Ana Sayfa Genel İlk sürüş: Hyundai Tucson

İlk sürüş: Hyundai Tucson

6
7481

Hyundai’nin kompakt SUV modeli Tucson Türkiye yollarına çıkıyor. Geçmişte aynı isimle satılan araç, bir önceki neslinde ise ix35 ismini almıştı. İşte araçla ilgili ilk sürüş izlenimimiz…

YAZI: TULU DARICAN

Yeni Hyunda Tucson, Hyundai’nin Avrupa ve Türkiye’deki marka imajına katkıda bulunmak adına yollara çıkıyor. Hyundai Tucson, Avrupalı müşteriler için Avrupa’da üretiliyor.  Hyundai’nin SUV segmentindeki en önemli modeli olması hedeflenen Tucson, daha önce Hyundai’yi düşünmeyen müşterilerin bile ilgisini çekmeye hazırlanıyor.  ix35 modelinin yerini alan Tucson, sıkıcı olmayan cesur ve estetik tasarımıyla her yaştan kullanıcıya hitap edecek özelliklere sahip.

Çekici hatlara sahip olan yeni Hyundai Tucson, markanın yeni tasarım felsefesini de gözler önüne seriyor. Tucson, Genesis ile başlayarak daha sonra Sonata ve i20’yle devam eden Hyundai Akıcı Tasarım Felsefesi’nin (Fluidic Sculpture 2.0) en son temsilcisi konumunda. LED farlar ile birleşen Hyundai’nin karakteristik altıgen krom ızgarası, otomobilin en önemli yeniliği olarak öne çıkarken ayrıca LED gündüz farlarını içeren geniş hava girişli ön tampon da otomobile eşsiz bir stil veriyor. Otomobilin daha geniş görünmesi için görsel bir referans sağlayan bu özellikler yan ve arka tarafta da devam ediyor. A sütunundan başlayarak arkaya kadar şık bir profil üzerinde devam eden hatlar da çevik ve dinamik görünümleriyle tasarıma katkıda bulunuyor. 

Arka dodikler ve çamurluk üzerindeki ‘Z’ şeklindeki çizgiler ise yan tarafta güçlü bir duruş sergilenmesine yardımcı oluyor. Ön ve arka tampon üzerindeki tasarım detayları ile SUV görünümü desteklenen Yeni Hyundai Tucson, dinamizm katan eliptik yan çamurluk kaplamaları sayesinde de çok daha etkileyici görünüyor. 

Çamurlukların geniş yapısı, otomobilin çevik ve dinamik görünümüne katkıda bulunurken arkada yer alan yatay ve yüksek çizgisi de sportif kompakt otomobillere gönderme yapmış oluyor. Ayrıca yine yatay bir şekilde uzayan stop lambaları da Tucson’un karakteristik olarak şık duruşunu pekiştiriyor. Elite Plus donanım seviyesinde sunulan LED arka stop lambaları, Turbo GDI motorlu versiyonlarda çift egzos çıkışı, SUV görünümünü destekleyen tampon alt detayı bunlardan sadece bazıları.

ix35 ölçülerine göre toplam uzunluğu 65 mm, toplam genişliği 30 mm arttırılan Yeni Hyundai Tucson’un yüksekliği ise 10 mm alçaltıldı. Bu sayede daha sportif bir görünüm elde eden Yeni Hyundai Tucson’un dingil mesafesi de 30 mm arttırılarak iç mekan çok daha ferah hale getirilmiş. 

Modern iç mekan

Hyundai mühendislerinin Tucson’un geliştirirken düşündükleri ilk şey, müşteriler kapıları açtığı andan itibaren konforlu bir otomobil hissi sağlamak. Bu sebeple tüm detaylar, en ince ayrıntısına kadar konfor ve rahatlık sağlaması adına geliştirilmiş. Tucson iç mekanında yeni soft-touch ve yüksek kaliteli malzemelere yer veriyor. Bu sayede kalite hissi artırılırken aynı zamanda konfor da ön plana çıkıyor. Yüksek kaliteli iç mekandaki orta konsolun modern ve sade görüntüsü otomobile ayrıcalık katarken, Bordo deri döşeme seçeneği de aracın yeni özelliklerden bir diğeri.

Yeni Hyundai Tucson, sportif tasarımını ve konforlu iç mekanını yepyeni ve etkileyici renklerle destekliyor. 11 adet yeni gövde rengi, 3 adet ferah ve şık siyah, bej ve bordo iç mekan rengiyle beraber sunuluyor.  

Yeni Tucson, tamamen yeni bir platform üzerine inşa edilmiş. Geniş saklama cepleri, büyük torpido gözü ve 513 litrelik bagaj (1503 lt arka koltuklar yatırıldığında) hacmiyle kullanıcılarına kolaylık ve fonksiyonellik sunuyor. 

