İş bulmanın kolay olduğu meslekler hangileri? Hangi alanda kariyer yapmalısınız? Çocuğunuzu hangi alana yönlendirirseniz işsiz kalmaz. İşsiz kalmayan meslekler hangileri? Kimler daha kolay iş bulabiliyor?
Otomotiv sektöründe iş ilanları ve iş alanları neler?
İşsiz Kalınmayan Bir Meslek Var mı?
Bu sorular, henüz öğrenci olan ve kariyer için kafası karışık olan gençlerin, çocuğuna sürekli zaman ve para yatırımı yapmadan önce araştırma yapmak isteyen anne ve babaların, ilk defa meslek seçecek olanların bir de ikinci bir kariyer yapsam mı diye düşünenlerin aklında…Peki, gerçekten işsiz kalınmayan bir meslek var mı? Belki de yanlış soruları soruyoruz? Konuya biraz otomotiv sektörünün penceresinden biraz da bam başka bir açıdan baktık. Mutlaka okuyun…
Kolay iş bulmak, işsiz kalmamak, iyi para kazanmak gibi kavramların yanıtları sandığımız gibi sihirli bir formülde gizli değil. Ya da yıllardır pek çoğumuzun sandığı gibi bir bölüm seçip, onu bitirmekle de ilgili değil. Üniversite mezunu olmakla doğru orantılı da değil. Bakış açımızı biraz değiştirelim mi?
İş bulmak, kavramıyla başlayalım. Belirli bir iş karşılığında bir ücret almak üzere çalışmak. Aslında ne kadar da makul bir istek. Ama dünyada 7 milyardan fazla insan yaşarken, güçlü şirket ve hükümetler de dünyanın en az kalabalık yerlerinde yoğunlaşırken maalesef kişi başına bir adet mükemmel iş düşmüyor. Peki, mükemmel iş nedir?
Yaptığınız işi sevdiğiniz, severek yaptığınız bu işle hayata değer kattığınızı hissettiğiniz, çalışma saatlerini hayatınızdan çalınan anlar olarak görmediğiniz, üstüne para kazandığınız, sigorta, sağlık güvencesi, yemek, yol masrafı gibi konularda sizi destekleyen ve biraz da prestij ihtiyacınıza cevap veren işe ideal iş, demek mümkün.
Elbette tüm bu maddelere eklenecek bir beklenti var ki o da eve yakın bir iş bulabilmek. Özellikle şehir hayatında işten eve evden işe giderken yolda saatler harcıyoruz. Tam da bu noktada evine en yakın işi arayanlar İşin Olsun uygulamasını kullanabilir. İşin Olsun özellikle mavi yaka için Kariyer.net tarafından geliştirilmiş bir iş arama ve eleman bulma uygulaması. Çok kısa sürede 2 milyonu aşkın kişi tarafından indirilen İşin Olsun, bugün yüzbinlerce kişiyi evine en yakın işle ve iş yerine en yakın konumda bulunan elemanla buluşturuyor. Konumuna yakın iş arama özelliği sayesinde İşin Olsun’daki iş ilanları her gün binlerce kişi tarafından inceleniyor ve iş başvurusu yapılıyor.
Otomotiv sektöründe iş var mı?
Otomotive endüstrisi, kur değişimlerinden, enflasyondan fazlasıyla etkilenir. Ancak her şeye rağmen sıfır araç satışı, ikinci el araç satışı, bunların sigortaları, tamir, bakım, oranım, dekorasyon, modifiye talepleri, yedek parça ihtiyacı, araç kiralama sektörü ile üretim ayağı sürekli canlıdır. Araçları üretecek mühendisler, üretime destek verecek teknisyenler sektör için çok kıymetlidir. Yedek parça satmak, sıfır araç satmak, ikinci el araç satmak, rent a car hizmeti veya araç bakım hizmeti satmak gibi çok geniş bir satış ayağı da var. Hepsine ek olarak bir motorlu aracın tamiri, bakımı yani ustalığı; çok değerlidir. Ustalığını geliştiren eller, her yerde her koşulda ekmek yer.
Bilginin En Değerli Olduğu Sektörlerden Biri
Otomotiv sektöründe kullanıcı deneyimli çok değerlidir. Bilgisini teknik donanımla ve akıcı bir anlatımla birleştirebilen yazarlar, bloggerlar, video içerik geliştiriciler de zamanla kendilerine çok değerli bir alan yaratabilirler. Geçtiğimiz günlerde video içerik üreterek hayatını kazanan Alişan Fidan ile bir röportaj yapmıştık. Siz de araç bakımı, parça değişimi, yeni ya da ikinci ele düşmüş araçların testleri, motosiklet aksesuarları ya da oto aksesuarları testleri gibi içerikler üretebilirsiniz.
