Katı Hal Bataryalı İlk Elektrikli Otomobil 2028’de Piyasada!
Nissan, ilk katı hal pilli elektrikli otomobili 2028 yılında piyasaya sürmeyi planlıyor. Duyduğumuz söylentilere göre Nissan, katı hal bataryalarının prototipini 2024 yılında tamamlamayı planlıyormuş. 2028 yılında da katı hal pillere sahip ilk elektrikli aracını piyasaya sürmeyi planlıyormuş
Nissan Kurumsal Başkan Yardımcısı Kazuhiro Doi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gazetecilere NASA ve California Üniversitesi, San Diego’nun yer aldığı işbirliğinin hem NASA hem de Nissan’a fayda sağlayacağını söyledi. Doi, “NASA ve Nissan’ın aynı tip pile ihtiyacı var” dedi.
Katı Hal Pilleri Neden Önemli ?
Teorik olarak katı hal bataryalar, günümüzde çoğu elektrikli araçta kullanılan lityum iyon pillerden daha hızlı şarj olabilir. Üstelik daha fazla güç kapasitesine sahiptir ve daha uzun kullanım süreleri sağlar.
Yani araç daha uzun menzile ve daha küçük ve daha ucuz bir aküye sahip. Nissan, kamyonetler de dahil olmak üzere tüm araç hatlarında katı hal bataryaları kullanmayı planladığını söyledi. Bu pillerin 15 dakika içinde tamamen şarj olması ve şu anda kullanılan pillerin yarısı büyüklüğünde olması planlanıyor.
Katı hal bataryalar, pilleri şarj etmek için elektrik fiyatını 2028 yılına kadar önce kWh başına 75 dolara, sonra da kWh başına 65 dolara düşürebilir.
Bu, bu pillerin elektrikli arabaları daha ucuz hale getirmeye yardımcı olabileceği, hatta bir noktada onları benzinli arabalarla aynı fiyata indirebileceği anlamına geliyor.
Katı hal bataryalara olan gerçek talep, elektrikli araç pillerinin kapasitesinin arttırılmasından kaynaklanmaktadır. Şu anda, katı hal teknolojisi, üretim maliyetleri nedeniyle küçük pillere odaklanmaktadır.
Katı hal teknolojisi, büyük pil ve elektrikli araç uygulamaları için fırsatlar sunar. Katı hal sistemleri herhangi bir soğutma sistemi gerektirmediğinden daha hafiftirler. Ve elektrikli araçlara güç sağlamak için lityum iyon pillere göre daha az yer gerektirirler.