İdeal Sürüş Mesafesi Nedir? Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır?

3
3499

Takip mesafesi konusunda fikriniz nedir? Önünüzdeki araca ne sıklıkla yaklaşmak istersiniz? Bagaj camındaki kutuda ne olduğunu görebilecek kadar yakın mı? Cevap her zaman, sık sık veya arada bir olsa bile, öndeki arabanın arkasına çarpma tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız. Er ya da geç arkadan vurmanız durumunda aniden durduğu için öndeki sürücüyü suçlamak yerine nasıl sürdüğünüzü gözden geçirmeye ciddi şekilde ihtiyacınız var.

Frenler ne kadar iyi olursa olsun, çoğu arabada arabayı durdurmak için aşağıdakileri uygulamanız gerekir. Frenlemenin büyük ölçüde tepki sürenize bağlı olduğu ve ortalama insan tepki süresinin yaklaşık 1,5 saniye olduğu anlamına gelir, bu da bir kazanın meydana gelmesi için bolca zaman demektir. Yani basit bir kural, öndeki araca ne kadar yakın olursanız tepki sürenizin o kadar az olacaktır. Şimdi, bir daha düşünün, tepkileriniz, kutunun içindekini görebildiğiniz arabanın arkasına çarpmadan önce frene basıp arabayı durduracak kadar hızlı mı?

Gösterilen mesafeler genel bir kılavuzdur ve düşünme mesafenize, yol yüzeyine, hava koşullarına ve ayrıca arabanızın durumuna bağlı olarak değişebilir.

Aynı zamanda, öndeki araba ile mümkün olduğunca büyük bir boşluk bırakmanızı önermek pek pratik değildir. Ancak, her şeyin olduğu gibi, bunun da bir çözüm var. Geride bırakılmayacağınız bir mesafeden sürün, ancak yine de acil bir durumda zamanında durabileceğiniz mesafeyi ayarlayın. Bunu nasıl yapacağız?

Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır?

Üç saniye kuralına uyun. Bu gerçekten basit bir kural. Bu basitçe, arabanızın öndeki araba bir noktayı geçtikten en az üç saniye sonra aynı noktayı geçmesi gerektiği anlamına gelir.

İlk olarak, yol boyunca bir trafik ışığı, tabela gibi sabit bir nokta belirleyin. Öndeki arabanın bu noktayı geçmesine izin verin. Arabanız aynı noktayı geçmeden önce 1’den 3’e kadar yavaşça sayabildiğinizden emin olun. Şimdi, bu boşluğu koruyun.

Arabanızla öndeki arasındaki üç saniyelik boşluk, öndeki sürücünün yapması gerekebilecek herhangi bir acil durum manevrasına tepki vermeniz için size yeterli zaman verecektir. Aynı zamanda geride de kalmayacaksınız.

Bir başka bilindik yöntem ise; takip mesafesinin en az aracınızın hızının yarısı kadar olması gerektiğidir. Yani, takip mesafesi= hızınız/2. Aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Takip Mesafesi

Ancak, durma mesafelerinin yüzey koşulları gibi faktörlere de bağlı olduğunu unutmayın. Yani, eğer yağmur yağıyorsa ve yüzey ıslaksa veya örneğin yolda bir petrol sızıntısı varsa, durmak için gereken süre ve bununla birlikte 3 saniye kuralı da artar.

Yağmurlu Havada Güvenli Sürüş İçin Bazı İpuçları

3 YORUMLAR

  1. motosikletlere saygı duyulan bir trafik özlemiyle …. herşeyin kuralı güzeldir kurallar insanlar içindir. bu sürüş mesafeleri de mühendislik olarak hesaplanan değerler uyulması gerekiyor…

  2. Bu hafta yolculuğumda abim tarafından dikkat edilmediği için merak edip ona göstermeye girdim. yok böyle bir şey ya. önündeki adam yoldan çıksın diye tam dibine kadar girilmez ki. Bir daha da binmem arabasına. ömrümden ömür gitti

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here