Lexus, ES sedanının en yüksek özellikli Takumi versiyonuna, normal yan aynalar yerine “Dijital Yan Görüş Monitörleri” ekledi, ancak buna gerek var mıydı?
Lexus’un dijital yan aynaları, en üst düzey ES Takumi modeline maliyet katmasının yanında, bu teknoloji başka nedenlerden dolayı da kusurludur. Bu da onun yüksek kaliteli, rafine ve verimli olduğu, ancak o kadar da rahat veya sınıfının en iyisi kadar iyi sürüş keyfi yaşatmadığı anlamına gelir. Markanın, otomobilin zayıf bilgi-eğlence sistemini ele almak yerine, yan aynalarıyla gereksiz teknoloji eklemesi hayal kırıklığı yaratıyor. Ayrıca bu teknoloji güncellemelerle eklenebilirdi.
Lexus ES Takumi Yenilikleri İle Tartışma Yarattı
Lexus aslında yeni aynalarına “Dijital Yan Görüş Monitörleri” adını veriyor. Bunlar yalnızca en üst düzey Takumi donanımında mevcuttur ve arabanın fiyatına 15 bin TL ekleyerek bu modelin toplamını şuanki kurla ve vergisiz 458 bin TL’ye çıkarıyor.
Bu fiyata, teknoloji yeterince iyi değil ve artan harcamayı garantilemek için yeterli ekstra kullanılabilirlik sağlamayacağından eleştiriliyor. Hatta, dijital yan aynalar aslında standart otomobil aynalarından daha az kullanışlı olduğu iddaa ediliyor.
Bunun nedeni, ekranlarda görüntülenen resmin çözünürlüğünün yeterince net olmamasıdır. ( biri yolcu tarafındaki A sütununa, diğeri size yakın sürücünün ön cam direğine monte edilmiş) Buna dijital kameraların “gördükleri” ile bunun ekranda ne kadar hızlı görüntülendiği arasında çok fazla gecikme olduğu gerçeğini ekleyin ve çift yönlü bir yolda veya otoyolda çevrenizdeki diğer arabaların nerede olduğunu her zaman bildiğinizi söylemek zor.
Lexus ES İçin Tek Problem Aynalar Değil
Dijital kanat aynası teknolojisinde sadece Lexus ile sınırlı olmayan başka sorunlar da var. Örneğin, geleneksel aynalarda yıllarca kullandıktan sonra bakmayı öğrendiğiniz noktada, geleneksel bir aynada gözlerinizin odak noktası bir şekilde arkanızda kalır. Dijital aynalı bir arabada odak noktası, gözlerinizden sadece birkaç metre uzakta olan ekrandır. Bu olguya alışmak biraz zaman alır ve örneğin Honda e’deki sistemle veya Land Rover’ın dijital dikiz aynasıyla aynıdır.
Diğer problem ise, geleneksel bir arabada boynunuzu çevirerek veya başınızı çevirerek görüş açınızı değiştirdiğinizde, aynada görebildiğinizde eşit bir tepki ile karşılanmasıdır. Lexus, teknolojinin bu hareketi azaltmayı amaçladığını söylüyor, ancak yapmadığını görüyoruz.
Bir ekranla resim asla değişmez, bazen kendinizi şerit değiştirirken arkanızdaki alanı daha iyi görebilmek için ilerlerken bulursunuz. Ancak yine de ekranda aynı görüntüye bakmaya çalıştığınız için hiçbir faydası yoktur.
Dijital Monitör Geleneksel Aynadan Daha Sezgisel Olmalı
Bir arabayı geçtikten sonra şerit değiştirmek veya daha yavaş bir yolu geçmek için dışarı çıkmak söz konusu olduğunda, güvenli mesafeleri işaretlemek için ekranlarda görünen bazı yararlı çizgiler var. Ancak teknolojinin hala daha önce yapması gereken normal bir aynadan daha sezgisel bazı şeyler var.
Artıları vardır ama genel olarak araçların bu teknolojiye geçeceğini düşünmüyorum
Bu sorun adına testler yapılmıştır diye düşünüyorum.