 cm daha uzun olan bagaj bölmesinin arka aksa bastırma etkisi uygulamasıdır. İnternet üzerinde her iki kasa için Mazda’nın paylaşmış olduğu ağırlık dağılımları yoktur. Ancak bazı kaynaklarda önde %59, arkada %41 olarak belirtilmiştir. Tabii bu değerler manuel şanzımana sahip otomobil için geçerlidir. Otomatik şanzıman için bu veriler ufak farklılıklar göstermektedir. Oran önde %60 arkada %40 olarak belirtilmiştir. Ancak şöyle bir fark bulunmaktadır. Sedan modeli ile hatchback modelinin ağırlıklarının aynı olmasına rağmen 15 cm daha uzun olduğu için ağırlık dağılımı %1 oranında arkaya kayar. Bu yüzden sedan kasanın önde %58, arkada %42 ağırlık dağılımı vardır.
Ağırlık Merkezi (Dikeyde)
Ağırlık merkezini bir diğer açısı olan dikeyde inceleyelim. Bilindiği üzere her cismin bir ağırlık merkezi vardır. Bu ağırlık merkezinin asıl olayı bu merkez yere ne kadar yakınsa cismin dengesi o kadar iyidir. İşte bu nedenle bir otomobilin ağırlık merkezi yere ne kadar yakınsa o kadar iyi yol tutuşuna sahip olur. Ek olarak aracın yere yakın olması da yol tutuşunu etkiler. Bunun nedeni ise aracın altından geçen havanın daha az miktarda olmasıdır.
Verdiğimiz bu bilgilere göre bir otomobilin sedan versiyonunun ağırlık merkezi daha aşağıda olduğu ortaya çıkıyor. Bu nedenle sedanın yol tutuşunun daha iyi olduğunu söylemek mümkündür.
Aerodinamik/Sedan vs Hatchback
Ağırlık merkezinden sonra aracın yol tutuşunu etkileyen bir diğer etmen aerodinamik yapısıdır. Bu yapının etkisi özellikle yüksek süratlerde ortaya çıkmaktadır. Bu yapıyı konumuza uyarlarsak; sedan ve hatchback kasa tipleri arasında sedanın bagaj çıkıntısı bulunmaktadır. Bu çıkıntı sayesinde aerodinamik yapısının daha iyi olması beklenmektedir. Tekrardan Mazda 3’ten örnek verecek olursak hatchback modeli 0.275 sürtünme katsayısına sahipken, sedan modeli 0.255 sürtünme katsayısına sahiptir. Aynı şekilde Audi A3 içinde bu farklar bulunmaktadır. A3’ün sportback modeli 0.31 sürtünme katsayısına sahipken, sedan modeli 0.29 sürtünme katsayısına sahiptir. Buradan da anlayacağınız üzere sürtünme katsayısı ne kadar düşükse araç o kadar aerodinamik bir yapıya sahip oluyor. Durum böyle olunca aracın yol tutuşunu, hızlanmasını ve son hızlardaki stabilitesini artırıyor.
Hatchback vs Sedan Karşılaştırması
Sonuç olarak bir otomobilin sedan versiyonu mu daha iyi yol tutar hatchback versiyonu mu sorusuna cevap sedan oluyor. Ancak anlattığımız üzere hatchback otomobilin öndeki ağırlığının daha fazla olmasının yararlı olduğu yerler vardır. Bu avantajı gözle görebileceğimiz yerler karlı ve buzlu havalardadır. Ağırlık merkezi önde kalması bu hava koşullarında daha iyi bir çekiş sağlar.