Türkiye’nin otomobil dikeyindeki ilk online ilan platformu olarak ikinci el piyasasına dair yeni bir analizle daha beraberiz. Ağustos ayının arabam.com ikinci el ilan verilerinden yola çıkarak hazırladığımız bu analize göre araçların reel fiyatları yılın en düşük seviyesine gerileri. İlan fiyatlarını oluşturduğumuz arabam.com aylık fiyat endeksine göre, cari fiyatlar yataya yakın çok hafif artış gösterirken enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda, temmuz ayına kıyasla %2,1 oranında bir azalma gözlemlendi. Bu durum, ağustos ayını reel fiyatlar açısından yılın en düşük dönemi olarak konumlandırıyor.

arabam.com’daki ilan verilerine bakıldığında ortalama ilan fiyatları ağustos ayında 680.584 TL olarak belirlendi. Ayrıca ağustos ayında 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayısında %2,4’lük bir artış yaşanırken otomatik vitesli araçların ilan oranı da %6 artış gösterdi.

arabam.com Trink sat! ve arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay, “Sıfır araçlar için uygulanan kampanya ve indirimler tüketicilerin ilgisini çekmeye devam etti. Tatil döneminde olmamıza rağmen ekonomik gelişmelere bağlı olarak eylül ayında sıfır araçlardaki fiyat artışı beklentisi de pazardaki hareketliliği destekledi. Ağustos ayında, temmuzdaki reel fiyat düşüş trendi devam etti. Enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda ağustos ayında temmuza kıyasla %2,1 oranında bir azalma gözlemlendi, bu da ağustos ayını reel fiyatlar açısından yılın en düşük dönemi olarak konumlandırdı.”

ikinci el araç

Ağustos ayı arabam.com ilanlarında gözlemlenen diğer trendler ise şöyle gerçekleşti:

İlanlarda En Çok Görülen Marka ve Modeller

Geçtiğimiz ay arabam.com ilanlarında en çok görülen markalar sırasıyla Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu. Model bazında bakıldığında ise ağustos ayında ilanlarda en çok bulunan otomobil modelleri sırasıyla Clio, Astra, Megane, Focus, Corolla, Egea, Civic, Polo, Passat ve Corsa oldu.

İlanlarda Gözlemlenen Fiyat Aralıkları

Ağustos ayında 500.000 TL’ye kadar olan araçların ilan oranı temmuz ayına göre %2,8 düşüş gösterdi. Buna karşılık, 1.000.000 TL ve üzeri araçların ilan oranı temmuz ayına kıyasla %3,2 artış gösterdi. Bu değişiklikler, piyasa trendlerindeki fiyat değişimlerinin etkilerini ortaya koyması yönünden dikkat çekici.

5 Yaşa Kadar Olan Araçların İlan Sayısı Arttı

Ağustos ayında 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayılarında %6 oranında bir artış yaşandı. 10 yaşın altındaki araç ilanları ise oranları az olsa da düşüş yönlü seyretti.

Otomatik Vitesli Araçların İlan Oranındaki Artış

Geride bıraktığımız ay otomatik vitesli araç ilanlarında artış gözlemlendi. arabam.com’un verilerine göre temmuz ayında %20,3 olan otomatik vitesli araçların ilan oranı ağustos ayında %26,5’e yükseldi. Düz vitesli araçların ilan oranı temmuzda %66 iken ağustos ayında %63’e geriledi. Yarı otomatik vitesli araçların ilan oranı ise temmuzdaki ilanların %13,4’ünü oluştururken ağustos ayında %10,3’e geriledi.

İkinci El Araç İlanlarına Göz Atmak için Tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here