Havalı Süspansiyon (Air) Nedir ?
Havalı süspansiyon, konvansiyonel çelik yaylar yerine basınçlı hava ile doldurulmuş lastik körüklere sahiptir. Sistem, hava miktarının uyarlanması sayesinde karoserinin yüksekliğini ayarlayabilir. Hava yayının kendisi normalde sert, esnek bir hava yastığından oluşur. Çeşitli tür ve boyutlarda gelirler, ancak nihayetinde çelik helezon yay işini devralmak için aynı işi yaparlar.Bu sayede araç karoseri yükleme durumundan bağımsız olarak sabit bir seviyede tutulur. Ayrıca frenleme veya hızlanma esnasındaki eğilme hareketleri dengelenir. Air süspansiyon ve amortisör sistemi sürüş ve süspansiyon konforunu belirgin şekilde iyileştirir.
Teknik anlatımı günlük hayattan örneklerle desteklerle daha anlaşılır kılalım. Yüksek bir SUV havalı süspansiyonu sayesinde bagaja yük koyarken veya sadece sürücüsünün daha rahat binmesi için alçalıp sonra yükselebilir. Bozuk zemine veya offroad arazisine çıkan aracı yükseltip daha rahat bir sürüş sağlayabilir. Farklı sürüş modlarını desteklemek için yay oranlarını değiştirmek üzere kullanılabilir, bu sayede sürüş modlarından maksimum verim alınır.
Önce kamyonlarda ve otobüslerde kullanılan oldukça kaba bir şey olarak kullanılan teknoloji , zaman içinde geleneksel bir yaydan çok daha fazlasını yapabilen mikroişlemci kontrollü hassas bir sisteme evrildi. Daha sofistike bir sistem örneği olarak, Porsche’nin konfor, spor ve arazi ayarları arasında daha da etkili varyasyon sağlayan üç odacıklı hava yayı sistemini anlatalım. Adından da anlaşılacağı gibi, her bir odacık, ikisi herhangi bir zamanda dışarıda bırakılabilen üç bölmeye ayrılmıştır. En yumuşak sürüş için, Konfor modunda, maksimum hava hacmi sağlamak için üçü de devreye alınır; daha sonra iki tanesi Sport ve diğeri de Sport Plus için, çok daha küçük sıkıştırılabilir hava hacmi içerir ve daha sert bir yay oluşturur. Eskiden sadece lüks araçlarla ilişkilendirilen havalı süspansiyon sistemini artık bir çok premium marka otomobilde görebiliyoruz.
Daha Neler Göreceğiz ?
Tel Aviv merkezli İsrailli üretici REE Automotive, aracın her bir köşesine ayrı bir aktarma organı, süspansiyon ve direksiyon sistemi entegre edilebilen otonom bir araç platformu tasarladı. Bu sayede geliştirilen platformun tabanında, aracın içindeki üçüncü yolcunun konforunu baltalayan şaft tüneli sorunu ortadan kalkmış oldu. Tüm bunlara ek olarak geliştirilen modüler platformun her bir köşesi 1 saatte değiştirilebiliyor, bu da bakım süresinde zaman tasarrufu sağlıyor.
Ari amaçlar ile yola çıkan ancak sonunda maalesef modifiye meraklısı gençlerin elinde paralanan bir teknoloji