Monokok, “tek kabuk” veya “tek gövde” (tekneler için) anlamlarında kullanılan Fransızca bir terimdir. Derisi boyunca hem basınç hem de gerilme tüm yükleri taşıyan herhangi bir yapıyı ifade eder. İlk olarak tekneler için kullanılan, gerçek bir monokok şasi, deri içinde hem çekme hem de sıkıştırma kuvvetlerini taşır ve yük taşıyan bir iç çerçevenin olmamasıyla tanınabilir. Monokok şasi daha sonra uçaklarda, roketlerde, arabalarda ve bisikletlerde kullanılmaya başlandı.

Arabalarda Monokok şasi kullanımı

Araba yarışlarında sürücünün güvenliği, katı düzenlemelere uyması gereken bir otomobil gövdesine bağlıdır. Monokok şasi, temelde, birim şasi olarak da bilinen çerçevesiz bir şasidir. Monokok şaside herhangi bir eklem yoktur. Ancak geleneksel şasi, cıvatalı veya kaynaklı bağlantılara sahiptir. Bu, monokok tasarımı geleneksel tasarımlardan daha güvenli hale getirir. Ancak monokok yapılarla yalnızca birkaç araba üretilmiştir.

Bir alüminyum alaşımlı monokok şasi ilk olarak 1962’de Lotus 25 Formula 1 yarış arabasında kullanıldı.

McLaren ise 1981 McLaren MP4/1’in monokok yapısını oluşturmak için karbon fiber takviyeli polimerleri kullanan ilk şirket oldu.

1990 yılında Jaguar XJR 15 karbon fiber monokoklu ilk üretim otomobili oldu.

Monokok terimi, yekpare (unibody) tasarımlı arabalarda sıklıkla yanlış uygulanır. Ticari araç gövdeleri neredeyse hiçbir zaman gerçek monokok değildir, ancak bunun yerine yekpare sistemi kullanır (aynı zamanda üniter yapı, yekpare gövde-şasi veya gövde-çerçeve yekpare yapı olarak da adlandırılır).

Monok Şasinin Avantajları

Monokok şasi üzerinde tasarım yapmak ve yenilik yapmak, geleneksel tiplere göre daha kolaydır. Monokok tasarım bize daha iyi yerden yükseklik sağlayabilir. Monokok tasarım her zaman geleneksel olanlardan daha hafiftir ve ağırlık, otomotiv endüstrisinde her zaman önemli bir faktördür.

Monokok şasi, daha iyi sertliğe ve ağırlık avantajına sahip kompozit bir yapı oluşturmak için gövde ve şasiyi bir araya getiren bir yapıdır. Monokok bir şaside, hareket sırasında aracın ürettiği stres yapı arasında dağıtılır ve daha yüksek deformasyon değerine sahip olabilecek lokalize stres oluşturmaz. Gerilim, yapı arasında eşit olarak dağıtıldığı için şasinin burulma sertliği yüksektir, bu da daha sağlam olacak şekilde tasarlanabilecekleri ve aracın performansını artırabilecekleri için süspansiyon için avantajlı olduğunu kanıtlamaktadır. Sonuçta performansı artıran güç ve ağırlık arasında mükemmel bir denge olduğunu kanıtlıyor.

Bu şasi biçimi, F1’deki başlangıcından itibaren çeşitli araç segmentleri tarafından benimsenen ve daha sonra spor arabalarda ve şimdi SUV’lerde kullanılmak üzere benimsenen bir yapıdır.

Yapının performansı, başka bir önemli faktöre, yani yapıyı inşa etmek için kullanılan malzemeye bağlıdır. Kullanılan malzeme yelpazesi, Pagani huayra’da kullanılan karbon titanyum elyafından alüminyumun kullanıldığı Mahindra XUV 500’e kadar çeşitlilik gösterir. Aracın tipine ve gerekli performans özelliklerine bağlı olarak yapı malzemesi seçilmelidir. Günümüzde artan teknoloji ile birlikte karbon fiber malzemeli monokok şasilerde artmaktadır.

Zırhlı araçlarda Monokok yapı

Bazı zırhlı savaş araçlarda geleneksel şasi yerine monokok bir gövde yapısı kullanmak daha avantajlıdır. Bu, belirli bir zırh miktarı için ağırlığı azaltır. Örneğin Alman TPz Fuchs ve RG-33 zırhlı araçları monokok şasi içerir.

İki tekerlekli araçlarda monokok yapı

Fransız sanayici ve mühendis Georges Roy, 1920’lerde sertlikten yoksun bisikletten ilham alan motosiklet şasilerini geliştirmeye çalıştı. Bu, kullanımlarını ve dolayısıyla performanslarını sınırlamıştı. 1926’da bir patent başvurusunda bulundu ve 1929 Paris Otomotiv Fuarı’nda, 1930 Majestic stilindeki yeni motosikleti Art-Deco’yu tanıttı.

Yeni tip monokok gövdesi, ele aldığı sorunları çözdü ve daha iyi sertlik ile birlikte çift görev yaptı, çünkü çerçeve ve gövde elemanlardan bir miktar koruma sağladı. Kesin olarak düşünüldüğünde, bir kutu kesitli, preslenmiş çelik çerçeve, traversler yoluyla birbirine perçinlenmiş ikili yan raylar, zemin tavaları ve arka ve ön perdeler kullandığından daha çok yarı monokok bir yapıya sahipti.

İkinci el motosiklet ilanları için tıklayınız.

1 YORUM

  1. O kadar teknoloji kullan tek parça şasi yap, sanayide ikiden bir olsun sen de buna güvenerek al. O yüzden kazalı araçlar riskli, kaynak ve birleşmenin sağlıklı yapıldığının garantisi yok

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here