Rahat ve ferah iç mekandaki ısıtmalı ön & arka ve havalandırmalı ön koltuklar, dijital havalandırma sistemi, 8 inç dokunmatik ekranlı multimedya ve navigasyon, USB bağlantılı kaliteli müzik sistemi, Akıllı Park Asistanı (APA) ve anahtarsız çalıştırma gibi üst düzey donanımlar da konforu artıran detaylar olarak öne çıkıyor.  Deri döşemeli koltuklar, kısa ve uzun süreli yolculuklarda maksimum konforu sağlaması adına geliştirildi. Özellikle sırt bölgesinde yer alan destekler sayesinde Tucson, kullanımı daha da keyifli hale getiriyor. 

Yeni Hyundai Tucson, yatay ve dikey olarak kendi kendine park edebilme özelliğine sahip.  Şehir içerisinde park etmeyi teknolojik olarak konforlu hale getiriyor. Yeni Akıllı Park Asistanı (APA) özellikleri arasında sıkışık park alanından çıkış modu da bulunuyor.  A sütunu eski nesle göre 37 mm daraltılarak alt yan camlardan da maksimum görünürlük elde edilmesine olanak sağlandı. Ayrıca yine önceki modele kıyasla kör nokta genişliği de 6 mm daha az olması için yeniden tasarlandı. Orta konsolda yer alan yeni nesil navigasyon sistemi de yansıtıcı olmayan 8-inç ekran ile donatıldı. 

Aynı zamanda USB flash diske depolanan ve daha sonra hızlı bir şekilde güncelleme imkanı sunan haritadaysa daha fazla rota seçeneği var. 

Tucson’un gövdesinde yüzde 51 oranında Yüksek Mukavemetli Çelik kullanılıyor. Ayrıca burulma sertliği yüzde 48 artırılan gövde, daha yüksek darbe dayanıklılığı da sağlamış oluyor. Yeni Hyundai Tucson, 0.33 hava sürtünme katsayısı ile de tasarımındaki aerodinamik etkileri göz önüne seriyor. 

Güçlü turbo benzinli motor

Yeni Hyundai Tucson, Türkiye’de 132 PS beygir gücünde 1.6 litre atmosferik direkt enjeksiyonlu ve 177 PS, turbo beslemeli T-GDI benzinli motorlarla satışa sunulurken aynı zamanda 185 PS, 2.0 litre common rail dizel seçeneğe de yer veriyor. 

Yeni nesil 1.6 litre turbo beslemeli motor, 177 beygirlik gücün yanı sıra 265 Nm’lik maksimum tork değeri de sunuyor. 1500-4500 devirler arasında ortaya çıkan bu tork, dört tekerlekten çekiş sistemiyle satın alınabiliyor. Sadece çift kavramalı 7DCT şanzımanla sunulan dört tekerlekten çekiş sisteminin haricinde, 4×2 seçenek de sadece manuel vites opsiyonunda sunuluyor.

Daha fazla ekonomi ve performans isteyen kullanıcılar için geliştirilen 2.0 litrelik CRDI dizel ünite ise 185 beygir güç üretiyor. 1750-2750 devirler arasında 400 Nm tork sunan bu ünite, 6 ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanla kombine ediliyor. Dizel motorlu Tucson, çevreyi korumak adına emisyonlarını azaltmak için bakım gerektirmeyen yalın NOx katalizör teknolojisine sahip. Bütün motorlar Euro 6 normlarını karşılıyor

1.6 GDI 132 PS benzinli motor ile STYLE, STYLE PLUS ve ELITE donanım seviyeleri sunuluyor. 1.6 T-GDI 177 PS motor seçeneği ile ise STYLE, ELITE ve ELITE PLUS versiyonları kullanıcıları ile buluşturuluyor. 2.0 CRDi Dizel 185 PS motor ise en yüksek donanım seviyesi olan EXECUTIVE’le satışa sunuluyor.

Hyundai’nin Accent Blue ve i30 modellerinde de kullandığı 7 ileri çift kavrama teknolojisine sahip DCT şanzımanı, Tucson’un da en önemli silahlarından biri. Hyundai’nin ilk kez SUV segmentinde Tucson’la görev verdiği bu şanzıman, şehir içinde muazzam bir konfor ve yakıt ekonomisi sunarken aynı zamanda daha fazla performanslı kullanım isteyenler için de manuel modunu öneriyor. 

Yeni 7DCT şanzıman, kullanım özellikleri bakımından kullanıcısına konfor sunarken aynı zamanda çift kavrama sayesinde de sarsıntısız ve kesintisiz vites değişimleri gerçekleştiriyor. Sürücünün tepkilerine göre 7DCT, geçişleri elektronik bir beyin sayesinde milisaniyeler içerisinde gerçekleştiriyor. Ayrıca CO2 emisyonu ve yakıt tüketimi, klasik otomatik şanzımanlara göre ciddi oranda azalma gösterirken buna zıt olarak performans da artmış oluyor.  

