Ana Sayfa Danışman Hasar Kaydı Nedir? Ne Kadar Önemlidir?

Hasar Kaydı Nedir? Ne Kadar Önemlidir?

0
10810

2.El otomobil satın almak isteyen birçok kişinin ilanlara bakarken karşılaştığı hasar kaydı terimi, otomobillerin kayıtlara geçmiş olan hasarını belirten bir kayıt geçmişidir. 2.El piyasasında oldukça önemli bir konuma sahiptir. Zira hatasız ve boyasız başlığı altında olan bir aracın ağır hasar kayıtlı olduğu bilgisi açıklamalarda yer alan birçok ilan mevcut. Bu durumun sebebi genelden aracın alt bölümden yani motor bölümünden hasar almış olmasıdır. Yazımızın devamında Hasar kaydı nedir? ve Ne kadar önemlidir? Sorularının cevabı hakkında detaylar yer alacak.

Hasar Kaydı Ne İşe Yarar?

2. el otomobil fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde birçok kişi sıfır otomobil yerine 2.el otomobillere yönelmiştir. Durum böyle olunca da birçok kişi 2.el otomobil araştırmasına girmiştir. 2.el otomobil almak isteyenlerin sıkça karşılaştığı bir terim olan hasar kaydı, aracın kayıtlara geçmiş olan hasar geçmişini belli eder. Bir aracın hasar kaydı sorgulandığında ortaya çıkan liste, aracın girmiş olduğu hasarların listesidir. Ayrıca hasar kaydının detayı sorgulandığında hasar sonucunda değişmiş olan parçalar öğrenilebilir. Ancak bazı durumlarda bu kayıtta yazan hasarlarda değişen parçalar, bazı zaman aracın değişen parçalarını doğru bir şekilde göstermemekte.

Hasar Kaydı Nedir?

Hasar kayıtları aracın ufak çaplı kaza ve tamir işlemlerini içeren bir kayıttır. Bu hasarlar, hasar geçmişinde hasar kaydı olarak görünür ancak tam hasar almamış yani pert olmamış aracın parçası zarar görmüş ve değiştirilmiş ise hasar kaydında görünmek durumundadır. Hasar kaydı bulunan araçların trafiğe çıkmasında bir sakınca yoktur fakat kullanıcı aracı satmak istediğinde alıcı bulması zorlaşmaktadır.

Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Hasar kaydını öğrenmek için yapmanız gerekenlerse oldukça basit. Bu sorgulamayı e-devlet üzerinden hızlıca ve ücretsiz bir şekilde yapabileceğiniz gibi aracın plakasını 5664’e  SMS atarak da yapabilirsiniz. Her sorgulama belli bir ücreti vardır. Yaptığınız sorgulamanın sonucunda arabaların hasar geçmişleri ve detayları mesaj olarak gönderilir. “KAZA” yazıp bir boşluk bırakarak araç plakasını yine 5664’e gönderirseniz, bu kez kazalı araçların hasar oranları cep telefonunuza gelir.

Hasar Kayıtlı Araba Alınmalı Mı?

Pek çok uzmana göre ağır hasar kayıtlı arabaları satın almak da oldukça riskli. Nitekim bu, adından da anlayabileceğiniz üzere, arabadaki hasarın ciddi boyutlarda olduğunu gösteren bir kayıt. Ağır hasarlı arabalar çok fazla değer kaybettikleri için oldukça düşük fiyatlara satılabiliyor. Ancak güvenliğinizi tehlikeye atacak bir ucuzluk, çok da mantıklı olmayabilir; dolayısıyla aracın geçmişini, servis süreçlerini, hayati bir tehlike arz edip etmediğini iyice araştırmak gerekir.

Hasar Kaydı Ne Kadar Önemlidir?

Otomobillerin 2.el piyasa fiyatlarını belirleyen unsurlardan biri de hasar kaydıdır. İnsanlar hasar kaydı bulunan araçlardan uzak durmaktadır. Haliyle hasar kaydı olan araçların piyasa fiyatları diğer araçlara göre daha düşüktür. Ancak bu durum hasar kayıtlı araçların satılmadığı elde kaldığı anlamına gelmemelidir. Ülkemiz şartlarında her araç alıcı bulabilir.

Aracın Hasar Kaydı Nasıl Silinir? 

