Mazda SkyActiv, 2008 Tokyo Motor Show’da tanıtılan Mazda Sky konsepti olarak hayata başladı. Japon üretici Mazda tarafından geliştirilen ve otomobil yelpazesinde kullanılan motorlar ve şanzımanlar dahil olmak üzere bir dizi teknolojiye verilen marka adıdır.
Orijinali, benzinli ve dizel motorların yanı sıra otomatik şanzımandan oluşuyordu. Konsept daha sonra Mazda’nın seri üretim araçlarında uygulanması için SkyActiv projesine geliştirildi.
SkyActiv’in odak noktası verimliliktir, özellikle de düşük emisyonlu ve yüksek yakıt ekonomisine sahip ancak performans açısından minimum dezavantajlı benzinli ve dizel motorların geliştirilmesi.
SkyActiv motorları
Mazda SkyActiv şemsiyesi altında üç ana motor ailesi vardır. Bunlar SkyActiv-G – bir dizi direkt enjeksiyonlu benzinli motor, bir turboşarjlı dizel motor ailesi olan SkyActiv-D ve sıkıştırmalı ateşleme teknolojisi kullanan gelişmiş bir benzinli motor olan SkyActiv-X’tir.
SkyActiv-G benzin üniteleri başlangıçta ABD’deki ULEV (Ultra Düşük Emisyonlu Araç) standartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. 2011 yılında üretime giren bir dizi farklı varyant vardı.
SkyActiv-D turboşarjlı üniteler, temiz yanma ile dizel motorlarda pahalı NOx ve partikül arıtma ihtiyacını ortadan kaldırmayı hedefliyor.
SkyActiv motor serisinde yeni olan, Mazda’nın SkyActiv-G ve SkyActiv-D’nin bir “kesişimi” olarak tanımladığı ve benzinli bir motorun serbest devir özelliklerini yakıt verimliliği, tork ve hızlı başlangıç ile birleştiren SkyActiv-X. Benzin ünitesi ile çalışır, ancak bir dizelin daha verimli sıkıştırmalı ateşleme teknolojisini kullanarak yakıtını tutuşturabilir.
SkyActiv-Hybrid motorları, Toyota’nın Hybrid Synergy Drive sistemiyle teknolojiyi paylaşır. Bunu kullanan ilk Mazda 2013 yılında tanıtıldı. Ek olarak, sıkıştırılmış doğal gazla çalışan bir SkyActiv-CNG motoru da var.
Mazda daha önce yeni nesil rotary motor olarak planlanan SkyActiv-R konseptini de sergiledi. Ne yazık ki bu motor henüz üretim yapmadı ve açıklanan detayları da az.
SkyActiv dişli kutuları
Çoğu üretici otomatik şanzımanlarında çift debriyaj teknolojisini kullanırken, Mazda bu tür bir şanzımanın belirli durumlarda yeterince iyi performans gösterdiğini düşünmedi. Bu nedenle kendi şanzımanını yaratmaya karar verdi.
Geleneksel bir otomatik şanzımanın yeniden tasarımı olan Mazda, tork konvertörünün üzerindeki yükü azalttı. Sonuç, yüksek verimlilik seviyeleri sunan altı vitesli SkyActiv otomatik şanzımandı.
SkyActiv-MT ise bir manuel şanzıman ailesidir. Mazda’nın yeniliği sayesinde SkyActiv-MT şanzımanlar, herhangi bir binek otomobili arasında en kısa vardiyaya sahip olup, sürücünün harcayacağı çaba miktarını azaltır.
SkyActiv gövdesi
SkyActiv-Body, adından da anlaşılacağı gibi, çarpışma testleri düşünülerek tasarlanmış hafif, oldukça sağlam bir otomobil gövdesidir. Bu gövde, önceki nesillere göre yüzde sekiz daha hafif ve yüzde 30 daha sert.
SkyActiv-Body’nin kullandığı yüksek gerilimli çelik, sınıfındaki en ince çeliktir. Mazda’nın modellerinin hafif olmasını sağlamasına yardımcı olurken Euro NCAP çarpışma testlerinde de yüksek puanlar alır.