Otomotiv devi Hyundai, sunduğu teknolojik çözümlerle bir araç üreticisi olmaktan öteye geçiyor. Markanın, sürdürülebilir bir gelecek hayaliyle ortaya koyduğu ürünler hem kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor hem de çevreye verilen zararı azaltıyor. Geleceğin mobilitesini şekillendirme hedefiyle hareket eden Hyundai’nin, robot taksi ve şehir içi hava ulaşımı gibi robot teknolojisine dayalı pek çok projesi mevcut. Böylece sizi A noktasından B noktasına götürmekten fazlasını yaparak geleceğe taşımayı amaçlıyor.
Uzun Menzilli Elektrikli Sürüş
Üretim süreçlerindeki motivasyonunun “İyi bir dünya için değişime güç vermek” olduğunu ifade eden marka, farklı alanlarda teknolojik yenilikler planlıyor. Bu projelerin en yakın yansımalarından biri de uzun menzilli elektrikli sürüş. Elektrikli dünyanın liderliğine ulaşmak isteyen Hyundai, IONIQ 5 modeli ile 2022 yılında dünya genelinde yılın otomobili seçildi. Sıfır emisyon, etkileyici performans ve sessiz sürüş gibi, bir elektrikli araçtan bekleyebileceğiniz pek çok özelliğe sahip olan model, bunlara ek olarak son teknolojik özellikleri konforlu detaylarla birleştiriyor.
IONIQ 5, elektrikli araçlarda en çok merak edilen konulardan birine de çözüm sunuyor. Araçta bulunan ultra hızlı şarj sayesinde sizi saatler boyunca idare edebilecek şarj seviyesine dakikalar içerisinde ulaşabiliyor. Burada, yalnızca 18 dakika gibi kısa bir sürede %80 oranında şarj edilebilme özelliğinden bahsediyoruz. IONIQ 5’in 800V batarya teknolojisi, sadece 5 dakikada 100 km menzile ulaşabiliyor. Üstelik teknolojisinin sağladığı bu rahatlık, aracın tasarımında da kendini gösteriyor. Doğal ve sürdürülebilir malzemelerin kullanıldığı iç mekanda, çevre dostu yöntemlerle işlenmiş deri ve geri dönüştürülmüş plastikten üretilen kumaşlar dikkat çekiyor.
Her duruma hazırlıklı olabilmeniz ve maceralara korkusuzca atılabilmeniz içinse araçta V2L teknolojisi kullanılabiliyor. Enerji transferini mümkün kılan bu özellik sayesinde hem hareket halindeyken hem de sistem çalışır durumda değilken elektrikli aletlerinizi şarj edebiliyorsunuz.
Hyundai Sürdürülebilirlik Adımları
Hyundai’nin sürdürülebilirlik hedefleri yalnızca ürün yelpazesiyle de sınırlı değil. Aynı zamanda tüm tedarik zincirinin çevreye olan etkisini azaltmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda yenilenebilir enerji kaynaklarını destekliyor. Üstelik yakıt tüketimi yerine elektrik enerjisini tercih ederken detayları da atlamıyor. Araçtan Şebekeye (V2G) teknolojisiyle, elektrikli araçların yenilenebilir kaynaklardan enerji depolamasına ve talebin yoğun olduğu saatlerde bu enerjinin şebekeye geri aktarılmasına olanak sağlıyor. Böylece dengeli bir enerji sistemi kurarak geleceğe katkı sunuyor.
Sürdürülebilirlik denildiğinde göz önünde bulundurulması gereken konulardan biri de üretim atıklarının geri dönüşümü ve çevre dostu ürünlerin kullanılması. Çıkış noktasında bu konulara ağırlık veren Hyundai, üretimde mısır yağı içeren boyalar ve yenilenebilir ham maddelerden üretilen biyoplastikler kullanıyor. Bu küçük detaylar, hacimli üretim süreçlerinde son derece büyük farklar ortaya çıkarıyor.
Konu emisyonsuz sürüş olduğundaysa hidrojen ön plana çıkıyor. Marka, kullanıcılarının dünyasına güç katmanın yeni yollarını ararken elektrik üretiminde son derece verimli bir yakıt kaynağı olan hidrojeni, geleceğin yakıtı olarak konumlandırıyor. Enerji sağlarken yan ürün olarak yalnızca ısı ve su ortaya çıkaran bu temiz enerji kaynağı, üretilen yenilenebilir enerji fazlasını depolama ve dönüştürmede devrim yaratan bir element haline geliyor.
Markanın 2030 yılı vizyonunda, daha iyisi için daha çok üretim planı yer alıyor. Bunu da 2030 yılına kadar tüm ürün yelpazesini elektrikli hale getirerek yapmayı hedefliyor. Daha uzun vadeli hedefleri arasında ise karbon emisyonunda nötr olma planı bulunuyor. Bunun için 2045 yılını işaret eden Hyundai’nin CO2 emisyonu konusundaki hedefi, üretim aşamalarını ve tüm operasyon sürecini de kapsıyor.
Gökyüzüne Uzanan Teknoloji Hedefleri
Kalabalık şehirler ve artan araç kullanımı nedeniyle oluşan trafik sorununa Hyundai’nin çözümü, şehir içi hava ulaşımı. UAM şeklinde kısaltılan proje, metropollerdeki trafik sıkışıklığını azaltmayı amaçlıyor. Gökyüzüne taşan bu teknoloji planlarına; düşük gürültü seviyesi, yüksek konfor ve emisyonsuz sürüş de dahil.
Boston Dynamics’i satın alan Hyundai, global bir inovasyon topluluğu olan CRADLE’ın da kurulmasıyla birlikte mobilite çalışmalarıyla ön plana çıkıyor. Motional iş birliğiyle, markanın beğenilen elektrikli aracı IONIQ 5 temel alınarak bir de robot taksi geliştirildi. Bu araç, Hyundai ile özdeşleşen güven ve konfor gibi unsurları içerisinde barındırmakla birlikte esasen otonom sürüş teknolojisi bakımından ön plana çıkıyor. Sürücüsüz olarak çalışan taksi, sizi gideceğiniz yere güvenle ulaştırıyor. Geliştirdiği teknolojilerle günlük yaşama kolaylık ve keyif katmayı amaçlayan Hyundai, geleceğe yaptığı yatırımlarla kullanıcılardan da büyük beğeni topluyor.