Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri VIII olarak derlediğimiz yazı serimizin sekizincisini sunuyoruz. Ancak öncelikle sürücü yardım sistemleri hakkında genel bilgi edinmek için linkini bıraktığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri; Şerit Değiştirme Yardımı
Şerit Değiştirme Asistanı ile aracın arka ucundaki radar sensörleri, şerit değiştirirken sürücünün ‘omuz üzerinden bakışını’ tamamlar. Bu sensörler, diğer araçların sürdüğü ‘kör nokta’ dahil olmak üzere aracın arka tarafının tamamını araca paralel olarak kadar izler. Sürücü şerit değiştirmek istediğini belirtirse, yaklaşan başka araçlar varsa uyarı verilir. Bu, yan aynada görsel bir uyarı veya sisteme bağlı olarak sesli bir uyarı olabilir.
Şerit Takip Yardımı / Şeritten Ayrılma Uyarısı
Şerit Takip Asistanı, ön camın arkasına monte edilir. Bu sistem kendisini yol işaretlerine yönlendiren bir kamera yardımıyla, aracın şeritte kalıp kalmadığını izler. Yol yüzeyi ile kenar şeritleri arasındaki kontrast farklılıklarını kullanarak sistem şeritte olduğunu algılar.
Direksiyon simidi titreşmesi (Şeritten Ayrılma Uyarısı) gibi dokunsal uyarı işlevine sahip sistemler mevcuttur. Ayrıca aktif direksiyon müdahalesi yoluyla tepki veren aktif sistemler (Şerit Takip Yardımı) vardır. Bir araç ideal şeritten çıkarsa, öncelikle sisteme bağlı olarak dokunsal veya sesli bir uyarı verilir. Ardından aracı ‘yol’ a geri döndürmek için ‘yumuşak’ bir direksiyon müdahalesi gelir. Araç, örneğin göstergeleri kullanarak bir sollama manevrası sırasında aktif olarak ve bilerek şeritten ayrıldığında, sistem bastırılır.
Geceleri yol işaretleri ile yol yüzeyi arasındaki kontrastlar hafiftir ve bazı köy yollarında hiç işaret yoktur. Algılama sınırlarına ulaşıldığında şerit takip asistanı veya şeritten ayrılma uyarı sistemi kapanır. Ancak en son teknolojiye sahip kamera teknolojisine sahip en yeni akıllı sistemler, karanlık ve sisli koşullarda bile çalışabilir. Normal sisteme göre daha az yönlendirme kılavuzu (orta şerit gibi) gerektirir.
Sola Dönüş Yardımı
Sola dönüş, kısmen kafa karıştırıcı kavşaklarda her zaman gizli bir tehlike kaynağıdır. Bu destek sistemi karşıdan gelen araçları tanır ve sürücüyü görsel ve sesli olarak uyarır. Olası bir çarpışmayı azaltmak veya tamamen önlemek için fren müdahalesini de tetikleyebilir. Ultrason sensörleri, radar sensörleri veya akıllı kamera sistemleri, karşıdan gelen araçları tanıma işiyle görevlendirilir.
Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri; Işık Kaynağı Tanıma
Ortamdaki ışık durumunu tanımayı amaçlayan sensör tabanlı sistemler (ışık sensörleri), araç aydınlatmasını düzenlemek için tasarlanmış otomatik veya etkileşimli önlemlerin temelini oluşturur. Karşıdan gelen trafik, bu denklemde önde giden araçlar kadar önemli bir faktördür. Gündüz ve gece arasındaki sınır ve ayrıca sokak aydınlatmasının ve yansıtıcı yol işaretlerinin tanınması da bir rol oynar.
Işık kaynağı tanıma sistemi, aşağıdakilerin tümüne yol açan ışık kaynaklarının tanınmasıdır. Bunlar uzun huzme asistanı, gösterge veya ekran aydınlatmasıdır. Buna örnek olarak Volkswagen’in Aktif Bilgi Ekranı ile tamamen dijital bilgi ekranlarını verebiliriz. Ayrıca adaptif gibi akıllı yardım sistemleri viraj aydınlatması, uyarlanabilir ışık dağıtımı (tehlikeli bölgelerin seçici aydınlatması, AFS – Gelişmiş Ön Aydınlatma Sistemi) veya parlamayan uzun huzme (uyarlanabilir kesme çizgisi). Ve her zaman artan sayıda kamera tabanlı aydınlatma kontrolü uygulanmaktadır.
Manevra Fren Yardımı
Manevra Fren Yardımı, zor manevralarda, örneğin çok katlı garajlarda veya aydınlatma koşulları kötü olduğunda devreye girer. Manoeuver Brake Assist, ortam sensörleri yardımıyla yakın çevreyi izlemeye hazırdır ve gerektiğinde ve gerektiğinde gecikmeden fren yaparak müdahale eder. Manevra Fren Yardımı yalnızca 16 km/s’in altındaki düşük hızlarda çalışır.
Gece Görüş Yardımı
Gece görüş sistemleri (termal görüntüleme kameraları) olarak adlandırılan sistemler, çeşitli uygulamalarda kullanımlarıyla bilinirler. Artık ışığı artıran dürbünler, örneğin vahşi hayvanları tamamen karanlık olsa bile algılayabilir ve tanımlayabilir. Ön koşul, gerekli sıcaklık farklarının mevcut olmasıdır. 2005 yılında Mercedes, otomobil uygulamaları için ilk gece görüş sistemini piyasaya sürdü. Diğer üreticiler de bunu izledi.
Günümüzde, ek kızılötesi farlarla birlikte bir kızılötesi kamera, nesnelerin kaydedilmesini ve görünür kılınmasını sağlar. Yalnızca insanları tanıyan insanları tanıma özelliği mevcuttur. Aynı zamanda (sıcaklıktan bağımsız) dalları ve her türlü başka şeyi de yakalar. Görüntü, aracın ekranında veya daha da iyisi, sürücünün görüş alanında bir head-up display olarak görünür.
Gece Görüşü asistanı, fren, ışık, direksiyon veya şasi asistanlarıyla birleştirilebilir. Bu sayede kazaları önlemek için araçta aktif, güvenlikle ilgili düzeltmeler yapılabilir.