Şanzıman ve debriyajı güvenliği için yaptığınız hataların ne olduğunu bilmeden araba kullanmanız aracınıza zarar verebilir. Manuel araba kullanıyorsanız ne yapmamanız gerektiği konusunda tavsiye içeren yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.
1Aracınızı Kırmızı Işıkta Viteste Bırakmayın
Aracınızı kırmızı ışıkta viteste bırakmaktan debriyaja basıp hareket etmenize kadar, manuel aracınızı sürme şekliniz, kullanım ömrünü önemli ölçüde etkiler.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz.
Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz. Böylece gereksiz kas ağrılarından kurtulursunuz.
İnsanlar genellikle hızlı kalkış yapmak için arabayı kavrama noktasında bekletirler ama yine de kırmızı ışığı el frenini çekmiş bir şekilde duran şoförle beklerler. Ve ışık yandığında vitesi 1’e alma süresi çok kısadır.
2Elinizi vites Kolunda Dinlendirmeyin
Vites değiştirmek her zaman, şanzıman içinde çeşitli dişlilerin birbiri ile uyum içinde çalışması sonucu işleyen bir mekanizmadır.
Elinizi vites teçhizatına dayamak, seçici dişliye ve diğer iç parçalara farkında olmadan basınç uygulamanıza neden olabilir.
Uzun vadede, bu alışkanlık, gürültülü veya çıtırtı dişliler veya bir vites seçmek için olası başarısızlığa yol açan, şanzıman parçalarının aşınma ve yıpranmasını hızlandırabilir.
Vitesinizi değiştirdikten sonra elinizi çek ve tekrar direksiyona geçirin.
Güvenlik nedenlerinden dolayı, her iki el mümkün olduğunca direksiyonda olmalıdır.
3Yokuş Üzerinde Arabanızı Tutmak İçin Debriyaj Kullanmayın
Bir yokuşu çıkarken trafiğin arkasında durmak zorundaysanız, aracınızın geriye doğru kaymaya başlamadığından emin olmanız gerekir.
Birçok sürücü eğim üzerinde kendilerini sabit tutmak için debriyaj kavrama noktasında tutarak bunu yapacaktır.
Ancak, bunu yaparak, debriyaj diskinizdeki sürtünme malzemesini yakarsınız çünkü debriyaj bir hızda dönerken motorun basınç plakası başka bir hızda hareket ediyor.
Dahası, kavrama noktasını zamanında bulamazsanız, arkadaki arabaya çarpabilirsiniz.
Eğer durdurmak zorundaysanız, hareket etme zamanı gelene kadar aracınızı hareketsiz tutmak için el frenini uygulayın.
Bugün, birçok manuel araba yokuş kalkış desteği teknolojisi ile birlikte üretiliyor.
Fren serbest bırakıldıktan sistem birkaç saniye arabanın geriye gitmesine izin vermeyerek, arabayı hareket ettirmek içim gaz pedalına zaman veriyor. Ancak eski nesil arabalarda böyle bir teknoloji olmadığı için biraz daha dikkatli olmalısınız.
4Arabayı Devirli Kullanın
Örneğin, beşinci viteste 40 km/s ile seyahat ediyorsanız, gaz pedalına aniden yükleme yapmak iyi bir fikir değildir.
İnişli çıkışlı yollarda arabanın motor sesine ve devir göstergesine göre vites değiştirmelisiniz.
Eğer 3. Vitesle çıkılması gereken bir yokuşu, manuel araba hızını almadan 5.viteste çıkmaya kalkarsanız bu motoru strese sokar ve arabanın şanzımanının yıpranmasına neden olur.
Yol analizi yaparak önceden hızlanmanız veya yavaşlamanız gereken yolları iyi tespit etmeli ve viteslerinizi zamanında atmalısınız. Ayrıca yakıt tüketimi için devirli araba kullanmak çok etkilidir.
Eğer ilk kez bir araba sürüşü gerçekleştiriyorsanız arabanın hangi durumlarda hangi viteste gideceğini hissetmeniz biraz zor olabilir. Arabayı sık sık kullanarak zamanla arabayı daha iyi hissedebilirsiniz.
5Ayağınızı Debriyaj Pedalında Çok Tutmayın.
Bazı sürücüler, arabayı debriyaj pedalına basarak sürmeyi severler.
Bu debriyaj, serbest rulman debriyaj kapağı ile temas edip zaman içinde çeşitli sürtünmeler nedeniyle gürültü ve debriyaj arızalarına neden olabilir.
Bu sadece debriyajın erken aşınmasına neden olmasının yanında yakıt verimliliğini de azaltır.
6Yokuş Aşağı İnerken Vitesi Boşa Almayın
Eskiden yakıt tasarrufu yaptığı sanılan yokuş aşağı aracı boşa alma işlemi aslında yakıt tasarrufu yapmaz tam aksine yakıt kaybına neden olur. Modern otomobillerdeki yakıt sistemi, yokuş aşağı aracı boşa salmanın artık enerji verimliliği için yararlı olmadığını gösteriyor.
Sadece bu da değil, aynı zamanda araba boşta olduğunda araba üzerinde tam kontrole sahip olmaktan çok uzak kalırsınız.
Boşta olan arabanın aniden hızlanması ve maksimum hızının üzerine çıkması motor frenini kaybetmenize neden olur ve bu durumda yokuş aşağı inerken frenlerin aşırı ısınma riskini de göze alırsınız. Aşırı ısınan fren çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
7Debriyajı çok erken bırakmayın
Arabaya binip çalıştırdığımız zaman aracınızın mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde kalkmasını istersiniz.
Debriyajın çok erken bırakılması, motor ve şanzıman üzerinde aşırı basınç uygulayarak aracınızın sarsılmasına neden olacaktır.
Debriyajın aşırı ısınması size zaman içinde ciddi sorunlara yol açabilir.
Genellikle acemi sürücülerin yaptığı bu hata uzun vadede sorunlara yol açarak sürücünün özgüvenini kırıyor.
Düzenli sürüş ancak, arabanın debriyaj kavrama noktasını tespit ettiğimiz ve buna yönelik araba kullandığımız takdirde gerçekleşmiş olacak.
Elimizi vitesin üstünde dinlendirememek çok yorucu olacak..
İnsan alışınca değiştirmek de zor olur böyle alışkanlıkları
Kısacası direksiyon hocamızı iyi seçin bir bir defa yanlış öğrenirseniz düzeltmesi hem sizin hem aracınız için çok zor
güzel bir yazı olmuş teşekkürler . bunlara dikkat edilse çok daha iyi olur ama alışkanlıklar değişmiyor kolay kolay
debriyajı erken bırakmama konusunda pratik yapmam lazm sanırım