Hyundai Ioniq 5 serisini güncelledi. Bu serinin iki farklı versiyonu şu anda Türkiye de satışa sunulmuş durumda.
Hyundai Ioniq Ailesi Hakkında
Hyundai’ın Ioniq markası adını Ion ve Unique kelimelerin birleşiminden alıyor. Burada iyon düşük kütle ve yüksek harekete sahip. Pozitif yüklü iki iyon bir araya geldiğinde elektrik enerjisine ve güce dönüşüyor. Unique kelimesi ise benzersiz anlamına gelmektedir. Bu da benzersiz bir elektrikli deneyimi bizleri hatırlatıyor.
Hyundai Ioniq ailesi adı altında üç farklı model ortaya çıkaracak. 2021 yılının başında bu ailenin ilk üyesi Ioniq 5 ortaya çıktı. Daha sonra 2022 yılında bunu Ioniq 6 Sedan takip etti. Gelecek model ise 2024 yılında Ioniq ailesine gelecek. Ioniq 7 SUV modelinin de gelmesiyle üç farklı seri tamamlanmış olacak.
SUV gövde yapısına sahip ve akıllı iç tasarıma sahip Ioniq 5’in ayrıca Türkiye’de de tanıtımı gerçekleşti. Bunun yanı sıra ayrıca Ioniq 5 2022 yılında Dünya Otomobil ödüllerinde Yılın Arabası ödülünü de kazandı.
E-GMP platformunu üzerine inşa edilen Ioniq 5 çevre dostu malzemeden iç mekana sahip.
Hyundai Ioniq 5 Dış Tasarım Detayları
Ioniq 5 de dış tasarım da en dikkat çekici detay belki de far sistemi. Aracın görsel kimliğini yansıta parametrik piksel farlar araca zarif ve sofistike bir görünüm katıyor. Ayrıca aracın tasarımında yer alan temiz ve keskin çizgilerle uyumlu.
Ön tarafta aktif hava girişlerinin yanı sıra araçta gizli kapı kolları da mevcut.
256 piksele sahip bu farlar aracın hem ön tarafında hem de arka tarafında kendine yer buluyor. Aracın sportif görünümü C şekilli sütun ile kendini gösteriyor.
Arka tarafta dikdörtgen LED far tasarımı aracın arkası boyunca uzanıyor. Araçta 7 farklı renk seçeneği de mevcut. Bunlar; Kozmik Altın Mat, Aytaşı Gri Metalik, Siber Gri Metalik, Elegant Yeşil Sedefli, Siyah Sedefli, Buzul Mavi Sedefli, Atlas Beyazı.
Standart olarak araçta 20 inç boyutunda alaşımlı jant geliyor.
İç Tasarım
İç tasarımda iki farklı iki tonlu renk seçeneği tercih edilebiliyor. Bunlar; Koyu ve Açık Gri, Koyu yeşil ve Açık Gri.
İç kısımda herhangi destek malzemeye sahip olmayan büyük cam panelden panoramik cam tavan bulunmakta. Ayrıca iç kısımda 12.25 inç boyutunda dijital gösterge paneli yer alıyor. Aynı boyutta dokunmatik bilgi-eğlence ekranı ile iki adet entegre ekran bulunmakta.
Ön konsol da dikkat çekici diğer bir detay ise manyetik ön konsol. Bunun yanı sıra kaydırmalı torpido gözü de diğer bir detay.
Vites direksiyon simidine entegre şekilde geliyor. Elektrikli Global Modüler Platform yani E-GMP platformu sayesinde Ioniq daha modüler bir hale geliyor. Bu sayede kullanıcılar iç hacimde daha fazla alan açma imkanına sahip oluyorlar.
İnce tasarıma sahip ön koltuklar da rahatlama özelliği bulunmakta. Ön koltuklar arkaya tamamen katlanabilme özelliğine sahip. Elektrikli kayar arka koltuklar ise manuel olarak 135 mm’ye kadar arkaya katlanabiliyor.
