Türkiye’deki şarj istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Resmi Gazete de geçtiğimiz günlerde elektrikli araçları ilgilendiren bir açıklama yayımladı. Bu açıklamada elektrikli araç şarj istasyonlarının hangi özelliklere sahip olması gereken özellikler de yer aldı.
Halihazırda Türkiye elektrik enerjisiyle çalışan otomobillere alışma sürecinde olan bir ülke. Birçok otomobil üreticisi elektrikli modellerini Türkiye pazarına getirmeye başladı bile. Yakın zamanda çıkacak olan yerli otomobil TOGG ile birlikte de bu alışma sürecinin hızlanması bekleniyor. Ancak bu hızla gelen elektrikli araçlar için gerekli şarj altyapısı mevcut değil. Resmi Gazetede bu hafta yayımlanan yazıda elektrikli araç şarj istasyonlarını ilgilendiren bir şartname yer aldı. Bu şartnamede Türkiye’deki şarj istasyonları hangi özelliklere sahip olmalı, bu konuda girişim yapacaklar nelere dikkat etmeli sorularının cevabı yer alıyordu.
Türkiye’deki Şarj İstasyonları Üst Düzey Güvenlik Özelliklerine Sahip Olmalılar
Resmi Gazetedeki şartnamede en çok güvenlik önlemleri üzerinde durulmuş. Öyle ki şarj istasyonlarının hem tasarım aşamalarında hem de mevcut konumlarında kullanılan kabloların TSE standartlarına uygun olması gerekiyor. Ayrıca elektrikli araç şarj istasyonlarında yalıtım malzemelerinin de TSE onayını almış olması gerekiyor. Bununla beraber alçak ve yüksek gerilim ile elektrik kaçakları da göz önünde bulundurulacak. Ek olarak yıldırım tehlikesi olan yerlerde topraklama seviyesi de şarj istasyonları için belirleyici olacak.
Her Yere Rastgele Şarj İstasyonu Açılmayacak
Resmi açıklamaya göre Türkiye’de her yere rastgele şarj istasyonu açılmayacak. Mekansal Planlar Konum Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ve Karayolları Yönetmeliğinin belirlediği noktalar şarj istasyonlarının hizmet noktaları olacaklar. Ayrıca şarj istasyonlarında engelli kişiler için de uygun şartların sağlanıyor olması gerekiyor. Son olarak, Türkiye’deki şarj istasyonlarına yönelik şartlara buradaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.