Hava filtresi, motora giren havanın temizlenmesi ile görevlidir. Daha sağlıklı bir motor için hava filtresi bakımı oldukça önemlidir. Sürücülerin odağında olan konulardan biri aracın yakıt performansıdır. Hava filtresi bakımı ise yakıt performansı konusuyla yakından ilgilidir. Bu sebeplerle hava filtresinin bakımı periyodik olarak yapılmalıdır.
Hava Filtresi Ne İşe Yarar?
Araçlarda yağ, polen, yakıt, hava filtresi gibi pek çok filtre mevcuttur. Bu filtrelerin eskimesi ya da deforme olması durumunda araç, performans kayıpları yaşar. Hava filtresinin görevi, motorun yanma odasına aldığı havayı süzmektir. Bu odaya yabancı cisimlerin girişini önler. Ayrıca daha temiz bir hava motora giriş yaptığı için araç daha verimli çalışır.
Hava Filtre Bakımı Ne Sıklıkla Yapılır?
Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Çünkü her aracın markası, modeli, kullanım şartları ve yaşı farklıdır. Bu etkenler, aracın hava filtre bakım sıklığını belirler. Örneğin araç, fazla toz ve çamura maruz kalıyorsa ya da kilometresi fazlaysa durum değişir. Bu konuya dair aracın kullanıcı el kitabında gerekli bilgiler yer alır.
Hava Filtresi Bakımının Önemi
Hava filtresinin bakımı, yakıt tüketimi noktasında etkilidir. Ayrıca motor kondisyonun koruması açısından da önemli bir noktadadır. Çünkü motora giden havanın temizliğini sağlar. Hava filtresi sayesinde motora giden hava süzülür ve motor daha verimli çalışır. Bunun yanında motorun ömrünü de uzatır.
Hava Filtresinin Kalitesi
Hava filtreleri genel olarak iki tiptir. Standart olarak kullanılan filtreler kağıt bazlıdır ve daha kısa sürede kirlenir. Performans filtresi ise sünger ya da pamuk bazlıdır. Bu filtreler daha uzun ömürlü olmasının yanında kir tutma oranı da daha yüksektir. Boyutları, zaman zaman kalitenin belirtisi olabilir. Nitekim kalitesi daha düşük olan filtrelerde kağıt bölgesi daha kısa olabilir. Ayrıca kağıttan üretilen filtrelerin kesim noktalarında pürüzler olmaz. Sebebi ise parçaların direk motora gitmesidir. Hava filtreleri yanmaya karşıda dayanıklı olmalıdır. Yoldan gelebilecek herhangi bir taş ya da çakıl yanmayı tetikleyebilir. Kaliteli hava filtreleri bu noktada doğru tercih olacaktır.
Tamir Gerektirdiği Durumlar
Hava filtre kabinin tamir gerektirdiği durumlar oluşabilir. Bu durumun bazı sebepleri vardır. Aşağıda yer alan sorunlardan biri ile karşılaşırsanız aracınızı yetkili bir servise götürmenizde fayda vardır.
Hava Filtre Kabini Kırıklığı
Kabinde meydana gelen kırıklıkların genel olarak iki sebebi olabiliyor. İlk olarak aracın ön tarafından alacağı darbeler buna sebebiyet verebilir. İkincisi ise aracın tamiri ya da kabin bakımı sırasında teknisyen hatası ile gerçekleşmiş olabilir. Kırık bir kabin havayı temizleme görevini yerine getiremez.
