İlginç Subaru Modeli: Subaru XT incelemesi, özellikleri ve tasarımı… Subaru XT, şaşırtıcı derecede fütüristik özellikler sayesinde herkesin beklediğinden çok daha iyi olan hafif bir spor otomobil modeliydi. Bu içeriğimizde 1985’li yıllara hızlı bir geri dönüş yapacağız. Korkunç petrol krizinden çıkan ülkeler ve şirketler, kurtuluşu o zamanın yeni normalinde bulmaya çalışıyorlardı. Az maliyet ile hızlı arabalar üretmeye çalışan firmalar, otomotiv piyasasına oldukça farklı modeller çıkarmaya çalıştılar. Hafif ve kompakt kelimeleri, o zamanın yeni normalinin adıydı. Yakıt ekonomisi, 1985’li yıllardaki en önemli konuydu. Devasa büyüklükte ve oldukça fazla yakıt tüketen arabalar, ailelerin en büyük problemlerindendi.
Şimdi sık sık duran ormanları, gelişen bir ekonomiyi, üretilmeye çalışan bilgisayarları ve savaş uçaklarını hayal edelim. Bunları hayal ettiğimiz zaman karşımıza direkt olarak 1980’li yıllar çıkmaktadır. Subaru XT, 1985’li yıllarda yalnızca 0.26 sürtünme katsayısına sahip, çağa uygun ama yine de bir şekilde zamansız tasarımıyla tüm bunların üstesinden gelen bir otomobil modeliydi.
6 Silindir
6 silindirli motorlar, Subaru’nun en önemli mihenk taşlarından biridir. Sorunsuz, güçlü ve torklu olmaları, Subaru’nun ön plana çıkmasında yardımcı olmaktadır. XT motoru, 1985’te piyasaya sürülen bir “ER27” idi. ER27, uzun, eğimli kaputun içine geniş ve alçak sığacak şekilde yapılmış düz altı 2.7 litrelik bir motordu. XT’deki çoğu motor dört silindirliyken, 6 silindirli seçenek, Japon XT’nin hemen altında etkileyici ve dinamik 145 beygir gücünü, sürücüsüne ulaştırıyordu. Ayrıca dört silindirli “ER82”, 1.7 L ile 100 beygir gücündeydi. 6 ileri vitesli şanzımanla eşleşen bu motor, ortaya kabul edilebilir bir araba çıkarıyordu. Özellikle yaklaşık 1,140 kilogram ağırlığında olması, aracın olumsuzluklarını avantaja çevirmektedir.
FWD ve AWD Versiyonları
Subaru XT’nin sadece AWD seçeneği yoktu. Aynı zamanda bir bilimkurgu filminden fırlamış gibi vites kolunun üstündeki bir düğmeye basarak 4WD moduna da ulaşabiliyordunuz. Ayrıca Subaru XT, hafif bir şehir spor otomobili olması gerektiği için XT’yi öncelik ve basitlik için FWD olarak ürettiler. O zamanlar çok nadir görülen ve çok nadiren kullanılan bir özellikte eklediler. Arabada güç çıkışını kontrol etmek için bir ECU bulunmaktaydı. Bu özellik, efsanevi 22B, Collin McRae ve benzersiz Simetrik AWD’ye giden harika bir ralli kariyerinin başlangıcı olmuştur. Ayrıca Subaru, bugüne kadar inanılmaz şekilde gelişmiş ve sezgisel AWD sistemi ile tanınmaktadır.
Savaş Uçağı Gibi Tasarlandı
Toyota Supra’nın (Mk4) bir kokpiti andıran sürücü odaklı düzenine sahip olmasından yaklaşık 10 yıl önce, Subaru kadranlardan vites koluna kadar savaş uçağından ilham alan bir tasarım yaratıyordu. Çıkıntılı ve keskin çizgiler dönem için çok etkileyiciydi. Aracın iç mekanına baktığımız zaman iç kısımda konumlandırılan çok fazla düğmeyi görüyoruz. Bu düğmeler, çok fazla işe yaramasa da görünüm açısından çok önemliydi. Dış kısım, keskin hatları sayesinde uçabiliyormuş gibi görünmesini sağlayan bir kokpit görünümüyle tasarlandı. Aydınlatma bile bir jet gibi bölmeye monte edildi. Ayrıca Subaru’nun ana şirketi Fuji Heavy Industries‘in de uçak ürettiğini bildiğimiz için aracın savaş uçaklarına benzetilmesi oldukça kolay olmuştur. Turboşarjlı olan modelleri, savaş uçakları gibi gittiği için Subaru XT, üzerinde oldukça çalışılan bir araba modeli olarak karşımıza çıktığını göstermektedir.
Ayarlanabilir Süspansiyon Seçeneği
İnsanlar arabalarına havalı süspansiyon takmak için yeni bir Subaru XT’nin maliyetinden daha fazlasını harcarken, Subaru 1985 yılında bazı arabalarında oldukça ilginç bir özelliği ekledi. Direksiyon simidinin yanına monte edilmiş bir düğmeye basıldığında, araba aşağı ve yukarı hareket edebiliyordu. 1.3 inçlik bir farka sahip olan yükseklik ayarı, Subaru XT’nin en önemli özelliklerinden biriydi. Ayrıca yükseltme ve alçaltma konusunda geri bildirimler her zaman iyiydi. Sonuç olarak Subaru XT oldukça havalı ve başarılı bir otomobildi. Türkiye’de satışa sunulmasa da dünyada da değeri bilinmeyen bir model olarak kalmıştır. Böylece başarılı otomotiv üreticisi Subaru, XT’nin üretimine 1991 yılında son vermiştir.
Fütüristik Dijital Gösterge
“İlginç Subaru Modeli: Subaru XT” adlı incelememizde son olarak aracın fütüristik dijital göstergelerine değineceğiz. XT’nin turbo modellerinde arabanızın sürdüğünüzü görebiliyordunuz. 80’lerin grafik tarzında olan bu görüntü, inanılmaz derecede güzel gözükmekteydi. Subaru bu konuda belki de zamanının çok ötesindeydi. Ancak zamanın ötesinde olması, aracın değerinin bilinmemesine yol açtı. Gösterge paneli ayarlanabilir direksiyon simidi ile hareket edebiliyordu. Ayrıca göstergede yakıt seviyeniz, menziliniz ve seyahat mesafeniz gibi temel noktalara da ulaşabiliyordunuz.