Ticaret yapan kişilerin sıklıkla kullandığı bir terim olan konsinye nedir biliyor musunuz? Konsinye, bir satıcının mallarını sattığı diğer bir satıcıya, dağıtıcıya veya komisyoncuya malların değerini satıldıktan sonra verdiği satış işlemidir. Kısaca veresiye satış olarak da adlandırılabilir. Konsinye satış özellikle otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektörde yapılmaktadır. Konsinyeli satışın amacı satılacak ürünü dönemin piyasa fiyatlarına uygun olarak satabilmektir. Konsinyeli satışlarda malın sahibine konsinyatör, alıcıya ise konsinyi denmektedir.
Konsinye kavramını açıkladıktan sonra bir de karşımıza konsinye araç kavramı çıkıyor. Peki konsinye araç nedir? Gelin sizlere konsinye aracın ne olduğunu ve konsinye araç satışının önemli noktalarını anlatalım…
Konsinye Araç Nedir?
Konsinye yöntemi ile satışı yapılan araçlara konsinye araç denmektedir. Araç sahibi aracını satmak için bir aracıya emanet eder. Yani satış işlemini aracı kişi gerçekleştirir. Araç satın alındığında aracı vasıtasıyla araç sahibi ile iletişime geçilir. Ancak noterde araç sahibi ve alıcı ile işlemler yapılarak araç devredilir. Aracı ise satıştan komisyon alır. Konsinye araç satışını özetleyecek olursak, araç sahibi ile aracı satan kişinin farklı olduğu durumdur diyebiliriz.
Konsinye Araç Satışının Önemli Noktaları
Hem aracını satacak kişi hem de alıcı için oldukça avantajlı bir işlem olan konsinye satış işlemi gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
- Araçların marka, model ve özellikleri değerlendirilerek dönemin şartlarına uygun fiyat aralığında satılmalıdır. Bunun için de güvenilir kişi ve firmaları konsinye olarak tercih etmek gerekmektedir.
- Konsinye araç satış işlemi yapıldığında taraflar karşılıklı olarak bir anlaşma ya da sözleşme imzalamalıdır. Bunun sebebi ise her iki tarafın da haklarını korumaktır.
- Satılacak aracın doğru fiyatlandırılması ve satış için uygun olup olmadığının incelenmesi için aracı detaylı ekspertiz kontrolünden geçirmek gerekmektedir. Ekspertiz sayesinde araçta gözle görülemeyen hasarlar ortaya çıkmakta ve alıcılar için daha güvenilir bir satış olmaktadır.
- Son olarak konsinye araç satışı gerçekleştirildikten sonra aracın satıcı üzerinden işlemin satışını gerçekleştiren kişiye gönderileceği zaman sevk irsaliyesi üzerinde ‘konsinye olarak sevk edilmiştir’ yazısı bulunmalıdır.