İkinci kariyer İçin de Mükemmel!
Elektrik mühendisi olarak neden elektrikli araçlar üzerinde uzmanlaşarak ikinci bir kariyer yapmayasınız. Ne de olsa Dünya, buraya doğru gidiyor. Bir halkla ilişkiler uzmanı olarak neden ikinci kariyerinizi otomotiv sektöründe kullanıcı deneyimleri üzerine yapmayasınız. Belki de bir otomobil fotoğrafçısı olarak öne çıkan bir isim olabilirsiniz. İç mimarlık kariyerinizi klasik otomobillerin iç mekan modifiyesi alanında değerlendirmeniz de şahane olabilir.
Otomotiv Sektöründe İş İlanları
Otomotiv alanına iş ilanları, belirli bir yoğunlukla izlenebiliyor. Ancak sektör, araç kiralamadan, satışa, üretimden, teknik desteğe kadar çok geniş bir alana yayıldığı için ilan yoğunluğuna dair çok net veri edinmek güç. Genel olarak otomotiv sektörü için “en çok personele ihtiyaç duyan sektörler” arasındadır yorumu yapılabilir. Ayrıca Türkiye’de çok güçlü, kurumsal organizasyonunu tamamlamış otomotiv şirketleri var. Sizin için kurum kültürü önemliyse yine en prestijli çalışma alanlarını bu şirketlerle sağlayabilirsiniz.
Otomotiv sektöründeki kariyer fırsatları için buraya tıklayın!
Otomotiv Sektöründe Hangi İş Alanları Var?
Otomobil satış personeli, oto servis personeli, dizel motor teknisyeni, makine mühendisi gibi arayışlar yoğun. Zamanla online mecralara hakim kişiler, sosyal medya uzmanları, e-ticaret uzmanları ve pazarlama uzmanları da bu alanda sıklıkla aranır olacaktır. Peki, bu alanda hangi meslekler kolay iş bulabiliyor?
Donanımlı elemanın az olduğu rekabetin de az olduğu konu teknik alanlar. Ne kadar teknik bilginiz varsa bu alanda o kadar kolay iş sahibi olabilirsiniz. Örneğin, oto boya ustaları, oto bakım ustaları, motor ustaları gibi teknik işleri bilen kişiler için “otomotiv sektörünün cerrahları” yorumunu yapabiliriz. Bizce, gençler için bu alanlarda uzmanlaşmak, işsiz kalmayacakları ve hem kendi işlerini kurma hem de çok kurumsal şirketlerde çalışma avantajına sahip olacakları bir gelecek yaratabilir.
Hangi Okulu Bitiren Aç Kalmaz?
Otomotiv sektöründe, makine mühendisliği, otomotiv mühendisliği ve bunların altındaki tekniker/ teknisyen alanları diğer pek çok bölüme göre her zaman kolay iş bulacaktır. Sektörün ihtiyaç duyduğu ara teknik eleman olmak, iş bulma konusunda size kolaylık sunabilir. Elbette, bu bölümleri her bitiren mükemmel işe kavuşur yorumu çok yanlış. Kişinin çalışma isteği, yetenekleri, vizyonu onu, başarıya taşıyacaktır.
Otomotiv Sektörü Sadece Erkeklere Göre Değil!
Yaygın bir kaç klişe var: “Arabalardan erkekler anlar”/ “araba işi erkek işidir”/ “oto tamirciliğini eğitimsiz kişiler yapar” Bu klişeleri tamamen unutun! Kadınlar, otomotiv sektöründe çok başarılı işler yapıyorlar. Pek çok kadın motor sporları yarışçısı ve teknik uzman var. Ayrıca okumayan çocuğun oto tamircisi olduğu günler de çok geride kaldı. Artık büyük şehirlerde bir oto tamir atölyesine girdiğinizde burada çalışan çok eğitimli gençlerle karşılaşıyorsunuz. Bu işi, detaylıcı öğrenip, online mecraların da katkısıyla yeteneklerini pazarlayarak hayatını kazanan vizyoner gençler giderek artıyor.
Kadın oto tamirciler demişken, 2018’de vizyona giren Taxi 5’te Peugeot 407 modelini modifiye eden Sabrina Quazzoni’yi anmadan edemeyeceğiz.