Marş motoru akümülatör içerisinden almış olduğu elektrik enerjisi ile çalışan ve motorda bulunan ilk hareketi sağlayan sistem olarak adlandırılır.
Marş Motoru Nedir?
Marş motoru, akümülatörden aldığı elektrik enerjisiyle çalışan ve motordaki ilk hareketi sağlayan sistemdir. Kontağın çevrilmesiyle harekete geçirilen elektrikli motor; krank miline bağlı olan volan dişlilerinin dönmesini, yakıt-hava karışımının motora dolmasını ve pistonların ilk hareketini yapmasını sağlar.
arıza olabilir arıza olursa servise götürün arıza erken tespiti çok önemlidir böyle şeylerde
Standart bir aracın en fazla enerji tüketen parçası marş motorudur. Bu nedenle marşa bastığınızda aracın farlarında ve iç ışıklandırmasında bir kısılma olur. O yüzden marş motorunun önerilen maksimum çalıştırılma süresi 10 saniyedir. Eğer 10 saniyeden fazla çalıştırılırsa akümülatördeki bütün elektriği boşaltır.
Ayrıca bu motorun pistonları faaliyete geçirmekten başka bir işlevi olmadığı için yapımında genellikle hafif malzemeler kullanılır. Bu da motorunun uzun süreli çalışmalara dayanaklı olmadığı anlamına gelir. Önemli bir husus da motor hareket halindeyken kesinlikle kontağı çevrilmemesi gerektiğidir. Aksi takdirde volan dişlileri zarar görebilir.
Marş Motoru Arızası Nasıl Anlaşılır?
Marş motoru, arızalanmadan önce ve arızalandığında araç sahiplerine önceden bazı sinyaller vermeye başlar. Bu sinyalleri doğru okumak gerekir, böylece olası arızayı önceden fark edebilirsiniz. Erken teşhis otomobillerde de hayat kurtarır, kontağı çevirdiğinizde beklenmedik bir ses duyduğunuz anda servisinize başvurmanız sizi sonradan çıkacak daha büyük masraflardan kurtarır.
Arıza Belirtileri Nelerdir?
- Marş dinamosundan ses gelmesi
- Marş dinamo dişlisinin ıslık benzeri ses çıkarması
- Marşa basınca kaçırma ve cırtlama sesi
- Motorun zayıf dönmesi.
- Marş motorunun hızında ve sesinde oluşan dalgalanmalar
- Aracın marşı geç alması ve aracın geç çalışması
- Aracın hiç marş almaması.
Yolda Kalırsanız Aracınızı Asla Vurdurmayın!
Genellikle marş motoru arızası ortaya çıktığında, özellikle manuel vitesli araç sahipleri araçlarını kullanmaya devam edebilmek adına araçlarını, şanzıman devrini kullanarak çalıştırmayı, yani vurdurmayı tercih ederler. Bu durumun araç mekaniği üzerine büyük etkileri vardır. Anlık ve çok zaruri durumlar dışında araç kesinlikle vurdurulmamalı, bir çekici vasıtası ile bir servise çekilerek onarımının yapılması gerekir.
Marş Dinamosu Kömürü Bitmesi Nasıl Anlaşılır?