Toyota Prius 1997’de ilk kez piyasaya sürüldüğünde şüpheyle bakılan hibritler, çoğu üreticinin en az bir hibrit model sunduğu günümüzde otomobil dünyasının temel dayanağı konumunda ve bunun birkaç iyi nedeni var. Esas olarak hibritlerin performanstan ödün vermeden yakıt tüketimini ve işletme maliyetlerini düşürmesi. Detaylar için “Hibrit Araba Çeşitleri Nelerdir?” adlı yazımızı okumaya devam edin.
Ancak, tamamen elektrikli otomobiller, günlük sürücüler için giderek daha uygun bir seçenek haline geldiğinden ve hükümetler 2035 yılına kadar yeni hibritlerin satışını yasaklama planlarını açıkladıkça , 2021’de bir hibrit satın almak iyi bir fikir mi?
Bu kılavuzda, farklı hibrit türleri ve bunların daha çevre dostu bir otomobil isteyenler için iyi bir seçenek olup olmadığı hakkında bilgilere bakacağız.
Hibrit Araba Nedir?
Hibrit, geleneksel bir dizel veya benzinli motora sahip olmanın yanı sıra, aynı zamanda bir elektrik motoru ve pil takımına sahip bir otomobildir. Bu, frenleme sırasında gücü optimize edebildiği ve enerjiyi geri kazanabildiği anlamına gelir.
Artık tam hibritler, hafif hibritler, plug-in hibritler (PHEV) ve menzil genişletici hibritler dahil olmak üzere bir avuç farklı hibrit otomobil türü mevcut. Her birinin bir elektrik motoru ve standart bir motoru vardır, ancak farklı çalışırlar: menzil genişletici hibritler motoru yalnızca elektrik motorunu şarj etmek için kullanırken, diğer hibritler hem motoru hem de elektrik motorunu tekerleklere güç sağlamak veya bazılarında emisyonları azaltmak için kullanır.
Hibrit Araba Çeşitleri Nelerdir?
Tam, hafif, takılabilir ve menzil genişletici dahil olmak üzere hibrit otomobil türlerine daha yakından bakın.
Tam Hibrit Araba Nedir?
Tam hibrit bir otomobil, hem benzinli/dizel motor hem de elektrik motoruyla aynı anda veya ayrı ayrı çalışır. Motor arabaya güç verdiği için kinetik enerjinin sağladığı elektrikle elektrik motorunu şarj edemezsiniz.
Tam hibritler, tam sıfır emisyonlu elektrikli menzilli sürüş için tasarlanmamıştır. Bunun yerine, elektrik motoru, motorun ürettiği gücü tamamlayarak günlük sürüş koşullarında emisyonları azaltır.
Tam hibrit otomobillere örnek olarak Toyota Prius ve BMW 330e verilebilir.
Hafif Hibrit Araba Nedir?
Hafif hibrit bir araba sadece elektrik motoruyla çalışamaz. Bunun yerine, standart benzinli/dizel motora yardımcı olmak için küçük bir pil takımı kullanılır, bu da bazı sürüş koşullarında emisyonları azaltır ve yakıt tasarrufu sağlar.
Hafif hibritler, benzinli veya dizel motorun yakıt verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır. Bazı modellerde, elektrik yükü yavaşlama yoluyla elde edilir; Start-stop işlevi de, motor bekleme modundayken araç sistemlerinin çalışmasını sağlayan elektrikli şarj ile hafif hibrit teknolojisinin bir biçimi olarak kabul edilir.
Hafif hibrit teknolojisine sahip bazı otomobiller arasında Hyundai Tucson, Mazda 2 ve Range Rover Evoque bulunur.
Plug-in Hibrit Araba nedir?
Plug-in hybrid veya PHEV (plug-in hybrid elektrikli araç), hem standart bir benzinli/dizel motordan hem de şarj edilebilir bir elektrik motorundan yararlanır. PHEV’ler şarj edilebildiği için, motoru yalnızca menziliniz bittiğinde kullandığınızda, elektrikli bir araba gibi sürmek mümkündür.
Örneğin, 50 millik bir yolculuk planladığınızı varsayalım. Ortalama bir PHEV, yaklaşık 30 mil boyunca tam elektrikli modda sürülebilir, bu da motoru yalnızca 20 mil kullanmanız gerektiği anlamına gelir; bu, yolculuk için yakıt maliyetlerini ve emisyonları yarıya indirmekten daha fazladır.
Bu kağıt üzerinde kulağa hoş gelebilir, ancak eklenti hibritlerin dezavantajları vardır. İlk olarak, standart tam hibritlerde olduğu gibi günlük sürüş sırasında da şarj olmuyorlar, bu nedenle benzin/dizel modunda çok verimsizler. Ayrıca, elektrik motorundan yararlanmak için düzenli olarak şarj olmaları gerekir; bu, özel bir arabanız veya garajınız yoksa zor olabilir.
En çok satan plug-in hibritlerden bazıları Mitsubishi Outlander PHEV ve Hyundai Ioniq Plug-In’dir.
Menzil Genişletici Hibrit Araba Nedir?
Menzil genişletici hibrit, benzinli/dizel motoru yalnızca elektrik motorunu şarj etmek için kullanılan, tekerleklere güç göndermek için kullanılmayan bir otomobildir. Bu melezler, saf elektrikli otomobillerin menzilini artırmanın bir yolu olarak geliştirildi ve sürücülere güçlerinin bitmeyecekleri konusunda gönül rahatlığı verdi.
Menzil genişletici hibritlerde normalde kapasitesi 1 litrenin altında olan benzinli veya dizel küçük bir yanmalı motor bulunur. Görevi, elektrik motorunu desteklemek, onu şarjlı tutmak için güç üretmek ve daha iyi genel menzil ve kilometre sağlamak.
Yeni nesil saf elektrikli araçlarla karşılaştırıldığında verimsiz oldukları düşünüldüğünden, birkaç üretici hala menzil genişletici hibrit üretiyor. Bu hibrit kategorisi için tipik modeller, BMW i3 Menzil Genişletici ve Chevrolet Volt’tur.
Ayrıca;
İkinci El Otomobil İlanları