NHTSA’dan otonom teknoloji şirketlerine kaza raporları söylemi. 100’den fazla şirket kendi kendine sürüş ve sürücü destek teknolojisi üzerinde çalışıyor. Şimdi hepsi, kullanımdayken bir kaza olursa onu bildirmek zorunda. Gelelim NHTSA’nın bu yeni söylem ve isteğine.
Otonom ve sürücü destek teknolojileri üzerinde çalışan şirketlerin, araçlarının ilan edildiği gibi çalışmadığı zamanlar hakkında Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne (NHTSA) herhangi bir olay bildirmeleri gerekmedi. Ancak şimdi bunu yapmaları gerekiyor. En az önümüzdeki üç yıl boyunca, otonom (AV) ve sürücü destek (ADAS) teknolojileri üzerinde çalışan 100’den fazla şirketten herhangi biri için geçerli. Küçük bir sıyrıktan daha fazlasıyla sonuçlanan herhangi bir kaza hakkında aylık raporlama zorunlu. Bunun yanı sıra yaptığı işlerin boyutları da dahil rapor vermesi gerekecek. NHTSA bu bilgileri toplayacak ve belirli gizlilik çerçevesinde kamuya açıklayacaktır. Ancak meşru gizli bilgiler hakkında açıklama yapmak zorunda değiller.
NHTSA’dan Otonom Teknoloji Şirketlerine Kaza Raporları Söylemi
Sadece ABD’de de otonom araçları veya otonom sürüş teknolojilerini test eden 100’den fazla şirket var. Bu küçük bilgi, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yayınlanan ve tüm bu şirketlerin ne zaman hükümete haber vermesini gerektiren yeni bir Daimi Genel Emir’den geliyor. AV’lerinden herhangi biri, normalden daha ciddi bir kazaya karıştı. Ulaştırma Bakanlığı ise çok fazla düzenlemeyle yeniliği caydırmak istemediğini söyledi.
NHTSA, 108 otonom teknoloji şirketlerine sipariş gönderilen Zoox onlara artık çökme, durma veya herhangi bir (büyük ya da küçük) kaza bilgilerini verecek. Arabanın Otomatik Sürüş Sistemleri (ADS) veya Seviye 2 İleri Sürücü Destek sistemlerinin ayrıntılı çökme bilgilerini gönderecek. Şirketler oluşabilecek herhangi olumsuz bir durumdan sorumlu olduğunu bildirecek. Bunu ise ADAS ve benzeri sistemleri devreye alarak yapacak. Seviye 2 ADAS, şerit tutma yardımı da buna dahil. Ayrıca uyarlanabilir hız sabitleyici gibi teknolojiler bir araç. Tesla’nın Otopilot’u ve GM’nin Süper Yolculuğu da bu şirketlere dahildir. Ayrıca bu teknolojilerin markalı koleksiyonları dahil olmak üzere günümüz araçlarında birçok ortak güvenlik özelliği içerir.
“Gönüllü Otomatik Araç Şeffaflığı ve Güvenli Test için Katılım (AV TEST) Girişimi tarafından toplanan veriler çok az. Verilerdeki bu azlığı göz önüne aldığımızda, NHTSA’nın bu yeni raporlama gereksinimini benimsemesi özellikle zamanında yapılmalıdır.” dedi. Ayrıca “Tarih ve deneyim, gönüllü anlaşmaların doğru sonuçlar vermediğini defalarca göstermiştir.” açıklamalarını ekledi.
NHTSA’dan Kaza Raporları Söylemine Dayalı Yeni Kurallar
Şirketler, herhangi bir olayı bildirmekten kaçınmak için gizlilik iddialarının arkasına saklanamayacaklar. Burada hem otonom sistemleri geliştirici şirketler hem de oluşabilecek kazalardan zarar görebilecek insanları koruma politikası birlikte işliyor. Her iki tarafın hakkında güvenceye almak ana fikir. Tabi ayrıca geliştirme aşamasında hangi şirketler ne yaptı ve ne kadar ileri de bunlarda netleşecek.
NHTSA, aslında gizli olarak adlandırılan üç bilgi kategorisini tanıyacağını söyledi. Bunlar;
Aracın bir şirketin teknolojisinin hangi sürümünü kullandığı açıklanmayacak ve gizli kalacak. Aracın olay anında operasyonel tasarım alanı içinde olup olmadığı da paylaşılmayacaklar arasında. Ayrıca şirketlerin paylaştığı bilgilerdeki anlatının bir kısmı da gizli kalacak. Şirketin sadece ne olduğunu açıklamak için yazması gerekiyor.
Bunu bir örnek ile daha anlaşılır hale getirelim. Örneğin bir şirketin teknolojisi sulu karda çalışmak üzere tasarlanmadı. Buna rağmen şirketin yine de arabasının sulu kar yağışı sırasında çarptığını bildirmesi gerekir. Ancak halkın bu teknolojinin karla karışık yağmura meydan okuduğunu öğrenmesi gerekmez.
NHTSA, “Gizli muamele talebinde bulunmak, gizli olduğu iddia edilen bilgilerin gizli olarak belirleneceğini garanti etmez.” dedi. Gizlilik tanımı NHTSA’nın belirlediği şart ve koşullara bağlı olacak.
NHTSA, meşru gizli bilgiler dahil olmak üzere bu sipariş yoluyla toplanan kilitlenme verilerini elinde tutacak. Kendi belirlediği zaman ve gizlilik çerçevesinde verileri kamuya açık hale getirecektir. Siparişe tabi şirketlerin, ADS/ADAS’ı içeren bir kilitlenmeyi öğrendikten sonra NHTSA’ya bir ilk rapor sunmaları gerekli. Bu sunumun süresi için şirketlerin bir gün ve daha fazla ayrıntıyı takip etmek için 10 günleri var. 108 şirketten birinin herhangi bir olayı yoksa, bu konuda aylık rapor hazırlaması gerekiyor. NHTSA’nın emri önümüzdeki üç yıl için geçerlidir.