Her iki koltuğun arasında yer alan sürüş modu (Drive Mode) butonuna basıldığında Sport konumuna geçiyor. Bu özellik sayesinde de tek bir tuşla daha geç vites değişimleri, farklı direksiyon tepkileri ve doğal olarak daha akıcı ve daha performanslı bir kullanım elde ediliyor. 

1.6 litre T-GDI benzinli motorun DCT’li versiyonları, kaygan zeminlerde ve virajlarda maksimum koruma sağlayan dört tekerlekten çekiş sistemi (4WD) ile sunuluyor. Sürüş zevkini de artıran bu sistem, normal yol koşullarında torkun yüzde 100’ünü ön tekerleklere iletirken aynı zamanda yüzde 50’lik kısmını da arka tekerlere gönderiyor. 

Yol ve arazi şartlarına göre otomatik olarak çalışan çekiş sistemi, manuel olarak seçilebilen kilit modu (Lock Mode) sayesinde de torku 50/50 oranında eşit bir şekilde dört tekere iletiyor.  40 km/s hıza kadar çalışan bu sistem, özellikle off road kullanımlarda kullanıcısına yardımcı oluyor. 

Tamamen yepyeni bir platform üzerinde inşa edilen Tucson, aynı şekilde yeni bir süspansiyon sistemine de sahip.  Ön süspansiyonlar, konforu artırmak ve darbeleri azaltmak için yeni helezonlara yer verirken McPherson gergi kolu sistemine de sahip. Rafine çok noktadan bağlantılı arka süspansiyon sistemiyse genel sürüş dinamiklerini geliştirmek için görev alıyor. Üst ve alt kollar ise genel olarak süspansiyon performansını artırmak için uzatılarak şasiye bağlanıyor.

Ayrıca Tucson yine konfor ve yol performansını optimize etmek için daha uzun bir dingil mesafesi (2670 mm) ve geniş iz açıklığına sahip. Yüksek hızlarda ve virajlarda daha fazla performans sunması adına geliştirilen yürüyen aksam Avrupa pazarı göz önüne alınarak karakterize edildi. Yüksek hızlardaki yol performansına ek olarak fren sisteminde de gelişim gösteren Yeni Hyundai Tucson, önde 305 mm, arkadaysa 302 mm çapında diskler kullanıyor. 

Dayanıklılık testleri dünyanın en zorlu yarış pistlerinden biri olarak bilinen ünlü Nürburgring Nordschleife’de gerçekleştirilen Yeni Hyundai Tucson, her gün zorlu bir şekilde kullanılarak toplam 180 bin kilometre yol kat etti. Hyundai’nin kendine ait bir test merkezinin de bulunduğu Nürburgring, böylelikle Tucson’un direksiyon sistemini, frenlerini, süspansiyonlarını, lastiklerini, viraj ve yol performansını geliştirmesinde önemli bir rol oynadı.

Yeni Hyundai Tucson, Çek Cumhuriyeti’nde üretiliyor ve Türkiye’de 79.900 TL’den satışa sunuluyor. Yeni 1.6 turbo motor ve 7DCT şanzımanlı versiyonun başlangıç fiyatı ise 95.500 TL.

Sürüş İzlenimi

Hyundai’nin ismi Türkiye pazarında en çok değişen modeli hiç kuşkusuz Tucson. İlk nesli Tucson ismiyle satılan araç, ikinci neslinde Türkiye’de ix35 ismini almıştı. Şimdi tekrar global pazardaki ismine geri dönüyor. Aracın yeni 1.6 turbo seçeneğini ve 7DCT şanzımanını yaklaşık 100 km kullanma fırsatı yakaladım. Motor gücüyle ve torkuyla etkileyici bir hızlanma sağlıyor. Şanzıman başarılı çalışıyor ve vites düşürme konusunda hızlı. Yakıt tüketimindeyse normal bir kullanıcının şehir içinde 10 litrenin altını görmesi pek olası değil. Aracın 4×4 sistemi Haldex. Normalde gücün yüzde 100’ü ön lastiklere aktarılıyor. Ön tekerlekler patinaja düştüğündeyse gücün yüzde 50’si arka lastiklere iletiliyor. İçerideki bir butonla 40 km/s hıza kadar gücü ön ve arkaya yüzde 50 dağıtmak mümkün. Motorun torku o kadar kuvvetli ki bazen ana yol bağlantılarında kalkış anında arka kısmın eski pickuplardaki gibi sağ-sola oynadığını gözlemledik. Aracın süspansiyon sistemi markanın bugüne kadar ürettiği tüm SUV modellerinden daha sessiz ve başarılı çalışıyor. Hatta bu alanda Alman rakiplerine kafa tutacak kadar iyi. Yol tutuş konusundaysa fikrimizi aracı daha uzun teste aldığımızda belirtmek isteriz. Çünkü lansmanın gerçekleştirildiği Bodrum’da asfalttan kaynaklı olduğunu düşündüğümüz önden ve arkadan kayma durumları yaşadık. Tucson, iyi bir araç olmuş. Ancak rakiplerinin 1.6 dizel-otomatik kombinasyonu sunduğu bir ekosistemde, yüksek tüketime sahip 1.6 benzinli motorla ne kadar rekabetçi olacağını zaman gösterecek.