Bunun yanı sıra ayrıca iç kısımda tamamen geri dönüşümlü malzeme bulunmakta. Aracın ön konsolunda, düğmeler, direksiyon ve kapı panelinin yüzeylerinde biyo-boya yer alıyor. Bu boya kolza bitkisinin çiçekleri ve mısır gibi bitkilerin yağlarından elde edilmekte.
Koltuk, tavan döşemesi ve halılar ise şeker kamışı ve mısırdan elde edilen biyolojik bileşenler içeriyor. Bunun yanı sıra deri kaplamaların boyasında keten tohumu yağı yer alıyor.
Geri dönüştürülen Pet şişelerinden elde edilen kumaş ise koltuklarda ve kapı kolu dayamalarında kendine yer buluyor.
Bunun yanı sıra iç mekanda gelişmiş sanal gösterge paneli yer alıyor. Ayrıca uzaktan akıllı park yardımcısı da diğer bir özellik.
Motor Performansı
Ioniq 5 Türkiye de iki farklı motor ve donanım paketiyle satışta. İki tekerden çekiş sistemine sahip versiyon arka aks da yer alan 125 kw gücünde bir elektrik motoruna sahip. Bunun yanı sıra 58 kwh gücünde bir batarya yer alıyor. Bu motor araca 167 beygir gücü ve 350 nm tork sağlıyor. Bu versiyonun 0’dan 100 km’ye hızlanması ise 8.5 saniye sürüyor.
Dört tekerden çekiş sistemine sahip versiyonda ise ön ve arka akslarda olan toplamda iki adet elektrik motoru yer alıyor. Bu versiyonda ise 72.6 kwh gücünde bir batarya var. Bu motor araca 305 beygir gücü sağlıyor. Tork değeri ise 605 nm. Bu versiyon ise 0’dan 100 km’ye 5.2 saniyede çıkıyor.
Sürüş menzili 4×2 olan versiyonda 384 km iken, 4×4 olan versiyonda bu 430 km’ye kadar çıkıyor. Her iki versiyonun maksimum hızı ise 185 km.
Ioniq 5 800v şarj sistemine sahip ilk seri üretim araçlardan birisi. Bunun yanı sıra araç çoklu şarj sistemini de destekliyor. Hem 400v hem de 800v şarj altyapısını kullanabiliyor. Rejeneratif fren sistemi sayesinde aracı yavaşlatırken bataryayı şarj etmek için frenlemenin düzeyi ayarlanabiliyor.
4×4 versiyonunda; 350 kw gücünde DC şarj istasyonunda %10’dan %80’e 18 dakikada şarj oluyor. 5 dakikalık bir şarj süresi ile araca ekstra 111 km menzil eklenmekte. 50 kw şarj istasyonunda ki süre ise %10’dan %80’e 1 saatin biraz üzerinde. 5 dakikalık şarj ile eklenen menzil ise 28 km.
4×2 versiyonda ise bu süre 350 kw DC şarj istasyonunda %10’dan %80’e 18 dakika. 5 dakikalık şarj süresi ile ekstra 88 km menzil ekleniyor. 50 kw şarj istasyonunda ise bu süre 45 dakikanın üzerinde ve 5 dakikalık şarj ile ekstra 27 km menzil sunuyor.
Hyundai Ioniq 5 Türkiye Fiyatı
Ioniq 5’in Türkiye de iki farklı versiyon ile satışta olduğunu söylemiştik. Hyundai ayrıca %1.99 faiz oranından başlayan kredi seçeneği de sunuyor.
- Hyundai Ioniq 125 kw 4×2 Progressive versiyonunun liste fiyatı 1.687.000 lira.
- Hyundai Ioniq 225 kw 4×4 Progressive versiyonunun fiyatı ise 2.090.000 lira.
Not: Şu an paylaştığımız fiyatlar güncel fiyatlar olup, 31.12.2022 tarihine kadar geçerlidir.
Sıfır KM Hyundai Modellerine Göz Atın