Koenigsegg Otomobillerinin Tarihi

0
8054

Koenigsegg, Ängelholm, İsveç’te bulunan yüksek performanslı spor otomobil üreticisidir. Şirket 1994 yılında Christian von Koenigsegg tarafından “dünya standartlarında” bir spor otomobil üretmek amacıyla kurulmuştur. Yıllarca süren testler ve geliştirmelerin ardından 2002 yılında yolda kullanılması yasal olan ilk otomobili CC8S’yi piyasa sunmuştur. 2006 yılında ise motorunu kendi bünyesinde ürettiği CCX’in üretimine başlamıştır.

Koenigsegg spor otomobil serisini geliştirme, üretme ve satmanın yanı sıra, CCXR isimli modelinden itibaren “çevre dostu” araçları da geliştirme vizyonuna sahiptir. Koenigsegg ayrıca, elektrikli otomobillerin sistemlerini ve yeni nesil pistonlu motor teknolojilerini geliştirme programlarında da aktiftir. İsveçli şirket, taşeronlara güvenmek yerine araçlarında gerekli olan ana sistemlerin, alt sistemlerin ve bileşenlerinin büyük çoğunu kendi bünyesinde üretmektedir.

Koenigsegg Markası Nasıl Kuruldu?

Christian von Koenigsegg, gençliğinde Norveç yapımı bir animasyon filmi olan Pinchcliffe Grand Prix’i izledikten sonra kendi arabasını yapma fikrini elde etti. İş dünyasına ilk adımlarını İsveç’in Stockholm kentinde Alpraaz adlı bir ticaret şirketiyle 20’li yaşlarının başında attı. Gıda ihracatı yapan bu başarılı girişim, von Koenigsegg’e otomobil üretmek için gerekli finansmanı sağlamış oldu.

Koenigsegg’in üretim tesislerinden biri 2003 yılında alev aldıktan sonra şirket yeni fabrika binası olarak kullanılmak üzere kullanılmayan bir havaalanı aldı. Burada bulunan iki savaş uçağı hangarını fabrika ve ofise dönüştüren Koenigsegg, araç testlerini de burada bulunan pistte gerçekleştirmektedir.

Koeniggseg Modellerinin Tarihi

Koenigsegg CC prototipi ilk olarak 1996 yılında gösterildi, resmi tanıtımı 2000 yılında yapılan Paris Motor Show’da gerçekleştirildi. Aracı satın alan ilk müşteri 2002 yılında teslim aldı ve bu yıl içinde dört otomobil daha üretildi.

2004 yılında CC8S‘in yüksek performanslı bir varyantı olan yeni CCR tanıtıldı. Bu araçtan yalnızca 14 adet üretildi. 2006 yılında ise bu araçların yolda kullanılabilmesi için gerekli olan düzenlemelere göre tasarlanmış CCX tanıtıldı.

2007’de Koenigsegg, CCX‘in biyoyakıt versiyonu olan CCXR‘nin tanıtımını yaptı. Otomobilde, aracın normal benzin veya etanol ile ve bu iki yakıt arasındaki herhangi bir karışımda çalışmasını sağlayan modifiye edilmiş bir motor, yakıt sistemi ve motor yönetim sistemi bulunuyordu.

2010 Cenevre Otomobil Fuarı’nda Agera adlı yeni bir modeli tanıttı. Bu model 5.0 litrelik turboşarjlı V8 bir motordan 960 HP güç üretebiliyordu. Bu motora firma tarafından geliştirilen 7 vitesli çift kavramalı şanzıman eşlik ediyordu. Agera’nın tasarımı firmanın önceki modellerine benzese de, daha geniş bir yapı ve aerodinamik özelliklerin yanında çok daha güncel bir iç mekan sunuyordu.

2015 ve Sonrası

2015 Cenevre Otomobil Fuarı’nda ise Koenigsegg, Regera adlı yeni bir model sundu. Regera, Koenigsegg Direct Drive (KDD) teknolojisini kullanan ilk modeldi. Bu teknoloji yardımıyla araç 48 km/s hızının altında arka tekerleklerdeki iki elektrik motoru ile hareket etmekteydi. Ayrıca bu hızın üstüne çıktığında elektrik motorları tork yönlendirmesini yapar ve tahrik şaftına bağlı üçüncü bir motor ile araç daha güçlü hale getirilir.

Koenigsegg Jesko ise 2018 yılında tanıtılmıştır.  Bu araç Agera’da kullanılan 5.0 litrelik V8 motoru kullanır. Standart benzin ile 1280 HP güç üretebilen Jesko, E85 biyoyakıt kullanıldığı takdirde 1603 HP güç ve 1500 Nm tork üretebilmekte. Bu muhteşem güç ünitesi, 9 ileri çok kavramalı bir şanzıman ile eşleştirilmiştir. Ayrıca daha fazla yere basma kuvveti sunan pist odaklı Absolut versiyonu da tanıtılmıştır.

Gemera modeli ise 2020 yılında çevrimiçi bir lansman ile tanıtıldı. 300 adet üretilecek olan bu otomobil, Koenigsegg firmasının ilk dört koltuklu aracı olacak. 2.0 litrelik üç silindirli ve çift turbolu motorun yanı sıra, her biri aynı anda 1,100 beygir güç sağlayan üç adet elektrik motor bulunuyor. Bu olağanüstü ünite, toplamda 1700 beygir güç ve 3500 Nm tork üretiyor. 0-100 km/sa hızlanmasını sadece 1.9 saniyede gerçekleştiren Gemera, saatte 400 kilometre hıza kadar çıkabiliyor.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here