Kontrol başlatmak söz konusu olduğunda, yapabileceğiniz tek şey hızlandırmaktır. Bazen yol koşulları sizden daha hızlı sürmenizi isteyebilir. Aynı şekilde aracın size söylediklerini de dinleyip aynı şekilde cevap vermeniz gerekiyor. Bu gibi durumlarda normal kalkış veya kalkış kontrolü için zamanı ayarlamanız ve hakim olmanız gerekiyor. Peki kalkış kontrol sistemi (Launch Control) nedir?
Kalkış Kontrol Sistemi (Launch Control) Nedir?
Ani kalkış dediğimiz şey yani Launch Control (Kalkış Kontrol Sistemi) arabanın hızlanmasını ani bir şekilde yapmasını sağlayan ve çeşitli yazılımlarla motor hareketlerinin kontrolünü elinde tutan sisteme denir. Aslında daha çok aracın yolda giderken gaz pedalına verdiğimiz ani tepki sonucu aldığımız etki ile ilgilensek de bu konuda kafamızda değer ölçümlemesi yapamadığımız için sayısal olarak daha belirgin sonuçların yer aldığı durağan kalkışın üzerinde duruyoruz. Çoğumuz duymuşuzdur. X araba 100 saniye de şu kadar hızla kalkıyormuş gibi arabanın gücüne yönelik övgüleri. İşte bu konu arabanın maksimum kalkış hızına ulaşabilmesi için sağlanan avantajla alakalı. Peki bu ortamı kim sağlıyor. Tabi ki Launch Control yani kalkış kontrol sistemi sağlıyor.
Launch Control (Kalkış Kontrol Sistemi) Ne İşe Yarar?
Launch Control sistemi aracın kalkış anında aktarma organında kaybı en aza indirmeyi sağlar. Bazı durumlarda sürücüler kontrol kaybı ve gaz ayarsızlığı nedenlerinden dolayı araçtan tam performans alamıyor. Kalkış kontrol sistemi ile ise bu tip sorunların yaşanması motor gücünü tekerlere ileterek kayıpları en aza indiriyor. Launch kontrol sistemi, günümüzde aracın 0-100 performansının önemli olduğu bilinen bir geçek olduğu için üretim konusunda göz önünde bulunduruluyor ve çeşitli iyileştirmeler yapılıyor.
Launch Control (Kalkış Kontrol Sistemi) Neden Kullanılır?
Hızlı kalkış için kullanılan bu sistem ayriyeten pilotların pist yarışlarında kalkış sürelerini düşürmek için kullandığı sistemdir. Fakat sistem, aracın beygir gücüne ve yol tutuşuna göre değişiklik gösterebilir. Dikkat etmeniz gereken husus ise kalkış yapmadan önce motor sıcaklığını hep düşük tutmanız gerekir.
Launch Control Nasıl Yapılır?
Öncelikle Esp gibi elektronik denge ve çekiş sistemlerini devre dışı bırakmalıyız. Bu sistemler ani hızlanma dolayışla araçta oluşan en ufak kayma ihtimalini hesaplayıp otomatik olarak fren yapıyorlar. Bu durum aracın maksimum hızlanma yapmasını engeller.
Sonrasında Launch Control Sistemini devreye sokacağımız tuşa basıyoruz. Otomatik ve Manuel vites araçlarda uygulanma açısından pek fark bulunmasa da ikiye ayırıp anlatalım.
Manuel Araçlarda Launch Control Sistemi
Manuel araba da aracın fren yapmaması için elektronik devre ve çekiş sistemlerini devre dışı bıraktıktan sonra aracı debriyaja basıp 1.vitese alıyoruz ve aynı anda debriyaja ve gaza basıyoruz. Frene basmamıza gerek yok. Araba 1. Viteste olduğu için geriye kaçma durumu olmaz.
Hızlanmak için devir ibresini 3000’de görmemiz gerekiyor. Ve şimdi debriyajdan ani bir şekilde ayağımızı kaldırıp zaten basılı olan gaz pedalına yükleme yapıyoruz. Böylece hızlı kalkış işlemini gerçekleştirmiş olduk.
Otomatik Araçlarda Launch Control Sistemi
Otomatik vitesli araçlarda ise öncelikle aracı çalıştırıyoruz. ESP veya diğer kullanımıyla TCS’yi devre dışı bırakıyoruz. Sonrasında aracı Sport moduna alıyoruz. Vitesi D’ye alıp frenden ayağımızı çekmeden gaz pedalına basıyouz. Devir göstergesinde 3000 deviri gördükten hemen sonra frenden ayağımızı çekerek aracın hızlanmasını sağlıyoruz.
Anlattığımız bilgiler trafikte insan hayatını tehlikeye sokacak şekilde kullanılmamalıdır. Acil kalkış durumunda ve profesyonel pistlerde Drag yarışlarına katılımınız söz konusu olduğunda verdiğimiz kalkış bilgileriyle avantaj sağlayabilirsiniz.
Launch Control Sistemi Hangi Araçlarda Bulunur?
Kalkış kontrol sistemi, sistem ağırlıklı olarak yüksek beygir gücüne sahip araçlarda kullanılan bir sistem olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda günlük çift kavramalı şanzımanlı araçlarda da kullanılır, ancak bazı durumlarda sadece hızlı arabalarda kullanılan sistemdir. Düşük beygir gücündeki araçlar da kuru tip olan DCT şanzımanı kullanır. Kuru tip şanzımanlar genellikle düşük güçlü, düşük torklu araçlarda kullanılır. Ayrıca daha yaygın kullanıldığını da söyleyelim. Kuru DCT dişlileri, hafif olma ve düşük işletim sistemi direncine sahip olma avantajına sahiptir. Islak dişli genellikle yüksek beygir gücünde kullanılır.
Önemli bir sistem bu da günümüz araçlarında
focus rs’te muazzam istatistikler yakalmıştu bu sistem. arabaya da yakışıyordu zaten
güvenlik açısından çok gerekli bir teknoloji bence