Ana Sayfa Danışman Kapora Nedir? Ne Anlama Gelir?

Kapora Nedir? Ne Anlama Gelir?

0
10199

Kapora Nedir? Kapora vermek şart mıCayma parası nedir? Kapora nasıl geri alınır? Kapora vermek yasal mı?

2. el araç alırken kapora verme konusunun hukuksal boyutuna baktık…

Türk sosyal psikolojisi gerçekten çok enteresandır. İnsanların hiç tanımadıkları kişilere güvenmemesi ayıptır mesela. Düşünsenize, bir araba almak için hiç tanımadığınız biriyle yan yana geliyorsunuz. Size “arabanın hiç bir sorunu yok” diyor ve “kanıtla o zaman” yani “ekspertiz raporu alalım mı” demeye utanıyorsunuz. Benzer şekilde beğendiğiniz araba için yarın notere gideceksiniz. Ama “bugün kapora bırak” diyor satıcı ve o hiç tanımadığınız adama iki maaşınızı bırakıp, arkanızı dönüp gidiyorsunuz. “veremem, seni tanımıyorum, ya paramı alıp kaçarsan” diyemiyorsunuz. Peki, doğrusu ne?

İkinci El Araba Alırken Bunlara Dikkat Edin!

İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenleri defalarca kez listeledik. Ama bu konuda gerçekten söylenecek çok ley var. Şimdi size, minik ve çok basit bir liste yapalım. Sonra da kapora nedir, nereden çıkmış, yasal yükümlülüğü nedir, bir bakalım.

  1. Beğendiğiniz ikinci el arabayı ilan detayında çok dikkatli inceleyin. Satıcıdan aracı size canlı olarak göstermesini isteyin. arabam.com’un bi’ Görelim özelliği, bu konuda epeyce işinize yarayabilir. Çok kullanışlı bir uygulama olan bi’ Görelim ile satıcı kişi, sizin telefon numaranızı görmeden, siz, aracı canlı canlı inceleyebilirsiniz.
  2. Aracı inceleyip almak istediğinize karar verdikten sonra aracı görmeye, test sürüşü yapmaya gidin. Aracı kullanmayı talep edin.
  3. Kullandınız, içinize sindi; şimdi sırada ekspertiz raporu isteyin. Bu kısmı asla atlamayın. Eş dosttan ikinci el araba alırken de ekspertiz raporu isteyin. Karşınızdaki kişi, çok iyi niyetli olsa bile, aracı hakkında onun da bilmediği kusurlar olabilir. Ekspertiz raporu istemeye utanmayın.
  4. Ekspertiz raporu de geldi, aracı alacaksınız; mümkünse o gün notere gidip alcağı vereceği bitirin. Bu işe daha sonraya kalacaksa kapora vermemeye çalışın. İlle de isteniyorsa; sizi zarara sokmayacak bir rakam verin ve bunu verdiğinize dair bir yazılı metin hazırlayın. Satıcının resmi adres kimlik bilgilerine sahip olun.

İkinci El Araba Alırken Kapara Vermek Şart mı?

İkinci el araba alırken neredeyse gelenekselleşmiş bir uygulama vardır: kapara vermek. “kapora adettendir” denir hatta. Oysa kesinlikle böyle bir zorunluluk yok. Yasal olarak kimsenin sizden ön ödeme isteme hakkı da yok, sizin verme zorunluluğunuz da yok. Eğer mutlaka kapora almak isteniyorsa, bunun alındığına dair yazılı bir sözleşme düzenlenmeli ve tarafların imzası alınmalıdır ki, alıcı vazgeçerse veya satıcı vaz geçerse ön ödeme iadesi için elde delil olsun.

Kapora İstemek Yasal mı? Kapora Vermek Zorunda mıyım?

Bu konuda kanunla “kapora istemek yasak” gibi bir ibare yok. Birinin sizden bir mal veya hizmet için ön ödeme istemesi yasak değildir ya da buna dair bir yaptırım yoktur. Ancak böyle bir zorunluluk da yok. Yani kapora vermek zorunda değilsiniz.

Kapora Nedir? Kapora Ne Demek ve Kapora Nasıl Yazılır?

Kapora ne demek ya da “kapora” mı “kopara” mı? Kopora, kapora, depozito gibi farklı adları olan bu ödeme şekline özetle ön ödeme diyebiliriz. Bir malı almaya karar verdiğinizi, alıcıya onu başkasına vermemesi konusunda teminat sunduğunuz ödemeye kapora deniyor. Bu sözcük, İtalyanca’dan geliyor ve Türkçesi “güvenmelik” şeklinde çevriliyor Türk Dil Kurumu kayıtlarında. Peki, tam olarak kapora ne demek?

Kapora Nedir?

Kapora Nedir? Bir malı almak ya da kiralamak üzere istenen paranın tamamını vermeden önce, satıcıya sunulan ön ödeme ile bir teminat verilir. İşte bu teminat rakamına kapora ya da depozito diyoruz. Depozito, malın kullanımı bittiğinde aynı şekilde teslim edilmesi halinde satıcı tarafından iade edilebilirken kapora, malın tam ederinden düşülüyor. İkinci el araba ya da ev alırken kapora vermek, kiralamalarda da depozito vermek daha yaygındır.

Kapora Nasıl Geri Alınır?

Bağlanma parası olarak da bilinen bu ön ödemede resmi bir belge elinizde yoksa geri almanız gerçekten çok zor. Kanunda da açıkça ifade edildiği üzere bağlanma parası, sözleşmenin kurulduğu esnada ya da sözleşme kurulduktan sonra taraflardan birinin diğerine sözleşmenin kurulduğuna kanıt olması için verdiği bir miktar paradır. Eğer resmi bir sözleşme ile kapora alındığı belirtilmediyse alıcının vazgeçmesi ya da benzer bir durumda kaporasını geri isteme hakkı olsa da alamaması muhtemeldir.

Cayma Parası ve Kapora Aynı şey mi?

Cayma parası ile kapora farklı şeylerdir. Cayma parası, adı üstünde verilen karardan caymanıza karşılık satıcıya verdiğiniz rakamdır. Eğer cayma parası verip caydıysanız paranızı geri almayı talep edemezsiniz. Elbette bu, satıcının iyi niyetine kalmış. Eğer satıcı size bir öne sözleşme yaparsa ve adına kapora yerine cayma parası derse; bu ibareye dikkat etmenizi önerebiliriz.

Özetle; İkinci el araba alırken verilen kapora nedir, sorusunu sormalıyız. Kapora ne anlama geliyor ve cayma parası ile aynı şey mi? 2. el araç alım satımlarında verilen kapora yasal mı? Bu sorular, hemen her alıcının aklına gelse de çoğu, sorgulamadan kapora veriyor. Bazen kapora nedeniyle önemli kayıplar yaşanıyor. Kapora vermek, aslında hiç de adetten değil.

HENÜZ YORUM YOK