Immobilizer, 1999 ve üzeri olan otomobillerde bulunan hırsızlık önleme sistemidir. Otomobili çalıştırmaya yarayan anahtarın üzerindeki mekanik şifrenin yanı sıra anahtar içerisinde bulunan bir çip vasıtasıyla kilit açılır ve aracın çalışmasına izin verilir. Çip içerisinde bulunan kod yalnızca o arabayı çalıştırabilir. Bu sebeple Immobilizer bulunan araçlar düz kontak ile çalıştırılamamaktadır. Düz kontak yapıldığı takdirde araç marş basacaktır. Ancak ateşleme yapmayacak ve bu sayede motorunuz çalışmayacaktır. Ancak zaman zaman Immobilizer arızası ile de karşılaşabilmeniz mümkün. Bu durumda aracınız kendi anahtarıyla dahi çalışmaz. Bu yazımızda sizlere “Immobiliser aızası nedir, nasıl çözülür?” sorularının cevabını vereceğiz.
Immobilizer Arızası Nasıl Anlaşılır?
Araçların gösterge panelinde Immobilizer ışığı bulunmaktadır. Bu ışık, kimi araçta anahtar işaretiyle gösterilirken kimisinde de direkt olarak Immobilizer yazısı şeklinde gösterilebilir. Normal şartlarda aracınızın kontağını çevirdiğinizde Immobilizer ışığı yanar ve kısa bir süre sonra söner. Bu durum, aracın olağan çalışma sürecinin bir parçasıdır. Peki, Immobilizer arızası nasıl anlaşılır? Kontağı çevirdiğinizde anahtar işareti hiç yanmıyor veya devamlı yanıyorsa sistemde sıkıntı olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda aracınız marş basacaktır ancak ateşleme olmayacağı için çalışmayacaktır. Bu arızanın çözümü çoğu zaman can sıkıcı olmaktadır. Arıza çözülemediği zaman genelde Immobilizer iptali yöntemine başvurulur. İptal etme işlemi beyinden gerçekleştirilir. Ancak araç hırsızlığa karşı güvensiz olur yani iptal durumunda aracınız düz kontakla çalışabilir.
Immobilizer Tamiri
Arızanın tam olarak nereden kaynaklandığı anlaşılmadığı zaman, deneme yanılma usulüyle değişen her bir parça, fazladan para ödemeniz anlamına geliyor. Çünkü aracın motor beyninden kaynaklı bir sorun var ise diğer parçaların değişimi fayda etmez. Direkt olarak da kimse motor beyni arızalı diyemez. Immobilizer sorunu nasıl çözülür diye araştırıp bir türlü çözüm bulamayanlara önerimiz;
Kronikleşen ve ustalara gidip gelmekten sıkılıp sürücüler, arabaya takım set alıp bu durumdan kendisini kurtarabilir.
- İmmobilizer beyni
- Kontak Anteni
- Anahtar
- Sigorta kutusu (Bazı arabalarda)
Yukarıda maddeler halinde sıralanan parçaları Ankara İstanbul gibi çıkma malzemelerin bol olduğu sanayi sitelerinden araştırıp bulabilirsiniz. Bu tür işlemlere eliniz yatkınsa kendiniz de yapabilirsiniz.