 

6 YORUMLAR

  1. mehmet saka
    tucsonu kullandım araç turbo 177 hp benzinli konforlu sessiz ve güçlü ancak bu ağırlıktaki bir araçta tüketimin 15lt.altına düşeceğini sanmam dizel motorda vergiye takılıyor fiyatı çok yüksek benzinli modelede bu parayı kimse vermez,çözüm:hyundai yeni 136hp 1.6 dizel motorunu bu araca koyacak ve fiyatı 70-80 bin tl ye çekecek bunu yaparsa satışta ilk sıraya oturur aksi halde yollarda göremeyiz.
  2. Olcay
    1.6 dizel otomatik gelse müthiş iş yapardı eminim ki. Teknik verilerinde araç benzinli motorlu haliyle 1480 kg gözüküyor çokta hantal bir araç değilmiş 1.6 dizel + DCT şanzımanla gelse performans olarakta yakıt olarakta gayet tatminkar olurdu bana göre. Hyundai, i30 dışında aynı hatayı çoğu modelde yapıyor. Benzinli modeller eskisi kadar çok yakıt harcamasada yine dizeller ile kıyaslandığı zaman ve ülkemizi düşündüğümüz zaman çokta avantajlı olmuyorlar bana göre. 2.0 dizel olanda 170 bin tl seviyelerinde kimse tutup o paralarıda bu araca vermez kolay kolay. Hyundai 1.6 dizel otomatiği tüm araçlarına adapte ederse çok iş yaparlar ülkemizde.
  3. ali ertürk
    hyundai türkiye yöneticileri ; az için az... 160 bin küsür fiyat ne demek ? siz ne zaman premium bir marka oldunuz ki ? az için az, alkol zararlıdır, siz çay için çay .. yeşil çay.. tam size göre .. fazla içmeyin ; sapıtıyorsunuz !....
  4. Burak Yavuz
    Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai'nin kompakt SUV-Crossover sınıfında ismi eski kendi yeni bir temsilcisi var. Bu sınıfta ilk kez 2004 yılında yollara çıkan Tucson 2010 yılında yerini ix35'e bırakmıştı. 2015 yılına gelindiğinde ise Tucson ismi tekrar ortaya çıktı. Bir önceki nesline nazaran bu sefer çok daha gösterişli bir tasarımla yollara çıkan Tucson yerden yüksek karoseriyle SUV müşteri kitlesinin ilgisini daha çok çekecek gibi görünüyor. Aracın güçlü ve modern tasarımı kabin içerisinde de devam ettirilmiş. Aracın içerisine geçtiğimizde geniş ve aydınlık bir kabin bizi karşılıyor. Yerini aldığı modele göre daha kaliteli ve işçiliğin kullanıldığı kokpitte düğmelerin yerleşiminde ergonomi gözetilmiş. 8 içlik renkli multimedya ekranı da fonksiyonel bir yapıya sahip. Çift parçalı yatay stoplar ve geriye doğru genişleyen omuz yapısı Tucson'a güçlü bir profil kazandırıyor. Rakipleri karşısında rekabetçi başlangıç fiyatıyla mücadele eden Tucson güçlü tasarımı ve zengin donanımıyla da iddialı bir şekilde yollara çıkıyor.
  5. Adnan Gülol
    2016/1.6 T-GDI Elite-Plus modelini 2 yıldır kullanıyorum.Daha önce Mercedes kullanmış birisi olarak t üm samimiyetimle şunu söylemek isterim ki mükemmel bir araç.Tam bir Konfor ve Performans aracı.Estetik Güzelliği de cabası.Yakıt konusunda bu araca lütfen haksızlık yapmayın.Pekçok kez ölçtüm;Şehiriçi 11-12,şehirdışı 8-9 litrelik,Ortalama ise,10 litrelik bir tüketimi var.Bu ağırlık ve performansta (ki ben çoğunlukla performanslı kullanırım) bu tüketim son derece normaldir.Oğlumun kullandığı 1.4/90hp hatchback aracın ortalaması dahi 8 litre.Aracımdan o kadar memnunum ki kısmet olursa 2018 Yeni Kasası'nı almayı düşünüyorum.