Araba hırsızlığı olayları günümüze oranla geçmişte çok daha yaygındı. Yetersiz güvenlik sistemleri, hırsızların işini kolaylaştırıyor ve istenmeyen durumlar meydana getiriyordu. Immobilizer teknolojisi bu sorunu kökünden çözdü ve üst düzey bir güvenlik sistemi sağladı. Güvenlik sorununa böylesine etkili bir çözüm getiren Immobilizer nedir yakından tanıyalım.
Immobilizer Nedir?
Bir aracın sadece tek bir anahtarla yönetilmesini sağlayan Immobilizer teknolojisi, hırsızlık olaylarının büyük ölçüde önüne geçiyor. Motor kontrol ünitesine yerleştirilen çipler sayesinde sistemin çözülmesini ve çabuk kırılmasını engelliyor.
Bazı şirketlerde bu sistem farklı şekillerde programlanmıştır. Örneğin eşleşmesi gereken şifre, klavyeye yerleştiriliyor ve girilen şifre sayesinde eşleşme sağlanıyor. Bu sayede aracın çalışmasına izin veriyor. Peki, bu tür bir yöntemde manuel olarak eşleşme sağlandığı için bir güvenlik zafiyeti var mıdır? O nokta tartışmaya açık.
Bir diğer yöntem ise Immobilizer sisteminin gaz ayarını stabilize etmesi ve sonrasında kesmesini sağlayarak kullanılmıştır.
Immobilizer Ne İşe Yarar?
Immobilizer sistemi, hırsızların genellikle başvurduğu düz kontak yöntemini büyük ölçüde etkisiz hale getiren bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Immobilizer nasıl çalışır sorusu şu şekilde basitçe yanıtlanabilir. Sistem, transponder çipi içeren ve özel olarak kodlanmış anahtarın şifreyi saklaması, elektronik kontrol ünitesini ve ateşleme sistemini aktif etmemesiyle bir güvenlik önlemi sağlıyor. Sürücü şifre saklı anahtarı araca taktığında ise şifre motor kontrol ünitesine iletiliyor. Böylece motor kontrol ünitesinde, Immobilizatördeki kod ile anahtardaki kod eşleşmesi ile aracın çalışması sağlanıyor.