Pandemi sebebiyle otomobil fiyatlarında yaşanılan artış, otomobil sahibi olmak isteyen birçok kişiyi yeni ve düşük sınıf bir araç yerine eski model Mercedes’lere yönlendirmiştir. Mercedes’in 2.el de en çok sevilen araçları şüphesizki; W124 ve W201 kasa koduna sahip araçlardır. Bu araçların benzinli versiyonlarının çok büyük bir çoğunluğu K-jetronic adı verilen mekanik enjeksiyonlu bir sisteme sahiptir. Mekanik enjeksiyon sistemine sahip bu araçların motor hacimleri 1.8 ve 5.0 litre arasındadır. Durum böyle olunca da LPG kullanımı şart olarak gözüküyor. Piyasadaki araçların %95 gibi büyük çoğunluğu da LPG sistemine sahiptir. Bu araçlar mekanik enjeksiyonlu olduğu için karbüratörlü araçlara bağlanan LPG sistemi takılabiliyor.(Son zamanlarda bu araçlara uygun sıralı sistem LPG oluşturuldu. Ancak birçok araçta hala daha eski nesil LPG sistemi mevcuttur.) Aracın ateşleme sisteminde oluşan herhangi bir düzensizlik patlamalara yol açabiliyor. Patlama yapınca araç stop eder ve çalışmaz. Bu yazımızda sizlere “Mercedes M102 kodlu motora sahip LPG’li Aracım Patlama Yaptı Ne Yapmalıyım?” sorusunun cevabını vereceğiz.
Mercedes M102 kodlu Aracım Neden Patlama Yapıyor?
W124 kasa araçlarda 1988-1992 yılları, W201 kasa araçlarda 1985-1993 yılları arasında kullanılan motorlar K-jetronic mekanik enjeksiyon sistemine sahiptir. Bu araçlar yakıt tüketimin yüksek olması sebebiyle LPG ile kullanılmaktadır. Ancak bu araçlar teknoloji açısından, karbüratörlü ve elektronik enjeksiyonlu motorlar arasında olduğu için direk olarak bu motorlara özel LPG sistemi bulunmuyordu. Karbüratörlü araçlara uygulanan LPG sistemi bu araçlarda kullanılmıştır. Kullanılan bu LPG sistemi normal şartlarda sıkıntı çıkarmıyor. Ancak aracınızın ateşleme sisteminde bir düzensizlik olduğu zaman yakıt birikimi oluyor ve patlama gerçekleşiyor. Patlama sonucunda aracın hava filtre kazanının altında bulunan vakum hortumu yerinden çıkıyor. Vakum hortumu çıkıkken araç kullanılamaz.
Vakum Hortumu Nasıl Takılır?
Aracınızın ateşleme sisteminde yaşanılan bir düzensizlik sonucunda patlama gerçekleşti. Bu araçlar için normal denilecek bir durumdur. Araç sahibi bu durumu, herhangi bir yol yardım çağırmadan düzeltebilir. Aracın kaputu açılır. Sağ el ile motorun solunda bulunan hava filtre kazanının alt tarafından hortum yerine takılır. Hortum U şeklindedir. hortumu taktıktan sonra aracın hava filtre kapağı açılıp boğaz kelebeği sıkışmış mı diye bakılır. Sıkışmış ise bir çubuk vasıtasıyla vurulup sıkışıklık giderilir. Sonrasında aracı servise götürüp sorunun kaynağını öğrenebilirsiniz.