  1. SBM’nin itiraz sayfasına girilir.
  2. Cep telefonu numaranızı, aracın plakasını ve şase numarasını girin.
  3. Silinmesini talep ettiğiniz hasar tarihini belirtin.
  4. Açıklama kısmına hasarın neden silinmesi gerektiğini açık bir şekilde yazın.
  5. Sonuç tarafınıza iletilecektir.

TRAMER’e Güvenmek Yeterli mi?

Ülkemizdeki tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposu olan TRAMER, hem bireylerin ikinci el araba alırken hem de sigorta şirketlerinin araç sigortası yaparken kullandığı bir sistemdir. Bu sistem kullanılarak, ikinci el bir aracın hasar geçmişi, kaza durumu ya da sigorta geçmişi öğrenilebilir. Ancak tramerde çıkmayan bazı hasar kayıtları, bazen ikinci el araba alırken alıcıyı üzebilir. Peki, TRAMER sorgusunda göremediklerimiz nelerdir ve neden göremiyoruz…

TRAMER Sorgulamaları Ne Kadar İşlevsel?

TRAMER sorgulaması, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden işler. TRAMER resmi bir kurumdur. TRAMER açılımı: Trafik Sigortaları Bilgi Merkezidir. Sigorta şirketlerinin araçlar hakkında yaptığı tüm işlemler ortak alan olan TRAMER’e yansır. Bu da bir araç için değişen parçaların, hasarların, onarımların, kazaların ve sigorta bilgilerinin şeffaf bir biçimde görüntülenebilmesini sağlar. Ancak bazen özel tamirhanelerde yapılan bakım ve onarımlar kayıtlara geçmez. Durum böyle olunca söz konusu araç için benzer bir hasar varsa TRAMER sorgusunda çıkmaz. Bu da araç için yanıltıcı olacaktır.

hasar kaydı nedir ?

Bu durumu örnekle açıklamak gerekirse; TRAMER’de Temiz Çıkan Araç

İkinci el bir aracın ilanına baktığınızı ve bu araçla ilgilendiğinizi var sayalım. İlk yapmanız gereken aracın ilanında verilen bilgileri detaylı olarak incelemek olmalıdır. Bu bilgiler sizin için yeterliyse ve araç verilen bilgilere göre uygunsa şimdi bilgilerin doğruluğu sorgulamak üzere hasar kaydı sorgusu yapabilirsiniz. Aracın plakasıyla yapacağınız bu sorgu sonucunda bazı kaporta hasarları gördüğünüzü var sayalım. Ancak bu hasarlar, motor ve yürüyen alsam da sorun olmadığı sürece sizin için aracı almaya engel değil. Bu nedenle aracı almaya olumlu bakıyorsunuz ve araç sahibi ile buluşmak üzere randevulaştınız. Aracı kullandınız, incelediniz almaya karar verdiniz. Notere gidip işlemleri yapıp aracın sahibi oldunuz. Geçen bir kaç ay sonunda araçta sıkıntılar gözlemeye başladınız. Alıp bir tamir atölyesine götürdüğünüzde motorda ya da aracın şanzıman, vites, fren gibi aksamında ciddi sorunlar olduğunu bunların da muhtemel bir ağır kaza sonucunda oluştuğunu öğrendiniz. Şimdi ne yapacaksınız?

Bu ve benzeri durumlarda genellikle araç geçirdiği kaza sonrasında özel bir atölyede tamir görmüştür. Bu durum kayıtlara yansımaz. Bu da aracın görüntüden sorunsuz olmasına engel olmaz. Böylece araç, değerinin üstünde bir rakama satılır. Oysa alıcı ekspertiz yaptırsaydı, söz konusu hasarı fark edebilirdi. Bu nedenle ikinci el araç alırken TRAMER sorgusu önemlidir fakat tek başına yeterli değildir. Hasar kaydı sorgusuna ek olarak, aracı kendi gözünüzle görmeniz, denemeniz ve mutlaka ekspertiz yaptırmanız gerekir.

TRAMER Sorgusunda Neler Çıkar?

TRAMER sorgusu, genellikle söz konusu aracın hasar kaydı için yapılır. Ancak bir araca ait, sigorta bilgileri, kaza geçmişi ve hasar durumu da bu yolla öğrenilebilir. Bu bilgiler de sadece kayıtlı tamir, sigorta işlemleri sonucunda TRAMER’e yansır.

TRAMER Sorgusunda Bakılabilecek Veriler

1. Aracın Kasko durumu

2. Aracın Trafik Sigortası durumu

3. Araç hasar kaydı

4. Kaza tespit tutanağına istinaden aracın kaza durumu

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK