Ana Sayfa Genel İlk Sürüş: Mazda CX-3

İlk Sürüş: Mazda CX-3

0
4308

Mazda’nın geçtiğimiz yıl küçük sınıf crossover arenasına kazandırdığı yeni CX-3, tasarım, teknoloji ve verimlilik gibi konularda rakiplerinin gözünü korkutmak istiyor. Biz de 75.800 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan otomobili İstanbul’dan Yunanistan’a kadar kullandık. Bakalım, Mazda CX-3’ün bıraktığı ilk izlenim nasıl oldu?

 YAZI:Kerem TOKMAK/Yunanistan 

 

Bundan sadece 20 yıl önce bir SUV sahibi olmak, gerçekten de büyük bir lükstü ve onları şehirlerde görmek hayli zordu. Crossoverların özellikle kompakt sınıfta gittikçe popüler hale gelmesi, küçük sınıfı dahi etkiledi ve bugün Nissan Juke, Opel Mokka, Peugeot 2008, Renault Captur gibi otomobillerin doğuşuna sebep oldu. Uzakdoğulu üretici Mazda da bu duruma daha fazla kayıtsız kalamadı ve CX-5’e bir kardeş getirdi.

 

Tıpkı Mazda3, Mazda6 ve Mazda CX-5 gibi CX-3 de, markanın yeni KODO tasarım felsefesini benimsiyor. Oldukça dinamik bir görünüme sahip olan CX-3’ün boyu 4275 mm, genişliği 1765 mm ve yüksekliği 1535 mm olarak veriliyor. Aks mesafesi 2570 mm olan otomobilin bagaj hacmiyse 350 litre. Yani sayısal değerlerine de bakıldığında B segmentinde bir crossover olduğunu belli ediyor.

 

CX-3’ün iç mekanına geçildiğinde ilk dikkat çeken, yalın tasarımlı kokpit oluyor. Malzeme kalitesi özellikle sınıfı göz önünde bulundurulduğunda gerçekten yüksek olan CX-3’te donanıma göre deri-alcantara karışımı koltuklar da alınabiliyor. Koltuk minderlerinin biraz yumuşak olduğunu ve uzun yolculuklarda yorucu olabileceğini de not edelim. Havalandırma kumandalarının kullanımı oldukça basitken, multi medya sisteminin kullanımı için kısa bir alışma süresi gerekiyor. Burada dokunmatik bir sistem yerine dairesel bir kumanda tercih edilmiş. CX-3’ün ön bölümündeki yaşam alanı yeterliyken, arka bölümdeki alan kısıtlı ve uzun boylular için diz ve baş mesafesi sıkıntılı olabilir. Yüksek şaft tüneli de ortada oturan yolcular için sıkıntı verici. Ayrıca dar arka kapı alanı sebebiyle de iniş ve binişler oldukça zahmetli.

 

Sürüşten Notlar

Mazda CX-3’ün Türkiye için asıl önemi, aslında motorunda gizli; yeni nesil Mazdalar arasında ilk kez küçük hacimli dizel motorla gelen otomobil CX-3 oldu. 1499 cc hacmindeki SKYACTIV-D motor, turbo beslemeli ve 14.8/1 gibi yüksek bir sıkıştırma oranına sahip. 4000 d/d’de 105 HP güç üreten motor, 1600 d/d ile 2500 d/d arasındaysa 270 Nm tork üretiyor. Bu motora, isteğe bağlı olarak 6 ileri vitesli manuel şanzıman ve önden çekiş ya da 6 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş kombinasyonu eşlik ediyor. Biz, Yeşilköy’den Yunanistan’a kadar olan yolculuğumuz süresince otomatik şanzımanlı, dört tekerlekten çekişe sahip CX-3’ü kullandık. Otomobilde ilk dikkat çeken unsur, motorun sessiz yapısı oldu. Alt devirlerde ve ara hızlanmalarda gerek çekiş sisteminin, gerekse şanzımanın etkisiyle isteksiz davranan motor, 2000 d/d-2500 d/d aralığında kendine geliyor ve makul bir performans gösteriyor. Otomatik şanzımanın vites geçişleri oldukça sarsıntısızken, manuel modunda bir miktar gecikme yaşanıyor. Biz, 220 km’lik rotada ortalama 7,8 litre/100 km’lik bir yakıt tüketim seviyesi elde ettik. Burada özellikle dört tekerlekten çekiş sisteminin tüketimi yükselttiğini söylemeliyiz.

 

Süspansiyon sistemi orta-sert kıvamında ayarlanan CX-3’ün yüksek kaliteli asfalt yollarda sunduğu konfor seviyesi yüksek. Rüzgar, motor ve lastik yuvarlanma seslerinin başarıyla izole edildiği CX-3’ün konfor seviyesi bozuk satıhlı yollarda düşüyor. Özellikle arka süspansiyon sistemi için seçilen torsiyon çubuklu sistemin de etkisiyle, bozuk yollarda ve dar virajlarda sert tepkiler vererek arka bölümün izine sadık kalmasını engellese de çekiş sistemi ve sürüş destek sistemleri, limitli bir kaymaya izin veriyor. Sistemin sessiz çalışmasıysa sürüş kalitesi için önemli bir artı. Direkt çalışan direksiyon sisteminin geri bildirim seviyesi birçok rakibinden daha iyi ve keyif verici nitelikte. Otomobilin arazi kabiliyeti içinse fazla bir şey söylemek zor; sonuçta bu bir crossover ve yaşam alanı daha çok şehir içi olacaktır.

 

 

Yeni Mazda CX-3’te birçok güvenlik donanımına yer veriliyor. ESP, Şehir İçi Acil Fren Sistemi, Yokuş Kalkış Desteği, Şerit Takip Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi gibi sistemlere yer verilen otomobil, dört farklı donanım seçeneğiyle satışa çıkıyor. Manuel şanzımanda başlangıç fiyatı 75.800 TL olarak açıklanırken, otomatik şanzımanda fiyat 83.500 TL olarak belirlenmiş ki bu fiyatlar gerçekten yüksek. İlerleyen dönemde daha düşük donanımla ve benzinli motorlarla sunulması halinde CX-3’ün fiyatı daha ulaşılabilir seviyeye gelecektir.

HENÜZ YORUM YOK