Ana Sayfa Danışman Kw Değeriyle Beygir Hesaplama

Kw Değeriyle Beygir Hesaplama

0
7715

Araçlarda motor kapasitesini gösteren beygir, kw değerine bakarak bulunabilir mi? Hızlı bir hesapla elektrikli aracın kW değerine bakıp beygir gücünü tahmin eden kişilere mutlaka rastlamışsınızdır. kW beygir hesaplama yapabilmek ya da yakın tahminlere ulaşmak aslında pek de zor değil. kW denilen değer, elektrikli araçların güç birimini ifade ediyor. Bu değeri, içten yanmalı motorlardaki beygir gücüne çevirmek için kısa bir çarpma işlemi yeterli oluyor. Böyle bir işlemi siz de kolayca gerçekleştirebilmek istiyorsanız aşağıda verdiğimiz formülü kullanabilirsiniz.

kW-hp Hesaplama Formülü

Beygir kW hesaplama için öncelikle bu iki kavramı birkaç cümleyle açıklayalım. Beygir gücü olarak ifade edilen güç değeri, İngilizcedeki “horse power” tanımından dilimize geçtiği için hp şeklinde kısaltılıyor. Araçların 75 kg ağırlığındaki bir yükü, 1 saniyede 1 metre hareket ettirilebilmesi için gerekli olan güç miktarını ifade ediyor. Beygir gücünü kW cinsinden hesaplamak istediğimizde ise 1 beygir, 0,745 kW’a denk düşüyor. kW (kilovat) ise araçlarda kullanılan motor gücünü ifade eden bir birim. Bu güç, motorun birim zamanda üretebileceği enerji miktarını gösteriyor. Bir aracın KW değeri, motordan tekerleklere iletilen gücü belirtiyor ve genellikle aracın performansı hakkında kullanıcılara fikir veriyor. İşe kilovat cinsinden baktığımızda da 1 kW 1,341 hp değerine denk geliyor. Artık 1 kw kaç beygir bildiğinize göre bu hesaplamayı şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz: 

  • 70 kW kaç beygir diye merak ettiğinizi varsayalım. Aracın kaç beygire denk geldiğini bulabilmek için 70 ile 1.341 değerini çarpmanız yeterli.

70 x 1.341 = 93.87 hp

  • Aynı hesabı beygirden kW’a çevirme işlemi için de gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu sefer kW değerini 0.745 ile çarpmanız gerekir.

85 x 0.745 = 63.325 kW

Araçların kW değeri, genellikle aracın teknik özellikleri arasında belirtiliyor ve satın alma kararı verirken aracın gücünü değerlendirmede önemli bir kriter oluyor. Daha yüksek kW değerleri, aracın daha güçlü bir motora sahip olduğu anlamına geliyor. Ayrıca değerlendirilen modelin hızlanma performansı ve sürüş kabiliyeti üzerinde de olumlu bir etkiye sahip. Ancak gücün yanı sıra aracın ağırlığı, aerodinamik yapısı ve diğer faktörler de performansı etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. Bu nedenle değerlendirme yaparken tek bir kritere bağlı kalmamak önemli.

AC ve DC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Farkları Nelerdir?

HENÜZ YORUM YOK