Günümüzde birçok otomobil sahibinin sorunu olan özellikle de park ederken yaşanan jantlardaki derin çiziklerin, sürtmelerin ve ufak vurukların, boyanması dışında pek bir çözümü yoktur. Bu Yazımızda sizlere araba jant boyama işleminin nasıl gerçekleştirildiğini anlatacağız.
Jantlar Neden Tekrar Boyanır?
Otomobillerin aksesuar anlamındaki en önemli parçalarından biri janttır. Jantlar otomobili güzel gösterir. Jantlar boyalı olarak satılır. Ancak özellikle de kalabalık ve park yeri sorunu olan şehirlerde otomobiller park edilirken kaldırıma sürtebilir. Aynı zamanda otomobiller yolda giderken taş çarpabilir. Bu durumda jantların eski görünümüne kavuşması için boyanması gerekir. Renk değişikliği yapmak için de jant boyama işlemi gerçekleştirilebilir.
Jant Boyama Metotları
Aracınızdan Sıkıldıysanız Plasti Dip Spray ile Jant Boyama
Bu işlem genelde yalnızca renk değiştirmek isteyen araç sahiplerinin tercih ettiği bir yöntemdir. Aslında boyama işlemi değil de kaplama işlemidir. Spray şeklinde uygulanır. İstenildiği takdirde sökülüp atılabilir.
Jant Boyası ile Boyama İşlemi
Bu metot en geçerli jant boyama metodu olarak görülür. Aşamalardan oluşur maddeler halinde aşamalarda bahsedelim:
- Jantlar Sökülür.
- Kumlamaya yollanır.
- Kumlamada boyasız hale getirilen jantların gerekli kısımlarına macun çekilir.
- Macunlar zımparalanır.
- Astar atılır.
- Astar zımparalanır.
- Son kontrol yapılır. Gerekli yerlere ince yoklama macunu çekilir.
- Boya atılır.
- Vernik atılır.
Bu yöntem çok fazla sabır ister ve diğer yöntemlere göre daha maliyetlidir. Birçok kişi jantlarını boyamak istediğinde zımpara yapıp direkt olarak boyamaktadır. Bu şekilde boyanan jantlarda ezikler ve deri çizikler kaybolmayacaktır. İlk boyandığında göze hoş gelse de zamanla üzerindeki boya atacaktır ve kötü bir görünüme sahip olacaktır. Jantlarınızı sağlıklı bir şekilde boyatmak için sökmeniz gerekmektedir. Sökülen jantların üzerindeki tüm boyanın kalkması için kumlama işlemi gerekir. Kumlama sonrası jantlardaki ezikler çizikler çok daha belirgin bir hale gelir. Bu bozuk yerlere macun çekilir. Zımparalanarak pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Boyanın temelinin sağlam olması için jantlar astarlanır. Astar kuruduğunda dış kısmı pürüzlü olur. Astar zımparalanır. Gözden kaçmış olan bazı yerler yoklama macunu ile doldurulur. Jant boyanır. Sonra vernik atılır. Son olarak aracınıza montajı yapılır.