Aracın sürüş performansını koruyabilmesi için lastik kontrollerinin ve değişimlerinin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Ancak lastik değişiminden sonra boşa çıkan lastikler tekrar kullanacaksa bu noktada lastik saklama koşullarını bilmek gerekiyor. Peki, siz kullanmadığınız lastikleri doğru koşullarda saklıyor musunuz? Bu sorunun cevabını öğrenmek çok kolay. Sizin için bir araya getirdiğimiz bilgilere göz atarak lastikleriniz için doğru saklama koşullarını yaratabilir ve bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz.
Araç Lastiklerini Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Oto lastikleri nasıl saklanır merak ediyorsanız şu durumlara dikkat etmelisiniz:
- Oto lastikleri saklamadan önce mutlaka temizlemelisiniz. Bu temizleme işlemi, lastiklerde kullanmaya uygun bir temizlik ürünü ve su ile yapılabilir.
- Yıkama sonrası korozyon oluşmaması için lastiklerde hiçbir ıslak bir nokta kalmayacak şekilde kurulamalısınız.
- Toz, çamur ve zift gibi unsurlardan arınan lastikleri, kapalı ve temiz bir ortamda saklamaya özen göstermelisiniz.
- Lastikler direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı.
- Ortamda, lastiklerin yapısını etkileyebilecek sıcak borular ve elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları bulunmamalı.
- Kauçuğa zarar verebilecek benzin, gres, yağ çözücü vb. maddeler ortamda bulunmamalı.
Kullanılmayan Lastikler Nerede Saklanmalı?
Eğer lastiklerinizi depolamak için harici bir alana sahipseniz bu alanın, direkt güneş ışığı almayan kuru ve kapalı bir yer olması gerekiyor. Garajlar ve boş depolar, bu iş için en ideal yerlerden. Ancak çoğu sürücü bu tür bir saklama alanına sahip olmadığı için farklı alternatifler mevcut. Lastik oteli olarak bilenen hizmet de bu alternatiflerden biri. Lastiklerinizi profesyonel olarak ideal koşullarda saklayan lastik otelleri, araç lastiği nasıl saklanır diyenlerin imdadına koşuyor. Eğer siz de uzmanlar tarafından önerilen saklama koşullarını sağlayamıyorsanız araç lastiklerinizi bu tür merkezlere emanet edebilirsiniz.
Lastik Açık Havada Saklanır mı?
Araba lastiği saklama koşulları denildiğinde verilen ilk tavsiye, lastiklerin kapalı alanda saklanması. Bunun temel sebebi ise açık havada uzun süre bekleyen lastiklerin üzerinde çatlaklar oluşması. Çünkü güneş ışığı ve yağmur gibi dış etkenler lastiklere zarar verir. Eğer oto lastiklerinin kısa süreliğine dışarıda durması gerekiyorsa bunun için mutlaka su geçirmez kılıfların veya koruyucu örtülerin kullanılması gerekir. Ayrıca depolama alanının direkt güneş ışığının vurduğu alanda olmaması önemli. Bunun yerine kuru ve serin alanları tercih etmelisiniz. Fakat yüksek sıcaklık kadar çok düşük sıcaklıkların da lastiklerinize zarar verebileceğini unutmamakta fayda var.
Jantlı Lastik Nasıl Saklanır?
Araç lastiği nasıl saklanır diye araştırdığınızda jantlı ve jantsız tekerlek ayrımı karşınıza çıkabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsurlar oldukça basit. Eğer jantlı lastik saklamak istiyorsanız bunu iki şekilde yapabilirsiniz.
- Üst üste koyarak
- Asarak
Jantlı lastiklerinizi kesinlikle dik konumda saklamamalısınız!
Jantsız Lastik Nasıl Saklanır?
Jantsız lastiklerinizi ister dikey isterseniz de yatay konumda saklayabilirsiniz. Araba lastiği saklama koşulları anlatılırken lastiklerin altına köpük, tahta veya bir plaka konması tavsiye edilir. Bu tavsiye hem jantlı hem de jantsız tekerlekler için geçerlidir. Bu sayede lastiğin zemin ile direkt teması kesilmiş olur. Böylece zemine herhangi bir sıvı aktığında ya da istenmeyen kazalar yaşandığında tekerlekleriniz temastan korunur.