Karsan hidrojenli otobüs e-Ata Hydrogen , Almanya Hannover’de gerçekleşen IAA Transportation Fuarı’nda sahneye çıktı. Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü olma unvanını taşıyan e-Ata Hydrogen, ilk olarak Avrupa ülkelerine pazarlanacak. Model, elektrikli e-ATA modelinin hidrojenli versiyonu olarak piyasada. Fakat modelin sahip olduğu 500 km’lik menzili dikkatleri üzerine çekiyor. Detayları siz değerli okuyucularımız için derledik.
e-Ata Hydrogen: Karsan Hidrojenli Otobüs 500 Km’den Fazla Menzile Sahip
Karsan hidrojenli otobüs, Almanya Hannover’de görücüye çıktı. Fakat bu otobüsün özellikleri nedir? Öncelikle otobüs alçak tabanlı bir yapıya sahip ve tam 12 metre uzunluğu mevcut. Ayrıca otobüs tamamen yüksek yolcu taşıma kapasitesine göre tasarlanmış. Diğer yandan ise aracın üzerinde 1.560 lt hacimli hafif kompozit hidrojen tankı bulunmakta. Bu tank sayesinde otobüs, araç doluyken ve bir hat güzergahındayken 500 km’den fazla bir menzile sahip olabiliyor. Bu da demek oluyor ki otobüs, kesinlikle sınıfının en iyi menziline sahip. Ayrıca modelin sahip olduğu hidrojen tankları, acil durumda gazın tahliye edilmesine olanak sağlayan valflere ve sistemi otomatik olarak kapatan yüksek hassasiyetli sensörlere sahip. Bu da güvenliğin kesinlikle unutulmadığının kanıtı. Modelin, kendi sınıfında lider olduğu tek alan menzili değil. Karsan hidrojenli otobüs, izin verilen maksimum ağırlık ve opsiyonlarına göre 95 yolcudan fazlasını rahatlıkla taşıyabilmekte. Bu da modelin aynı zamanda sınıfının en iyi yolcu taşıma kapasitesine sahip olduğunu söylüyor.
Diğer yandan modelde bir çok son teknoloji donanımlar mevcut. Öncelikle e-Ata Hydrogen’in çevresi sıfır emisyonlu bir iklimlendirme klimasına sahip. Bununla birlikte ise modelde, ayna kamera teknolojisi, ön çarpışma uyarı, şerit takip uyarı, kör nokta uyarı, hız sınırı göstergesi algılama gibi destek sistemleri ve daha bir çok teknolojik özellikte opsiyonlar içerisinde mevcut.
Tek Bir Dolum Bir Gün Yeterli
Yukarıda bahsettiğimiz gibi model bir çok yeni teknolojiye sahip ve bazı alanlarda sınıfının lideri. Fakat bunların dışında en önemli şeylerden birisi de modelin yakıt tüketim durumu. Öncelikle bu konuda rahat olmanızı söyleyebilirim. Çünkü gün içerisinde modele yakıt dolumu yapmanıza gerek yok. e-Ata Hydrogen Karsan hidrojenli otobüs, son teknoloji 70 kW’lık yakıt hücresine sahip. Ayrıca araçta yardımcı güç kaynağı olarak da 30 kWh kapasiteli LTO bataryası da mevcut. Diğer yandan ise model, yüksek performanslı ZF elektrik portal aks ile 250 kW güç ve 22.000 Nm tork üretebilmekte. Modelin dolum süresi ise ortalama 7 dakika olarak belirtildi. Bunlara ek olarak da, eğer modele akşamdan veya sabahtan bir kere hidrojen dolumu yaparsanız kesinlikle gün içerisinde başka bir doluma ihtiyaç kalmıyor. Açıkçası ben, bu modelin ulaşım sektöründe kesinlikle fark yaratabileceğini düşünüyorum. Peki sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde
Karsan CEO’su Okan Baş yeni modellerinin dünya lansmanıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Karsan olarak öncü rolümüzü bir kez daha gösterdik. Hidrojen yakıt teknolojisine adım atarak toplu ulaşımda yeni bir çağ başlatıyoruz. Son 5 yıl içinde 6 metre e-JEST, 8 metre elektrikli ve Otonom e-ATAK ve 10-12-18 metre e-ATA’dan sonra şimdi de hidrojenli 12 metre e-ATA aracımızı devreye aldık. Bu anlamda yine öncü davranıp ürün gamımızı genişlettik. Bu sayede sürdürülebilir ulaşım konusunda bir adım daha attık. “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” vizyonumuz ile geleceğin elektrikli hidrojen yakıt hücreli aracımızı geliştirip, dünyaya tanıttık. 400’den fazla elektrikli aracımızla başta Fransa, Romanya, Portekiz, Almanya olmak üzere Avrupa’nın dört bir yanında yollardayız. Ve önümüzdeki yakın gelecekte Karsan elektrikli araçlarımızla hem Avrupa hem de Kuzey Amerika pazarlarında daha da büyüyeceğiz ” dedi.
Ayrıca Okan Baş, “Hidrojen yakıt hücreli araçlar toplu ulaşımda henüz çok yeni bir teknoloji. Avrupa’da şu anda şehir içi otobüs pazarının yüzde 2‘si hidrojen teknolojisine sahip. Fakat sürdürülebilir bir gelecek için batarya elektrikli araçlarda olduğu gibi, hidrojen yakıt hücreli elektrikli araçlar da toplu ulaşım pazarında önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek. 2030 yılına gelindiğinde hidrojenli araçların, pazarın %15’ine hakim olacağını ve yıllık 2 bin adedin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Karsan olarak biz de, bu pazara hızlı giriş yaparak şehir içi ulaşımdaki hidrojenli dönüşüme öncülük etmeyi hedefliyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.