Hız Yapmak Seni ve Doğanı Öldürür

1
1660
hız yapmak doğaya zarar verir

Otomotiv sektöründeki hızlı gelişimler sayesinde astronomik derecede yüksek hızlar yapabilmemiz artık mümkün. Bu durum aksiyon severler için hoş karşılansa da geri dönüşü olmayan olaylara yol açıyor. Daha önce hazırladığımız “Hız yapmak size ne kazandırır?” adlı yazımızın aksine bu yazımızda hız yaparak kendinize verebileceğiniz zararlardan değil, doğanıza verebileceğiniz zararlardan bahsedeceğiz.

Hız Yapmak Size Ne Kazandırıyor ?

Hız Yapmak Doğayı %47,3 Daha Fazla Kirletiyor

Geçtiğimiz günlerde Galler’de yapılan bir araştırma çok çarpıcı sonuçlar verdi. Hız limitinin saatte 70 mil yani 112 kilometreden 50 mil yani 80 kilometreye düşürüldüğü bir karayolunu baz alarak yapılan bu araştırmaların sonucunda, hızlı gitmenin doğaya zarar verdiği saptanmış.

hızlı gitmek

Karayolunun çeşitli yerlerine yerleştirilen radarlar ve kameralarla bu düşürülen hız sınırına uyulduğu teyit edilmiş ve sonuçta yol kenarındaki hava kirliliği neredeyse yarı yarıya azalmış.

Galler hükümeti, 2018 yılından beri bu uygulamayı 5 farklı otoyolda denemiş. Ve 2020 Şubat ayında otoyol çevresindeki hava kirliliğinin 2018 yılına göre %47,3 oranında azaldığı tespit edilmiş. Tabi bu yolu tercih eden otomobil sayısı 2018 yılına göre nasıl değiştiği hakkında bir bilgi ben göremedim. Ancak otoyoldaki yoğunluğun azalması da bu temizliğe yol açmış olabilir. Ama yine de Covid-19 kısıtlamalarının çalışma etki etmemesi adına Şubat sonrası verilerin kullanılmaması da çalışmanın sağlığı açısından iyi olmuş.

Halk Bu Sınırlamalardan Oldukça Memnun

Ayrıca Galler hükümeti, bu sonuçları Galler halkıyla paylaştığında da oldukça olumlu geri dönüşler almış. Öyle ki, insanlar artık kendi inisiyatiflerini kullanarak yüksek hızlara ulaşmamaya özen göstermişler. Şubat 2020 verilerine bakıldığında bahsi geçen otoyollarından olan Port Talbot ve Wrexham yollarında saatte 80 kilometrenin altında giden araçların oranı %92’ye kadar ulaşmış. Bu yollar dışında 80 kilometrelik sınırın en çok aşıldığı yol ise Pontypridd otoyolu olmuş ve bu yolda bile %81 oranında bir uyum sağlanmış. Bu da demek oluyor ki Galler’deki söz konusu otoyollardan giden her 5 araçtan 4’ü saatte 80 kilometreden daha yavaş gidiyor ve hem doğasını, hem yeni nesillerinin geleceğin hem de kendi canını koruyor.

Sizce benzeri bir uygulama Türkiye’de yapılsa aynı sonuçlar alınabilir mi? Fikirlerinizi yorum bölümünde bizlerle paylaşın.

Kaynak: driving.co

İkinci El Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here