Motosiklet Türleri
Bazıları otomobil değil de motosiklet sever. Ya da her ikisini. Peki kaç motosiklet türü bulunuyor ? Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.
1.Touring – Uzun Yol, Tur Motosikleti
Touring motosiklet türü uzun asfalt yolculuklarını rahat ve kolayca kat edebilmeniz için yapılmıştır. Motosiklet yere yakındır. Bu yüzden de bozuk yollar için pek uygun değildir. Ağır bir motosiklet olup eşya taşımak için idealdir. Bu motor türünün motorunda ivmelenme ön planda tork eğrisi ise ikinci planda kalmaktadır. Ancak fazla yer kapladığı için şehir içi kullanımında problem yaşama ihtimaliniz bulunuyor. Bu sebeple de olası bir arıza durumunda masrafı çok olabilmektedir. Touring motorlarda sürüşün rahat olması için birçok teknoloji kullanılmıştır. Büyük rüzgar kesici ön cam ve radyo yada GPS yön bulma sistemleri de motorda bulunan özellikler arasındadır. Bu türe en güzel örnekler ise aşağıdaki gibidir:
- Honda Gold Wing
- Honda Pan European
- BMW R 1200 RT
- BMW K 1600 GTL
2.Enduro – Arazi ve Asfalt Motosikleti
Bu tip motosikletler başta asfalt olma üzere gerektiğinde ise asfaltın ve yolun hiç olmadığı ortamlarda kullanılmak üzere yapılmıştır. Kelime anlamı olarak dayanıklılığı ifade etmektedir. Bu klasmanın bir çok alt klasmanı var, ancak temel olarak bu klasman oturuşu en rahat yol ve görüşü en açık olan sınıftır. Yerden yüksektir. Motoru ise genel olarak tork ağırlıklıdır. Yüksek çekiş gücü ve kabul edilebilir ivmelenme de bu motor türünün sundukları arasındadır. Bu sınıfa en iyi örnekler ise aşağıdaki gibidir:
- KTM Adventure 1190
- Yamaha Super Tenere
- BMW R1200GS
3.Cruiser – Amerikan Uzun Yol Motosikleti
Cruiser motosiklet türü Amerika’da ortaya çıkarak oradan tüm dünyaya yayılmıştır. Bu tip motorlar genel olarak yüksek yakıt tüketimi ile bilinirler. Marka ve modele göre tork ve beygir gücü eğrileri değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sınıfa en iyi örnekler ise aşağıdaki gibidir:
- Indian
- Harley Davidson
4.Racing – Yarış Motosikleti
Asıl amacı pist ve hız yarışları olan Racing motosiklet türünün daha sonrasında ehlileştirilmiş versiyonları müşterilere sunulmuştur. Oturuş pozisyonu olarak en rahatsız olan motor türüdür denilebilir. Racing motosikletlerin motoru genelde 4 silindirli olur. Aynı zamanda güç oranı çok yüksek tork oranı ise düşük su soğutmalı sistemler kullanırlar. Bu sınıfa en iyi örnekler ise aşağıdaki gibidir:
- Honda CBR1000
- Yamaha R1
- BMW S1000RR Ducati Panigale serisi
5.Street – Cadde Motosikleti
Adından da anlaşıldığı gibi bu motosikletler tamamen asfalt ve şehiriçi kullanımı için geliştirilen motosikletlerdir. Oturuş pozisyonu olarak yarış motoruna yakındır denilebilir. Ancak biraz daha diktir. Genel olarak tork ve beygir gücünün dengeli kombinasyonları ile üretilen motorlara sahiptirler. Street motosikletler daha kısa mesafede kullanılacağı için çıplak şase üzerinde olurlar ve rüzgar önleyici etkileri azdır. Bu sınıfa en iyi örnekler ise aşağıdaki gibidir:
- Ducati ve Monster
- Diavel serisi
6.Commuter – Ulaşım Motosikleti
Commuter motosikletlerin genel amacı Street motosikletlerde olduğu gibi şehir içinde kullanılmaktır. Bu motosikletler, yüksek manevra kabiliyetli, düşük hızlı, iki nokta arasında ki en kolay ulaşım yolu olarak kullanılmaktır. Boyutları ve silindir hacimleri oldukça küçüktür. Ancak yakıt tüketimleri de bu sebepten dolayı son derece uygundur diyebiliriz. Oturuşları Enduro motosiklet türü ile neredeyse aynıdır. Motorları ise genel olarak tek bazen de iki silindirli ve 250 cc altıdır. Bu sınıfa en iyi örnekler ise aşağıdaki gibidir:
- Honda CBF 150
- Yamaha YBR 125
Bunların yarı otomatik viteslilerine ise CUB denmektedir.
7.Scooter – Küçük Tekerlekli Ulaşım Motosikleti
Bu motosiklet türünün de genel amacı Street motosikletler gibi şehir içi kullanıma uygunluğudur. Şehir içinde yüksek manevra kabiliyetli, düşük hızlı, iki nokta arasında en kolay ulaşım yolunu elde edebilmek için geliştirilmişlerdir. Tahmin edilebileceği gibi kullanım mantığı Commuter motosikletler ile aynıdır. Scooterlarda vites kavramı yoktur. Sadece gaz ve fren bulundururlar. Yakıt tüketimi de aynı hacimde ki Commuter motorlardan daha fazladır. Genel olarak tek silindirlidirler. Aynı zamanda tekerlekleri de küçüktür. Ortasında bir depo olmadığı ve motoru arkada olduğu için hakimiyeti diğer motosikletlere göre biraz farklıdır denilebilir. Bu konuda sınıfının en iyisi ise şüphesiz Vespa’dır.
İkinci El Motosiklet İlanlarını Görmek İçin Tıklayın