Hava Filtre Kabinin Yerinden Oynaması
Hava filtre kabininin sistem parçaları vardır. Örneğin sistem içerisindeki borular, temizlenen havayı motora ulaştırmaya yarar. Parçalar, motora yakın şekilde uygun görülen monte ekipmanlarıyla sabitlenir. Zaman zaman hava filtre kabinleri yerinden oynayabilir. Bunun bir çok sebebi olabilir. Örneğin; klips vida eksikliği, kelepçelerinin gevşekliği ya da araca önden alınan bir darbedir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Araca dair her problemde olduğu gibi hava filtresi tıkalı ise birtakım belirtiler ortaya çıkar. Dikkatli bir araç sahibi bu belirtileri fark edip gerekli işlemleri yaptırabilir. En yaygın belirtiler şu şekilde başlıklandırılabilir:
-
Araçta Yüksek Yakıt Tüketimi
Motorun aktif hale gelebilmesi için hava ve yakıtın karışması gerekir. Bu noktada iyi bir hava akışı daha iyi bir performans göstergesidir. Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur. Araç daha yüksek emisyon değerinde olacağı için çevreye olan zararı da artar.
-
Filtrenin Siyah ve Kirli Görünmesi
Genel olarak araçların hava filtrelerine ulaşmak kolaydır. Çoğunlukla motorun yanında, plastik bir çıt çıt ile konumlanır. Ayrıca filtreden motora doğru uzanan bir hortumda göze çarpar. Eğer ki yerini bulmakta zorlanırsanız aracınızın kullanıcı el kitabından yardım alabilirsiniz. Muhafazasını çıkarttıktan sonra görsel olarak filtrenin kirli olduğu anlaşılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. İlk olarak rengi gri veya siyah gözükür. Üzerinde ise fazlaca kalıntı mevcutsa değiştirilmesinde fayda vardır.
-
Bujilerin Daha Hızlı Eskimesi
Tıkalı filtre yüzünden araç, çiğ yakıt kullanır. Yani yakıt tam anlamıyla yanmaz. Bu durum, bujilerin eskimesine ya da değişmesine sebebiyet verir. Araçta performans kaybı meydana gelir.
-
Araçtaki Benzin Kokusu
Filtrenin tıkalı olmasından dolayı motor yeteri kadar hava ile beslenemez. Çiğ yakıtın motora ulaşması durumu ortaya çıkar. Karbüratörü yanmamış yakıtı, egzoz sitemi üzerinden iletilir ve aracın egzoz borusundan çıkartır. Bu sebeple araç çalıştırılırken benzin kokusu ortaya çıkar.
-
Motor Sesindeki Değişimler
Aracın gaz pedalına basıldığında olağandışı bir ses ortaya çıkıyorsa bu da filtre değişiminin habercisidir. Bu durumun sebebi ise motorun sağlıklı bir şekilde süzülmüş havayı almamasıdır.
Sürücüler Hava Filtresi Bakımı Yapabilir mi?
Peki, araç sahipleri hava filtresi bakımı yapabilir mi? Bu alanda yeterli bilgi ve donanıma sahip sürücüler, ilgili adımları takip ederek hava filtresi bakımı yapabilir. Fakat yetkili servislerin yapması daha sağlıklı bir durum olacaktır. Bunun sebebi ise bu değişim esnasında araç sahipleri yeterli ekipmana sahip olmayabilir.
Hava Filtresi Bakımı
Temizlik öncesi bakımın püf noktaları ve belirli temizleme koşulu bilinmelidir. Bu şekilde hava filtresi bakımı sağlanabilir. Aşağıda yer alan adımları takip ederek hava filtresi bakımını yapabilirsiniz.
- İlk olarak temizleyici spreyle yüzeyi ıslatın ve kirli yüzeyin gevşemesini bekleyin.
- 15 dakika sonrasında mümkün olduğunca az kireçli ve soğuk suyla durulayın. Ardından kirler akmaya başlayacaktır.
- Durulama esnasındaki püf noktası ise filtreye su dökerken temiz alandan kirli alana doğru tutmaktır. Bu sayede temiz yerler kirlenmez.
- Ardından filtreyi uzun süre doğal şartlarda kurumaya bırakın. Burada iyi kuruması önemlidir çünkü iyi kurumayan hava filtreleri zarar görebilir.
- Son olarak ise filtrenin her tarafı yağ rengini alıncaya değin yağlama spreyi kullanın.
Hava filtresi bakımına dair ipuçları yazımızı beğendiyseniz “Performans Hava Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?” başlığımızda dikkatinizi çekebilir.